Ποιά είναι τα συμπτώματα των “holiday blues”;

Ας κάνουμε τις γιορτές μας λίγο πιο χαμογελαστές…

               Μετράμε πια μέρες μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η αλήθεια είναι πως, όταν οι περισσότεροι από εμάς τις περιμένουμε με λαχτάρα (μικροί και μεγάλοι) είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν αισθάνονται την ίδια αδημονία, καθώς βιώνουν έντονο στρες, αλλά κα θλίψη και μοναξιά. Υπάρχει μάλιστα και πιθανότητα να μην το αντιλαμβάνονται απόλυτα, ακόμη κι αν τα σημάδια είναι εμφανή.

               Τι μπορεί, όμως, να πυροδοτήσει την κατάθλιψη των εορτών;

               Οι αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτές συνήθως είναι:

  • Προγράμματα που προκαλούν άγχος, συνήθως όταν πρέπει να ισορροπήσουμε οικογενειακές υποχρεώσεις και να “περάσουμε τις γιορτές με όλους χωρίς γκρίνιες”. Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει αν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το γιορτινό τραπέζι και την όλη οργάνωση των ημερών – από το στολισμό μέχρι τα ψώνια των ημερών.
  • Αποχωρισμός από αγαπημένα πρόσωπα/μοναξιά. Αν κάποιος έχει βιώσει πρόσφατα μία απώλεια ή κάποια πρόσωπά του έχουν απομακρυνθεί από τον κοινωνικό του κύκλο, αυτές τις μέρες μπορούν να ενεργοποιηθούν αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.
  • Οικογενειακές συγκρούσεις που, όταν προκαλούν άγχος τον υπόλοιπο χρόνο, σαφώς και γίνονται πιο επίφοβες κι αγχωτικές τις μέρες των εορτών.
  • Εποχική κατάθλιψη, που συνήθως προκαλείται με την αλλαγή της ώρας (βραδιάζει νωρίτερα) αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας.

Επιπρόσθετα, αυτά τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικά συναισθήματα κατά τις εορτές, θεωρούν πως οι γύρω τους διανύουν αυτές τις μέρες με περισσότερη χαρά, οπότε και τα αισθήματα αυτά εντείνονται.

               Ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν κατάθλιψη των εορτών;

               Συνήθως ένα αίσθημα άγχους κατά τις γιορτές μπορεί να είναι και κάπως φυσιολογικό… Εντούτοις υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είμαστε ήπια αγχωμένοι για το πώς θα κυλήσουν αυτές οι μέρες και στο να αισθανόμαστε πιο “βαριά”. Είτε λοιπόν κάποιος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τα λεγόμενα “holiday blues” είτε τα βιώνει κάθε χρόνο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ίδια:

  • Αίσθημα κατάθλιψης που διαρκεί περισσότερο
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και συνήθειες που μέχρι πρότινος ικανοποιούσαν το άτομο
  • Συνεχές αίσθημα νευρικότητας
  • Έλλειψη ή/και κακή ποιότητα ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος το άτομο να εμφανίζει τάσεις να τραυματίσει και να βλάψει τον εαυτό του.

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@rosssneddon

You may also like