Πρόταση για Oscar-ικό dvd: Forrest Gump

Forrest Gump 1Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πλέον μερικές ώρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη απονομή των βραβείων Oscar, επομένως το καλύτερο «φινάλε» που θα μπορούσε να υπάρξει στο Oscar-ικό μας αφιέρωμα δε θα μπορούσε να είναι άλλη από μία ταινία που εδώ και είκοσι χρόνια εξακολουθεί να συγκινεί και φυσικά να είναι ένα κινηματογραφικό σημείο αναφοράς.
Ο Forrest Gump (Tom Hanks) δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Πέραν του όντως χαμηλού δείκτη νοημοσύνης του, είναι αφελής κι ευκολόπιστος. Αυτό, όμως δεν τον εμπόδισε να ζήσει μία γεμάτη ζωή, να γνωρίσει σημαντικά πρόσωπα – προέδρους, καλλιτέχνες κοκ -, να βρεθεί στο επίκεντρο των πιο σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Κατάφερε, όμως να κάνει κι αληθινούς φίλους, χάρη στη γενναιότητα και την πίστη του. Πάντα, όμως την πρώτη θέση στη ζωή του την είχε η Jenny (Robin Wright), ο παιδικός – και παντοτινός του – έρωτας. Τελικά… πρέπει να έχεις τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης για να ζήσεις; Προσοχή, όχι να επιβιώσεις… να ΖΗΣΕΙΣ!

Forrest Gump 2Η ταινία του Robert Zemeckis («Cast Away», «O Θάνατος σου Πάει Πολύ») βασίζεται στο μυθιστόρημα του Winston Groom που κυκλοφόρησε το 1986 με τον ίδιο τίτλο. Το σενάριο υπογράφει ο Eric Roth («The Insider», «The Horse Whisperer»).
Ο «Forrest Gump» δεν είναι μία ταινία που κριτικάρει τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της περιόδου που ανέφερα παραπάνω. Βασικά… τον Zemeckis ποσώς τον ενδιέφερε να εντρυφήσει σε αυτά. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει μία ανθρώπινη ταινία, αφιερωμένη στην αφοσίωση, το θάρρος, την πίστη… σε ό,τι όμορφο, τέλος πάντων, έχουμε οι άνθρωποι μέσα μας. Το καλύτερο μέσο, λοιπόν, για να το καταφέρει αυτό ήταν η ιστορία ενός ανθρώπου που μπορεί να μην έλυνε με ευκολία… μαθηματικές εξισώσεις, αλλά η συναισθηματική του νοημοσύνη ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με των υπολοίπων. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, αν κι όχι έξυπνος, κατάφερε να γίνει μάρτυρας των μεγάλων αλλαγών της περιόδου, αλλά κυρίως κατάφερε ακόμη και να δώσει μαθήματα ζωής χάρη στον απλοϊκό κι αθώο τρόπο που έβλεπε τα πράγματα.
Η ταινία έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας Paramount Pictures, συνεχίζει να συναρπάζει το κοινό, ενώ ακόμη βραβεύτηκε με έξι Oscar, κυριαρχώντας, μάλιστα εκείνη τη χρονιά ως η Καλύτερη Ταινία, ενώ ο Zemeckis διακρίθηκε με το βραβείο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Για το cast:
97e74ada60da067a3001c8ba8a5b3615Η Sally Field σε συγκινεί στο ρόλο της καλόκαρδης και προστατευτικής μητέρας του Forrest. Με το ρόλο να «ζητά» από την ηθοποιό να εμφανίζεται σκληρή με όσους κοροϊδεύουν το παιδί της και μετά να βγάζει σε αυτό την τρυφερότητα και την αγάπη της δίχως να τη νοιάζει που δεν είναι τόσο έξυπνο όσο τα άλλα παιδιά, η Field δημιουργεί μία μητρική φιγούρα την οποία τη λες και παράδειγμα προς μίμηση!
Ο «Υπολοχαγός Dan» του Gary Sinise πρέπει να ήταν κι πρώτος ρόλος που τον είδα κι είχα καταλάβει πως θα παίζει για πολύ καιρό… τον αχώνευτο! Πριν, βέβαια, το «CSI: NY»! Παραδεχθείτε το, κατά βάση τον βλέπουμε σε ρόλους «bad guy» ή σε ρόλους – όπως εν προκειμένω – που θέλεις να τον αρχίσεις στα χαστούκια. Βέβαια, ο χαρακτήρας του Dan είναι πολύπλοκος. Ερχόμενος από μία γενιά όπου όλοι οι άντρες της οικογένειας «έπεφταν» περήφανα στο πεδίο της μάχης, ο Dan έζησε, με κόστος να χάσει τα πόδια του, πράγμα που τον κάνει να χάσει κάθε διάθεση να ζήσει, μειώνοντας τον εαυτό του. Οι ψυχολογικές αυτές μεταπτώσεις δε θα μπορούσαν να βρούνε καλύτερο τρόπο έκφρασης από την ερμηνεία του Sinise. Αποτέλεσμα, ο Sinise να είναι εκείνη τη χρονιά υποψήφιος για το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Forrest Gump 6Η Jenny της Robin Wright είναι επίσης ένας «μυστήριος» χαρακτήρας. Παιδί από οικογένεια όπου η κακοποίηση ήταν καθημερινό γίγνεσθαι, καταλήγει να ζει μία ζωή κάθε άλλο παρά συμβατική. «Παιδί των λουλουδιών», «sex & drugs & rock ‘n’ roll», αυτή ήταν η διαφυγή της, ελπίζοντας πως θα βρει την ευτυχία κάπου εκεί. Χωρίς να δίνει σημασία πως ο Forrest ήταν αυτός που έβγαζε στην επιφάνεια εκείνο το κοριτσάκι που ήθελε να πετάξει μακριά και να ζήσει. Με λίγα λόγια, μπορεί για ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας η «Jenny» να μην ήταν κι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας, η Robin Wright, όμως της έδωσε μία αξιοπρόσεκτη υπόσταση!

Τέλος ο Forrest Gump aka Tom Hanks. Κατ’ αρχήν να σας πω πως ο John Travolta… μετάνιωσε που δεν πήρε το ρόλο. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς… θα μπορούσες να φανταστείς τον Danny του «Grease» να παίζει τον αθώο Gump ; Εγώ δε μπορώ να το φανταστώ με τίποτα! Ο Hanks από την άλλη , έχει όλα όσα χρειαζόταν ο ρόλος του Forrest. Ξεκινώντας με το ευγενές του παρουσιαστικό, ο Hanks κατάφερε να δώσει μία μοναδική διάσταση στο χαρακτήρα του Forrest, εντείνοντας, μάλιστα, τη αθωότητα που τον χαρακτήριζε. Έτσι επάξια έφτασε ο Hanks εκείνη τη χρονιά να κρατάει στα χέρια του το «θείο Oscar»!

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Sally Field, Mykelti Williamson κ.α.

Φέτος υποψήφιες για το Oscar Καλύτερης Ταινίας είναι:
«American Sniper»
«Birdman or (the Unexpected Virtue of Ignorance)»
«Boyhood»
«The Grand Budapest Hotel»
«The Imitation Game»
«Selma»
«The Theory of Everything»
«Whiplash»

… ενώ για το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας υποψήφιοι είναι οι:
Wes Anderson, «The Grand Budapest Hotel»
Alejandro González Iñárritu, «Birdman or (the Unexpected Virtue of Ignorance)»
Richard Linklater, «Boyhood»
Bennett Miller, «Foxcatcher»
Morten Tyldum, «The Imitation Game»

You may also like