ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: “ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ”

Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για την χώρα μας, έχουμε ανάγκη να προβάλλουμε ανθρώπους που έχουν αποδείξει με το έργο τους ότι προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον. Ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες που αγωνίζονται για τη θέση της Γυναίκας στην κοινωνία και προσπαθούν να την προστατέψουν και κυρίως να την στηρίξουν. Μία τέτοια προσωπικότητα είναι και η Μαρία Συρεγγέλα,η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που έχει ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο κι ένα ενδιαφέρον βιογραφικό.

-Ας ξεκινήσουμε από την τραγωδία που έζησε η χώρα μας πριν από λίγες μέρες, με τη σύγκρουση των δύο τρένων…

Μ.Σ.: Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, συγκλονίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μία τραγωδία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων, δίπλα στις οικογένειες, δίπλα στις μανάδες, στις συζύγους, στις κόρες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Ο πόνος είναι μεγάλος για όλους.

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε έρευνα από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και να μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας. Οι ευθύνες θα αποδοθούν και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

-Κυρία Συρεγγέλα, είστε μία μητέρα, εργαζόμενη σύζυγος και πολιτικός. Ποιός είναι ο πιο απαιτητικός σας ρόλος και γιατί;

Μ.Σ.:Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, όπως κι εγώ, έχουμε πολλούς και πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Είμαστε μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Όλοι οι ρόλοι είναι απαιτητικοί, αλλά πιστεύω πως όλες οι γυναίκες έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους. Έτσι κι εγώ, έχω καταφέρει να κρατάω ισορροπίες και έχω διαπιστώσει ότι με σωστή οργάνωση της καθημερινότητας υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους τους ρόλους.

-Πολλές είναι οι φορές –ακόμα και το 2023- που ρωτούν πετυχημένες γυναίκες πώς καταφέρνουν να συνδυάζουν όλες τις υποχρεώσεις τους. Φυσικά, αντίστοιχα, δεν ρωτούν ποτέ έναν άνδρα. Τι θα απαντούσατε σε αυτό το «φαινόμενο»;

Μ.Σ.:Η αλήθεια είναι οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν ανισότητες σε πολλούς τομείς της ζωής, καθώς τα έμφυλα στερεότυπα υπάρχουν ακόμη σε πολλά κοινωνικά επίπεδα. Στο χέρι μας όμως είναι να αποδομήσουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών. Οφείλουμε όλοι, κοινωνία και πολιτεία μαζί, να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Εμείς, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε μέτρα και δράσεις με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες. Με ρυθμίσεις υποστηρίζουμε τη γυναικεία απασχόληση και την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ με τον νέο εργασιακό νόμο αίρουμε τα αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών.

-Στο παρελθόν έχετε εργαστεί σε διεθνούς φορείς και πλέον από τη θέση σας γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στον εργασιακό τομέα. Ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στην Ελλάδα. Τι βήματα αναγνώρισης έχουν γίνει;

Μ.Σ.: Οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας. Έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και στερεότυπα τόσο κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας όσο και κατά την προσπάθειά τους για επαγγελματική ανέλιξη σε ανώτερες θέσεις. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όμως, αγωνιζόμαστε, σχεδιάζοντας συγκεκριμένες δράσεις, να ενδυναμώσουμε τη γυναικεία παρουσία και συμμετοχή στους επαγγελματικούς χώρους.

Για πρώτη φορά χορηγήθηκε Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους. Παράλληλα προχωράμε στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες» που αναμένεται να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία. Στοχεύει στη συνεργασία κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων και φορέων της αγοράς. Και δεν σταματάμε εδώ, αλλά προγραμματίζουμε κι άλλες δράσεις που ευνοούν την ισότιμη προώθηση των γυναικών και των ανδρών στην εργασία.

-Έχετε δύο γιους. Ποιο μάθημα ζωής θέλετε να πάρουν από εσάς τα παιδιά σας;

Μ.Σ.: Θα ήθελα να μάθω στα παιδιά μου να εκτιμούν, να σέβονται, να πράττουν αφού σκεφτούν και να υποστηρίζουν πάντα το δίκαιο.

-Αυτές τις μέρες μπαίνει σε εφαρμογή και το «κουμπί πανικού» που αφορά όλες τις γυναίκες. Κι εσείς είστε η αρμόδια για το όλο το εγχείρημα. Πείτε μας για τη σημασία του και σε τι θα βοηθήσει;

Μ.Σ.: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορηγείται σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας η εφαρμογή Panic Button για να τους προσφέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία. Οι γυναίκες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους και να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Αστυνομία σε περίπτωση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα… Ή κινδυνεύει η ζωή τους. Η Αστυνομία θα λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό των γυναικών. Θα επεμβαίνει άμεσα για την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον και την προστασία τους.

Με το κουμπί πανικού θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που βιώνουν βία. Είμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων στην προσπάθειά τους να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους… Και κάνουμε τα πάντα για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας. Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης.

-Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας –μέχρι τώρα- ποιό θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Μ.Σ.: Μέσα σε 3,5 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, ένα πρόβλημα διαχρονικό, στο 15% … Ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 βρισκόταν στο 21,5%. Υιοθετήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέτρα για τη στήριξη των νέων και της οικογένειας, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες και καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και αντιλήψεις.

-Τέλος, τι μπορούμε να δούμε από εσάς στο μέλλον; Ποιο είναι το πόστο που θα θέλατε να  σας αξιοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Μ.Σ.: Ο Πρωθυπουργός με τίμησε με την επιλογή μου αρχικά ως Γενική Γραμματέας Ισότητας. Στη συνέχεια με την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου σε επίπεδο Υφυπουργού, όπου και με επέλεξε για να εφαρμόσω το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας. Τα θέματα της ισότητας, της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Προσωπικά επικεντρώνομαι στο κυβερνητικό μου έργο, στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς και στη δημιουργία μίας κοινωνίας που μας αξίζει, με σεβασμό από όλους προς όλους. Σε κάθε περίπτωση βρίσκομαι στο πλευρό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όποια μάχη κι αν κληθούμε να δώσουμε στο μέλλον.

You may also like