Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ 5 ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι αυτές και ποιος ο ρόλος της;

               Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη βιταμίνη D ή αλλιώς “βιταμίνη του ήλιου”, αλλά και το ρόλο που παίζει για την υγεία μας όταν βρίσκεται στα ιδανικά επίπεδα. Και το γεγονός πως συντίθεται στο σώμα μας κυρίως χάρη στην έκθεση στο ηλιακό φως και λιγότερο από την κατανάλωση τροφών όπως λιπαρά ψάρια και κρόκους αυγών την κάνει ακόμη πιο πολύτιμη για τους ειδικούς. Επομένως είναι λογικό να υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός ερευνών που στόχο έχουν να ξεκλειδώσουν τα οφέλη της βιταμίνης D. Και προς το παρόν οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα ευρήματα για τη δράση της ενάντια σε ορισμένες παθήσεις.

01 Διαβήτης ΙΙ.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D εμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή το διαβήτη τύπου ΙΙ. Η έρευνα διήρκησε δώδεκα χρόνια και οι επιστήμονες παρακολούθησαν υγιείς συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έδειχναν αρχικά κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα ή προδιάθεση. Στη διάρκεια της έρευνας, πολλοί ήταν εκείνοι που εμφάνισαν διαβήτη ή προδιαβήτη.

               Πιο συγκεκριμένα, σε συμμετέχοντες των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τουςήταν πάνω από 30 ng/ml αίματος το ρίσκο έφτανε το ένα τρίτο, ενώ σε άτομα με περιεκτικότητα πάνω από 50 ng/ml αίματος το ρίσκο αυτό μειωνόταν κατά ένα πέμπτο. Αν κι ακόμη πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, τα ευρήματα δείχνουν πως υπάρχει ισχυρός συσχετισμός.

               02 Κατάθλιψη.

Με γνώμονα πως το χειμώνα που η έκθεση στο ηλιακό φως είναι αισθητά λιγότερη και συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο συνήθη κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Σε μία μελέτη του 2008 διαπιστώθηκε πως η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μείωνε σημαντικά τα συμπτώματα, ιδίως σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα.

               03 Καρδιαγγειακή λειτουργία.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Ohio του 2017χρησιμοποιήθηκαν νέας τεχνολογίας νανοσένσορες προκειμένου να παρατηρηθεί αν υπάρχει συσχετισμός της βιταμίνης D με την καρδιαγγειακή υγεία. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως η βιταμίνη D-3 ενδυναμώνει τα ενδοθηλιακά κύτταρα που αποτελούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα αποδυναμώνονται, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης νοσημάτων όπως αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη. Αν και πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, οι επιστήμονες εικάζουν πως η βιταμίνη D-3 ίσως είναι πιο αποτελεσματική ακόμη κι από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σχήματα και σε πιο προσιτό κόστος.

               04 Άνοια και Alzheimer.

Σε έρευνα του 2014 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1600 ενήλικες που, στην περίοδο της έρευνας, δεν είχαν διάγνωση άνοιας. Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στα άτομα που είχαν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας κατά 53%. Σε όσους, δε, παρουσίαζαν μεγαλύτερη έλλειψη, το ποσοστό κινδύνου ήταν αυξημένο κατά 125%. Όσο για τον κίνδυνο Alzheimer, το ρίσκο έφτανε το 70%.

               05 Μυϊκή αντοχή και δύναμη.

Το 2017, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Birmingham ανέφεραν πως τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορούσαν να συσχετιστούν με τη μυϊκή δύναμη. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα επίπεδα βιταμίνης D τους συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά όπως τα ποσοστά λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα τους. Στο πέρας της έρευνας οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν τη μυϊκή αντοχή και βεβαίως δύναμη.

               Δεδομένων των ανωτέρω, επιβεβαιώνεται πως προσπαθώντας να διατηρήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης Dστον οργανισμό μας στα ιδανικά επίπεδα, θωρακίζουμε την υγεία μας σε ένα μεγάλο ποσοστό. Επομένως, η… φωτοσύνθεση, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, οπωσδήποτε ενδείκνυται. Και βεβαίως, υπό την καθοδήγηση του γιατρού μας, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας τόσο μέσω της διατροφής όσο και με τη χρήση εγκεκριμένων συμπληρωμάτων.

Πηγή: Health Line

Featured image: @fleuraimeekaan/unsplash.com

You may also like