Όταν το δίλημμα είναι “yoga ή pilates”…

Ποιες είναι οι διαφορές τους και πώς θα κάνουμε την ιδανική για μας επιλογή.

               Αποφασίζεις να δώσεις μία ευκαιρία σε μία μορφή άσκησης που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, όμως… πολύ απλά δε μπορείς να διαλέξεις; Yoga ή pilates; Ναι, σαφώς και δε μπορούμε να επιλέξουμε με την “επιστημονική” μέθοδο του “α μπε μπα μπλομ”! Μπορούμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τα δύο είδη, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους και φυσικά τα οφέλη κάθε άσκησης!

               Για αρχή.. τι ακριβώς είναι το pilates και τι η yoga;

               Το pilates είναι εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1920 και είναι δημιούργημα του Joseph Pilates προκειμένου οι χορευτές της εποχής να μάθουν να αναπνέουν και παράλληλα να κινούνται σωστά για να είναι υγιείς η πλάτη, η μέση και γενικώς ο κορμός τους. Πρόκειται για μία προπόνηση που εστιάζει στην τόνωση του μυϊκού συστήματος, ειδικά στην περιοχή του κορμού με λιγότερη ένταση συγκριτικά με την αερόβια άσκηση. Η σύνδεση της άσκησης με τη ρυθμική αναπνοή είναι κι εκείνη που καλλιεργεί την ενδυνάμωση, την απόκτηση καλύτερου ελέγχου των μυών αλλά και την ισορροπία.

               Η yoga, από την άλλη, είναι μία μέθοδος με πραγματικά μεγάλη πορεία στο χρόνο και χαρακτηρίζεται από τις στάσεις του σώματος και, φυσικά, την αναπνοή. Πρόκειται για μία μορφή γυμναστικής που εστιάζει τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική και πνευματική ανάταση.

               Και που διαφέρουν, λοιπόν, οι δύο μέθοδοι;

               Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται το pilates και η yoga είναι πως και οι δύο αποτελούνται από μία αρμονική ροή κινήσεων. Εντούτοις, το pilates στοχεύει στην ενδυνάμωση, ενώ η yogaεστιάζει περισσότερο στην ευλυγισία και κυρίως στην πνευματική ανάπτυξη. Ακόμη, η yogaέχει μία ιδιαίτερα ευρεία ποικιλία παραλλαγών στις ασκήσεις της αλλά και τα είδη της, ενώ στο pilates οι ασκήσεις είναι σχετικά σταθερές. Ακόμη, ο στόχος στη yoga είναι να διατηρήσεις τη στάση για όσο περισσότερο γίνεται, ενώ στο pilates κάθε άσκηση έχει κίνηση. Γι’ αυτό και προτείνεται για ενδυνάμωση, ενώ  η yoga για ευλυγισία και φυσικά για χαλάρωση.

               Ωστόσο, έχουν κι είναι σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: καθώς και οι δύο ασκήσεις βασίζονται στη σωστή αναπνοή, το σώμα “εκπαιδεύεται” ώστε το πνεύμα να είναι εκείνο που καθοδηγεί το σώμα. Ακόμη κι αν η αίσθηση ευεξίας στο pilates έρχεται στο τέλος της προπόνησης (στη yogaαυτή η αναζωογόνηση είναι αισθητή από την αρχή ως το τέλος της), και οι δύο μορφές άσκησης συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

               Το καλό είναι πως ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει είτε pilates είτε yoga ακόμη κι αν είναι σε αρχάριο επίπεδο, καθώς με το καιρό το σώμα και το πνεύμα αποκτούν την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τους. Αυτή η ισορροπία είναι που θα μας βοηθήσει να μάθουμε να “αφουγκραζόμαστε” το σώμα μας και να γνωρίσουμε τυχόν περιορισμούς αλλά και τις δυνατότητές του. Φυσικά η επιλογή θα έχει γίνει έχοντας ενημερώσει τον εκάστοτε instructorγια το ιατρικό μας ιστορικό (ιδίως για παλαιότερους τραυματισμούς) ο οποίος και θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα στην προπόνησή μας.

               “Και τι να επιλέξω τελικά;”

               Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί μόνο αν γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες του κορμιού σας. Αν αποζητάτε γράμμωση και μία ήπια άσκηση που σε βάθος χρόνου θα αυξήσει τις αντοχές σας ακόμη και για πιο απαιτητικές μορφές άσκησης, τότε μάλλον ανήκετε στους pilates fans. Αν, όμως, επιθυμείτε μία μέθοδο που θα σας ξεκουράζει σωματικά και πνευματικά και που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιστοί σε μία ρουτίνα σωματικής κινητοποίησης, τότε ίσως η yoga είναι η ιδανική λύση.

               Όπως, όμως, συμβαίνει με κάθε μορφή άσκησης, έτσι και με τη yoga αλλά και το pilates θα πρέπει να νιώθετε την ίδια ικανοποίηση στη διάρκεια αλλά και στο τέλος της προπόνησης. Οπότε η ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε είναι “τι με κάνει πραγματικά να απολαμβάνω αυτή τη νέα συνήθεια;”

               Πηγή: Prevention

               Photo credits: Grenade, Very Well Fit&Nutritious Life

You may also like