Το αριστούργημα του Renzo Piano… στην Ελλάδα

01

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Μέσα σε κλίμα μυστικότητας βρέθηκε πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, προκειμένου να επισκεφθεί το μεγαλύτερο εργοτάξιο Πολιτισμού που κατασκευάζεται σήμερα στην Ευρώπη, στο Φάληρο.

Ο σχεδιασμός του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου του Ιδρύματος Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο Κέντρο πολιτισμού με υπερτοπική σημασία, που θα φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

06

Οι χώροι πολιτισμού του Renzo Piano αποτελούν επίκεντρο κριτικών και αναλύσεων για την παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το έτερο διάσημο έργο του αρχιτέκτονα, το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι. Το Κέντρο Pompidou, από τη δεκαετία του 1970 που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εκφράζει μια ρηξικέλευθη, ακραία πρωτοποριακή προσέγγιση αναφορικά με τους σύγχρονους χώρους πολιτισμού. Οι εμφανείς σωλήνες, οι απολήξεις εξαερισμού και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός συνθέτουν μια ριζοσπαστική εικόνα. Ήταν η πρώτη φορά που εκφράστηκε με τόσο εύγλωττο τρόπο η διαχρονική ιδέα της «ειλικρίνειας» στην κατασκευή.

Κέντρο Pompidou

Κέντρο Pompidou

 

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο, που σχεδίασε ο RenzoPianoγια την Αθήνα, θα καταλαμβάνει έκταση 28.000 τ.μ., θα χωροθετείται μέσα σε πάρκο έκτασης 170 στρεμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Το Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος χρηματοδοτεί την κατασκευή και τον εξοπλισμό αυτής της τόσο σημαντικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα παραχωρηθεί ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία του.

05

Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης εθνικής σημασίας και ισχυρής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, που προβάλλει σημαντικές προοπτικές αναμόρφωσης του ελληνικού αστικού τοπίου.

07

Πηγή: http://www.nationalopera.gr, φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like