Άγχος λόγω COVID; 5 tips για να το διαχειριστούμε

Κοντεύουμε τα δύο χρόνια από τότε που ο ιός SARS-CoV-2 μπήκε στη ζωή μας κι ακόμη την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Κι ενώ στην αρχή υπήρχε το άγχος του άγνωστου κινδύνου, πλέον υπάρχει το άγχος του πόσο ακόμη θα διαρκέσει όλη αυτή η αναταραχή. Γνωρίζουμε πως οι επιστήμονες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να φτάσουμε να λέμε πως ο ιός είναι πλέον ακίνδυνος, αλλά μέχρι να γίνει αυτό οριστικά, πολλοί από εμάς ταλαιπωρούνται από την αγωνία του πόσο ακόμη μπορούν να αντέξουν όλες αυτές τις αλλαγές. Τα καλό είναι πως υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε αυτό το άγχος προκειμένου η καθημερινότητά μας να είναι κάπως πιο ομαλή.

               01 Κλείνουμε… τα πάντα!

Τι εννοώ; Ενώ είναι όντως σημαντικό να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από όσα πραγματικά βιώνουμε. Με γνώμονα, μάλιστα, πως πλέον οι πηγές πληροφόρησης είναι περισσότερες… Είναι επόμενο ο όγκος πολλών και συνάμα διαφορετικών πληροφοριών να λειτουργούν επιβαρυντικά για την ψυχική μας υγεία. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ένα μέτρο στο χρόνο που αναλώνουμε στο να διαβάζουμε τις εκάστοτε εξελίξεις. Οπότε καλό είναι η τηλεόραση να κλείνει κάποιες ώρες και βεβαίως να ορίζουμε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα κάνουμε logout από το κινητό μας τηλέφωνο και τον υπολογιστή.

Μάλιστα, κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει και τα παιδιά… Καθώς έτσι θα υπάρχει ένα όριο σε όσα ακούνε σχετικά με την πανδημία, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να κάνουμε μαζί τους συζητήσεις ανάλογες με την ηλικία τους χωρίς αυτά να τρομοκρατούνται. Έτσι δημιουργείται μία ισορροπία ανάμεσα στην πληροφόρηση και τις δραστηριότητες που θα απομακρύνουν το μυαλό μας από τους προβληματισμούς που εκ των πραγμάτων γεννά η όλη κατάσταση.

               02 Δεν ξεχνάμε να γυμναζόμαστε.

 Εκτός από τα σωματικά οφέλη της, η τακτική άσκηση αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών… Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι κι αισιόδοξοι. Αν και στα γυμναστήρια τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι καλό αυτό να συνδυάζεται και με άσκηση εκτός αυτού. Μπορούμε, λοιπόν, να βγούμε για τρέξιμο, ποδήλατο ή ακόμη και να περπατήσουμε στο πάρκο ή στην παραλία. Μία καλή εναλλακτική είναι και η γυμναστική στο σπίτι. Μπορούμε, επίσης, να εκμεταλλευτούμε τη βόλτα με το τετράποδο φιλαράκι μας… Αλλά και το παιχνίδι με τα παιδιά μας ώστε να παραμείνουμε δραστήριοι αλλά και χαρούμενοι!

               03 Τρεφόμαστε σωστά.

Το άγχος μπορεί να επιδράσει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες και το μεταβολισμό μας. Πολλοί μάλιστα, μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως όταν είναι αγχωμένοι στρέφονται σε σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτα ή πατατάκια. Το αποτέλεσμα; Το σάκχαρο του αίματος να σημειώνει ξαφνικές αυξομειώσεις που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Αν, λοιπόν, αναγνωρίζουμε κάτι τέτοιο στον εαυτό μας, τότε μπορούμε να εντοπίσουμε και τα αίτια που πυροδοτούν μία τέτοια αντίδραση. Οπότε και μπορούμε να επιλέξουμε να “ξεσπάσουμε” σε κάτι πιο υγιεινό, όπως γιαούρτι με φρούτα ή φρεσκοκομμένα sticksλαχανικών.

               04 Δε χάνουμε την επαφή με τους ανθρώπους μας.

Δύο χρόνια τώρα το σύνθημα (που έχουμε βαρεθεί να ακούμε) είναι “τηρούμε τις αποστάσεις”. Κι αν κι η ελληνική απόδοση αναφέρεται τις φυσικές αποστάσεις, δυστυχώς αυτό είχε επιπτώσεις και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Όμως μία συνεχής κατάσταση φόβου κι απομόνωσης μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα άγχους… Που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Ακόμη κι αν η φυσική επαφή δεν είναι εφικτή, δε σημαίνει πως δε μπορούμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς με τους ανθρώπους μας ζωντανούς… Έστω και με την τεχνολογία. Η απομόνωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ας μην ξεχνάμε να καλούμε τακτικά ώστε να αισθάνονται πως, έστω κι έτσι για την ώρα, υπάρχουν άνθρωποι που τους νοιάζονται.

unsplash.com/@dbeltwrites
                05 Φροντίζουμε τον ύπνο μας.

 Αυτό που έχουμε διαπιστώσει όλο αυτό το διάστημα είναι πως οι συνεχείς ενημερώσεις και η διαφορετική κάθε φορά φύση τους επηρεάζουν τα επίπεδα του άγχους μας. Κι αυτά με τη σειρά τους επιδεινώνουν την ποιότητα του ύπνου μας. Είναι, λοιπόν, βασικό να φροντίζουμε να κοιμόμαστε επαρκώς ώστε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Για να το καταφέρουμε αυτό, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα πριν τη βραδινή μας κατάκλιση. Επίσης μπορούμε να υιοθετήσουμε μία ρουτίνα που θα διευκολύνει το σώμα να έρθει σε κατάσταση χαλάρωσης, όπως ένα ζεστό μπάνιο. Κι είναι εκ των ων ουκ άνευ πως αποφεύγουμε τη χρήση του υπολογιστή και του τηλεφώνου… τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσουμε.

               Εφόσον καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες… Θα δούμε πλέον πως είμαστε πολύ πιο ήρεμοι στο να διαχειριστούμε την κάθε κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι ποτέ κακό να αναζητήσουμε και τη συμβολή ενός ειδικού, εάν αισθανόμαστε την ανάγκη αυτή.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image : unsplash.com/@enginakyurt

You may also like