Πάμε σινεμά; “Iron Man 3”

a

Ναι, μου αρέσουν οι super hero movies. Και ναι, τρελαίνομαι για τον Robert Downey Jr.! Η τρίτη περιπέτεια του Iron Man, όμως, είναι η καλύτερη επιλογή για κινηματογράφο αν σας αρέσουν η περιπέτεια κι η επιστημονική φαντασία.
Ο Tony Stark μοιάζει πια να τα έχει όλα. Είναι πλούσιος μέχρι τρέλας, έχει δίπλα του την Pepper, μια γυναίκα που τον λατρεύει και που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για εκείνη και φυσικά… είναι ήρωας. Η στολή του είναι το απόλυτο όπλο. Κι όμως, φέρεται σαν κάτι να είναι λάθος. Όταν ο τρομοκράτης «Μανδαρίνος» (κάτι μέταξυ Οσαμα Μπιν Λάντεν και Καντάφι) κάνει την εμφάνισή του απειλώντας τον κόσμο κι όταν η ζωή του καταρρέει, ο Tony θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν για να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Και θα είναι τότε που θα πρέπει να καταλάβει τι ρόλο παίζει η super εξελιγμένη στολή στη ζωή του.
Η τρίτη ταινία με πρωταγωνιστή τον Iron Man σε σκηνοθεσία Shane Black (τις δύο προηγούμενες είχε σκηνοθετήσει ο Jon Favreau, ο οποίος συμμετείχε και στο καστ) τραβάει το ενδιαφέρον του φίλου των hero movies, γιατί – όπως συνέβη και με το «The Dark Knight Rises» – παρουσιάζει την ανθρώπινη πτυχή του σούπερ ήρωα. Σίγουρα δε λείπει η δράση, η ταινία είναι γεμάτη εντυπωσιακές σκηνές μάχης και τα special effects έχουν την τιμητική τους. Αλλά η ανθρώπινη προσέγγιση του Iron Man και το γεγονός αυτή τη φορά ο στολή δεν είναι ο «πρωταγωνιστής» γίνεται προσεγμένα και γεννάει στο θεατή την αγωνία να δει τελικά – όπως είχα πει και στην ατζέντα του τριημέρου – αν ο Tony Stark φοράει τη στολή ή το αντίθετο.
Επίσης, σε μία εποχή όπου οι ΗΠΑ ζούνε με το φόβο της τρομοκρατίας, η ταινία προβάλλει στερεότυπα που ισχύουν όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά παράλληλα λέει και πολλές αλήθειες σχετικά με το ποιος είναι τελικά ο τρομοκράτης.
Iron_Man_3_posterΌσον αφορά τις ερμηνείες, θα ξεκινήσω με την Gwyneth Paltrow, η οποία ομολογώ με είχε ξενίσει όταν την είδα να ενσαρκώνει την Pepper Potts στην πρώτη ταινία του Iron Man, μια που γενικώς την είχαμε συνηθίσει σε πιο «ήρεμους» ρόλους. Δεν ξέρω αν την ενέπνευσε η ιστορία του Iron Man γενικότερα, αλλά η αλήθεια είναι πως τη χαίρομαι! Ο Ben Kingsley αποδεικνύεται ιδανικός για το ρόλο του Μανδαρίνου, ενώ ο Guy Pearce υποστηρίζει το ρόλο του αινιγματικού Aldrich Killian.

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένο, αφήνω τον Robert Downey Jr. Όλοι μας τον έχουμε δει να υποδύεται χαρακτήρες που ενώ κατά γενική ομολογία είναι αντιπαθέστατοι, στην ουσία το κοινό τους λατρεύει – μην ξεχνάτε τον Sherlock Holmes του Guy Richie. Ένας από αυτούς είναι κι ο ρόλος του Tony Stark. Ας το παραδεχθούμε, ο Robert Downey Jr. ενσαρκώνει τόσο πιστά το ρόλο του υπερόπτη, εκκεντρικού ζάμπλουτου μηχανικού, που στο τέλος μας κάνει να τον λατρέψουμε!
Φυσικά σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε την ταινία στην 3D έκδοση. Θα με θυμηθείτε!

Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Don Cheadle, Rebecca Hall, Ben Kingsley κ.α.

You may also like