ΚΙ ΟΜΩΣ, Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙΣ

Επτά τροφές είναι μάλιστα “διαβόητες” γι’ αυτό

               Έχεις απολαύσει ένα special γεύμα στο σπίτι ή στο αγαπημένο σου εστιατόριο κι όταν πας στο μπάνιο να φρεσκαριστείς, ξαφνικά διαπιστώνεις πως το κορμί σου… σε σαμποτάρει με μία δυσάρεστη οσμή. Προτού πανικοβληθείς, είμαι εδώ για να σου πω πως, ΟΚ, μπορεί κάποιες φορές να τύχει. Δεύτερον είμαι εδώ για να σε ρωτήσω “πες μου τι τρως για να σου πω τι φταίει γι’ αυτό”. Βλέπεις, κάποιες τροφές, παρά το boost υγείας που μας προσφέρουν, ίσως προκαλούν μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες… Τι τρως, λοιπόν;

               Καρυκεύματα

               Μυρωδικά όπως το κάρυ και το κύμινο είναι ικανά να “κάτσουν” στο στόμα για ώρες και μάλιστα να μαρτυρήσουν πως τα καταναλώσαμε. Αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως οι μυρωδιές από έντονα καρυκεύματα μπορούν να μείνουν στα μαλλιά, το δέρμα, ακόμη και τα ρούχα. Και καθώς περιέχουν ουσίες που εισέρχονται στο αίμα, ακόμη κι ο ιδρώτας μας είναι απόδειξη πως φάγαμε ένα τέτοιο γεύμα.

               Σκόρδο και κρεμμύδι

               Τα δύο αυτά διατροφικά “ξαδερφάκια” είναι γνωστά για την επίδρασή τους στην αναπνοή μας μετά από ένα γεύμα που τα περιέχει. Σε κάποια άτομα, όμως, το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορούν να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό, τη θερμότητα του σώματος και την (oh, no!) εφίδρωση. Αυτό προκαλεί βακτήρια να ανακατευτούν με τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία μάλλον δυσάρεστη οσμή.

               Κόκκινο κρέας

               Με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, απελευθερώνονται άοσμες πρωτεΐνες μέσω τις εφίδρωσης. Εντούτοις, αν αυτές οι πρωτεΐνες ανακατευτούν με βακτήρια της επιδερμίδας, τότε ίσως η μοσχαρίσια μπριζόλα να μας φέρει σε αμήχανη θέση!

               Σταυρανθή λαχανικά

               Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα σέσκουλα κι άλλα λαχανικά της κατηγορίας, ενώ προσφέρουν boost βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, την ίδια στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν ένα mist ανεπιθύμητης οσμής. Τα λαχανικά αυτά απελευθερώνουν θειικό οξύ το οποίο δημιουργεί μία έντονη οσμή όταν ιδρώνουμε και στην αναπνοή μας.

               Σπαράγγια

               Τα σπαράγγια, όσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας, άλλο τόσο μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε “awkwaaard!”! Ο λόγος; Περιέχουν ασπαραγινικό οξύ το οποίο, κατά την πέψη, μετατρέπεται σε θειικό. Ως επί το πλείστον, αυτό επηρεάζει την οσμή των ούρων. Εντούτοις, σε κάποια άτομα πιθανώς να μην συμβεί καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό, ενώ ρόλο παίζει κι ο γενετικός παράγοντας.

               Αλκοόλ

               Όταν ο οργανισμός μας μεταβολίζει το αλκοόλ, αυτό μετατρέπεται σε οξικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος, ενώ επίσης απελευθερώνεται από τους πόρους του δέρματος. Ένας λόγος παραπάνω να κάνουμε κράτει με το cocktail ή το κρασί που απολαμβάνουμε ενίοτε με το γεύμα μας!

               Ψάρια

               Αν κι ιδιαίτερα σπάνια σαν περίπτωση, κάποια άτομα μπορεί να ταλαιπωρούνται από δυσοσμία μετά την κατανάλωση ψαριών. Ωστόσο, ο λόγος είναι κυρίως το γενετικό προφίλ, έτσι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι άφοβα.

freepik.com/@wayhomestudio
               Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις;

Όπως αντιλαμβάνεστε, για όλα υπάρχει λύση. Ξεκινάμε με το Α και το Ω που είναι η σωστή προσωπική υγιεινή, κάνοντας τακτικά και σχολαστικά μπάνιο και αλλάζοντας συχνά τις πετσέτες και τα μπουρνούζια μας. Στη συνέχεια, προτιμούμε ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, όπως βαμβακερά ή λινά κι όχι στενά. Μία ακόμη γραμμή άμυνας είναι η χρήση ενός αντιιδρωτικού κι ενός αποσμητικού προϊόντος για να περιορίσουν τυχόν οσμές (η εφαρμογή τους φυσικά έχει νόημα μόνο με τη σωστή υγιεινή). Τέλος, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς (hello again, νεράκι!) ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες κι οι ενώσεις που προκαλούν κακοσμία, ενώ επίσης πιθανώς να χρειαστούν κάποιες αλλαγές στη διατροφή μας, αν παρατηρήσουμε πως κάποια τροφή μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Προτού, όμως, προβείτε σε αυτές τις αλλαγές, έχετε κατά νου πως κάποιες φορές πιθανώς να ευθύνονται και τα γονίδια, ή μπορεί η ρίζα του προβλήματος να βρίσκεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε περίπτωση που σας ανησυχεί, τότε μη διστάσετε να αναζητήσετε τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: freepik.com/@halayalex

You may also like