5 “ΥΠΟΥΛΟΙ” ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΙΛΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ 

Όσο κι αν προσπαθούμε να είμαστε εγκρατείς στις διατροφικές μας συνήθειες, κάποιες φορές αυτές μπορεί να μη μεταφράζονται στις ανάλογες προσδοκίες που πιθανώς έχουμε για το βάρος μας. Με αποτέλεσμα, όταν κοιτάμε τη ζυγαριά, να μας πιάνει η αγωνία για το τι μπορεί να κάνουμε λάθος. Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ρύθμιση του βάρους μας δεν εξαρτάται μόνο από το τι βάζουμε στο πιάτο μας, αλλά ο τρόπος ζωής μας. Έτσι, το βάρος μας και το πώς αυτό διαμορφώνεται εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες της καθημερινότητάς μας. Ποιοι είναι αυτοί και πώς ακριβώς μπορούν να μας σαμποτάρουν;

Δεν κοιμάσαι σωστά ή κι επαρκώς

               Όσο πολυάσχολοι κι αν είμαστε, ο καλός ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για την καλή μας υγεία. Όμως (πικρή αλήθεια) πολλοί είμαστε εμείς που “κόβουμε” από τον ύπνο για να χωρέσουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε στη μέρα μας. Αυτό βεβαίως έχει αντίκτυπο στο βάρος μας, καθώς σε παλιότερες έρευνες διαπιστώθηκε πως όταν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από επτά ώρες παρατηρείται αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς κι αυξημένο ρίσκο για παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της έλλειψης ύπνου, επηρεάζονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη κι επομένως αναζητούμε κάτι που θα μας ανακουφίσει – και ναι, αυτό είναι οι “αμαρτίες” στην κουζίνα. Με μία προσπάθεια, όμως, να βελτιώσουμε τη διάρκεια του ύπνου μας, αυτό μπορεί να αποφευχθεί σημαντικά.

Δεν κινείσαι αρκετά

               Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που ασκούνται τακτικά (ακόμη κι αν κάποιες μέρες αρκούνται απλά σε έναν περίπατο), έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν μικρότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με άτομα που η ζωή τους είναι κατά βάση καθιστική. Μάλιστα, “καίνε” 200 περισσότερες θερμίδες ημερησίως, κάτι που έχει εμφανή αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις γυμναστική για μία ολόκληρη ώρα, προσπάθησε σταδιακά να προσθέτεις δέκα λεπτά στη μέρα σου ώστε να κινείσαι – ακόμη κι η βόλτα με τον τετράποδο φίλο σου είναι εξαιρετική γυμναστική!

Είσαι αγχωμένος

               Το στρες είναι άσπονδος εχθρός για όλους μας ανεξαιρέτως, με επιπτώσεις στην υγεία μας σε όλους τους τομείς. Επομένως, δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη πως έχει συνδεθεί και με την παχυσαρκία. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτός Αρχικά, δε σου επιτρέπει να πάρεις αποφάσεις που ωφελούν την υγεία σου – για παράδειγμα, όταν είσαι αγχωμένος, θα παρατηρήσεις πως αναζητάς να φας σνακ με ζάχαρη ή αλάτι, επειδή αυτά τα σνακ λειτουργούν ως “ανταμοιβή” – στην πραγματικότητα, προσφέρουν ένα παροδικό αίσθημα ανακούφισης. Εκτός αυτού, όμως, το άγχος μας κάνει να παρερμηνεύουμε τυχόν αισθήματα πείνας. Επίσης, το άγχος μειώνει την επιθυμία να κινηθούμε, αλλά αναστατώνει και τη ρουτίνα του ύπνου μας. Για να περιορίσουμε το άγχος αλλά κι όσα αυτό φέρνει στις αποσκευές του, ένα πρώτο βήμα είναι να κάνουμε μία λίστα με ό,τι μπορεί να μα χαλαρώσει και να την ακολουθήσουμε όταν νιώθουμε πως το στρες ετοιμάζεται να μας επιβληθεί.

Η υγεία του πεπτικού σου είναι “άνω κάτω”

               Η χλωρίδα του πεπτικού μας συστήματος είναι άλλο ένα “οχυρό” που διαφυλάσσει την υγεία μας, καθώς από αυτή μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η όρεξη αλλά κι ο μεταβολισμός μας. Για να παραμείνει ισχυρό αυτό το “οχυρό”, όμως, πρέπει να φροντίζουμε ώστε σε αυτήν να περιλαμβάνονται όλα τα είδη των “καλών” βακτηρίων, καθώς αυτά μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση ή και την απώλεια βάρους, καθώς επίσης και να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι καλό είναι να φροντίσουμε να προσλαμβάνουμε από τα γεύματά μας επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς) που στην ουσία θρέφουν αυτά τα βακτήρια.

Υποβόσκει κάποιο παθολογικό αίτιο

               Ενίοτε η αύξηση του βάρους μας μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση για την οποία απαιτείται ιατρική διερεύνηση. Για παράδειγμα, μία ήπια αύξηση μπορεί να συνέβη εξαιτίας του υποθυρεοειδισμού ή, για τις γυναίκες, να ευθύνεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όμως πιθανόν να πρέπει να εξεταστούν κι άλλα ενδεχόμενο όπως, για παράδειγμα, η κατάθλιψη, που κι αυτή έχει συσχετιστεί με την αύξηση βάρους (όπως και με την ξαφνική απώλεια αυτού). Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική καθοδήγηση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα εγκαίρως, όχι μόνο για να προσαρμόσουμε το βάρος μας, αλλά και για το σύνολο της σωματικής και πνευματικής μας υγείας.

               Η επίτευξη αυτού που λέμε “ιδανικό βάρος” δε βασίζεται μόνο σε μία συνήθεια, αλλά σε μία ρουτίνα που θα εξασφαλίσει την καλή μας υγεία στο σύνολό της, μια που το βάρος είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Έτσι, με προσπάθεια κι υπομονή, μπορούμε να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές, ενώ επίσης δε διστάζουμε να ζητήσουμε και ιατρική συμβουλή.

Πηγή: Fit On

Featured image: @charlesdeluvio/unsplash.com

You may also like