ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

    Για κάποιους ίσως είναι μόνο μια καλοκαιρινή διατροφική επιλογή. Ωστόσο, τα ψάρια θεωρούνται «τροφή για τον εγκέφαλο» και έχουν κερδίσει τη φήμη τους ως διατροφική δύναμη για πολλούς λόγους. Είτε είναι ψητά ή ακόμα και ωμά ως σούσι, προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία που το καθιστούν πολύτιμη προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Από τα πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέχρι την εντυπωσιακή σειρά βιταμινών και μετάλλων. Η αξία της κατανάλωσης ψαριού ξεπερνά την απολαυστική τους γεύση.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το ψάρι έχει υψηλή εκτίμηση είναι η άφθονη περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και την προώθηση της γνωστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία.

Γεμάτο πρωτεΐνες

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, παρέχοντας απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη αλλά και τη συντήρηση του. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση δυνατών μυών, την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού αλλά συγχρόνως βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Το ψάρι είναι γενικά χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά και την διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πλούσια σε Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά

Επιπλέον, είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία. Μια μερίδα ψαριού μπορεί να προσφέρει μια σημαντική δόση βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη D, που συχνά αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη ρύθμιση της διάθεσης. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το ιώδιο υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα κύτταρα.

Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις,έχουν επίσης συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων τύπων καρκίνου και καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Γνωστική Υγεία και Γήρανση

Το ξέρατε πως η κατανάλωση ψαριών μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής υγείας καθώς γερνάμε; Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής και στη μείωση του κινδύνου γνωστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τέλος, ορισμένα ψάρια μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες, τις θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά. Η επιλογή ψαριών που είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης στον υδράργυρο. Παράλληλα απολαμβάνετε τα θρεπτικά οφέλη κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@jeremystewart

You may also like