Τα κλασσικά λάθη στο καθάρισμα του σπιτιού

Όσο και αν φαίνεται απλό το καθάρισμα του σπιτιού δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Θα το καταλάβατε σίγουρα την πρώτη φορά που μείνατε μόνοι σας, χωρίς την μαμά να τρέχει να τα μαζέψει. Πιστέψτε με όσο και αν έχω κουνήσει τη μύτη μου -ως άλλη μικρή μάγισσα- δεν καθαρίζει από μόνο του, δυστυχώς. Επίσης έχει ένα κακό… δεν διατηρείται το τακτοποιημένο σπίτι απο μόνο του!

Το θέμα είναι όμως πόσο σωστά κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού που νομίζουμε ότι κάνουμε άψογα…

Μερικά από τα παρακάτω κλασσικά σημεία θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τι πρέπει να διορθώσουμε και να γίνουμε ακόμα καλύτερες όχι για κανέναν άλλον, για εμάς και μόνο. Για να καμαρώνουμε τα αόρατα τζάμια μας, μέχρι την επόμενη φορά που θα μας πιάσει μανία καθαριότητας….

Λάθος #1: Πλύσιμο των παραθύρων σε μια ηλιόλουστη ημέρα
Ένα πανέμορφο ηλιόλουστο πρωινό μπορεί να φαίνεται σαν την τέλεια στιγμή για να καθαρίσετε τα παράθυρά σας. Αλλά το να το κάνετε, όταν έχει λιακάδα έξω είναι κακή ιδέα, δεδομένου ότι τα παράθυρα θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ραβδώσεις.
TIP:Ανακατέψτε 57 γραμμάρια ξυδιού, με 570 γραμμάρια νερού και προσθέστε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων, χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών (αντί για σφουγγάρι), και θα δείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ διάλυμα καθαρισμού και με αυτό τον τρόπο καθαρίζετε καλύτερα τα παράθυρα σας.

Λάθος #2: Μην τρίβετε σαν τρελλοί…δεν έχει νόημα!
Το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι κάνουν όταν πέσει κόκκινο κρασί σε λευκό καναπέ είναι να βρέξουν μια πετσέτα στο νερό ή στη σόδα και με μανία να προσπαθούν να τρίψουν τον λεκέ. Ενώ η σόδα μπορεί να βοηθήσει, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε γιατί το τρίψιμο θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Προτιμείστε ένα υγρό στεγνού καθαρισμού (και να το δοκιμάσετε σε μια δυσδιάκριτη περιοχή όταν το αγοράζετε, πριν είστε αντιμέτωποι με ένα λεκέ). Στη συνέχεια, ταμπονάρετε το πάνω στο λεκέ με ένα πανί. Μην τρίψετε, παρά μόνο τον λεκέ και αυτόν ελαφρά. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε νέα τμήματα του υφάσματος που καθαρίζετε, και τελικά θα “τραβήξετε” το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού  από το ύφασμα.

Λάθος #3: Μην ψεκάζετε τα έπιπλα με προϊόντα γυαλίσματος
Οι στατιστικές είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι το 99% των ανθρώπων που καθαρίζουν τη σκόνη στα ξύλινα έπιπλα, ψεκάζουν και σκουπίζουν. Ωστόσο, αν ψεκάζετε το πανί σας αντί για το έπιπλο, θα καταναλώνετε λιγότερο προϊόν και θα αποφευχθεί η συσσώρευση της κολλώδους υφής που μπορεί να προέλθει από την υπερβολική χρήση των νυχιών στα έπιπλα . (ΤΙΡ: το λάδι με εσπεριδοειδή θα αναδείξει τη φυσική λάμψη του ξύλου, και το πετρέλαιο τείνει να αποκρούει τη σκόνη και τη βρωμιά για λίγο.) Και αν ο στόχος σας είναι απλά να απομακρύνετε τη σκόνη, τα ξεσκονόπανα (τύπου φτερά) μαζεύουν σκόνη από μόνα τους και δεν χρειάζονται ψεκασμό.

Λάθος #4: Μη χρησιμοποιείτε λειαντικό καθαριστικό για τη μπανιέρα
Για να διατηρηθεί το λούστρο και η γυαλάδα στα είδη υγιεινής, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο ψεκασμό. Αγοράστε ένα σπρέι και ψεκάστε την επιφάνεια καθημερινά με το μη λειαντικό καθαριστικό και (αν και οι οδηγίες λένε ότι δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε) εσείς απλά σκουπείστε το αφού στεγνώσει περίπου 10 λεπτά αργότερα. Αν δεν θέλετε να ψεκάζετε κάθε μέρα, κάντε το εξής: αφήστε να τρέχει πάνω σε μια πετσέτα μπάνιου ή ένα στεγνό πανί που θα μπορούσε να λειτουργήσει πάνω από την μπανιέρα ή το ντους σαν προστατευτικό και να αποστραγγίσει το νερό, απλά για να εμποδίσει την ξήρανση του λουτήρα και είναι αρκετό για να αποτρέψει την φθορά.

Λάθος #5: Μην καθαρίζετε κρύο τον φούρνο
Δεν λέμε ότι θα πρέπει να αρχίσετε το τρίψιμο όταν καίει, αλλά ένας ζεστός φούρνος είναι ευκολότερο να καθαρίστει από ένα κρύο. Γυρίστε τον στην σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για παράδειγμα στους 150 βαθμούς για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τον, ψεκάστε με ένα απαλό καθαριστικό να εξαπλωθεί ή με μαγειρική σόδα και νερό σε όλο το εσωτερικό, και αφήστε το να “καθήσει” για 20 λεπτά. Τρίψτε με μια βούρτσα και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να το ξεπλύνετε.

Λάθος #6: Δεν έχει νόημα να μαζεύετε με ηλεκτρική σκούπα τις τρίχες της γάτας
Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο που σας γεμίζει με τις τριχούλες του, είστε πιθανώς εξοικειωμένοι με τη βούρτσα για το χνούδι πάνω στα ρούχα και τα έπιπλά σας καθημερινά. Για το ξύλινοκαι τα άλλα σκληρά δάπεδα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ηλεκτροστατικό προϊόν -τύπου σφουγγαρίστρα-, η οποία δεν θα δημιουργήσει πολλή αναστάτωση στον αέρα, έτσι ώστε να μπορεί να “μαζέψει” τα μαλλιά σε ένα μεγάλο σωρό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείστε τη σκούπα για να καθαρίσετε τη σφουγγαρίστρα.

You may also like