Έλαιο τεϊόδεντρου: ένα βάλσαμο για την επιδερμίδα με ακμή

               Παλεύοντας για χρόνια, με την ακμή, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την προσπάθεια που πολλοί από εμάς καταβάλλουμε προκειμένου να καταπραΰνουμε και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τις συχνές εξάρσεις. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα προϊόντα που απευθύνονται σε όσους ταλαιπωρούνται με την ακμή περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ, ουσίες που αποδεδειγμένα έχουν ισχυρή δράση ενάντια στην ακμή. Εντούτοις, καλό είναι να στρεφόμαστε και στη Μητέρα Φύση για ενισχύσεις κι αυτή συγκεκριμένα μας προσφέρει το έλαιο του τεϊόδεντρου.

               Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία λειτουργεί ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ακμής και μας βοηθά να περιορίσουμε τις εξάρσεις που συχνά παρατηρούνται στην επιδερμίδα. Όπως κάθε προϊόν, όμως, έτσι και το έλαιο τεϊόδεντρου έχει συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

               Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε, πριν το βάλουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης;

               Το έλαιο εκχυλίζεται από το Melaleucaalternifolia, ένα μικρό δέντρο που φύεται στην Αυστραλία. Το εκχύλισμα έχει αντιμικροβιακή δράση ικανή να καταπολεμήσει το βακτήριο της ακμής, γι’ αυτό και δρα ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε κοκκινίλες και σπυράκια. Ακόμη, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη δημιουργία λευκών και μαύρων στιγμάτων καθώς καθαρίζει τους πόρους από τους ρύπους που συσσωρεύονται. Επιπλέον, το έλαιο τεϊόδεντρου επιταχύνει τη δράση των λευκών κυττάρων ώστε να επισπευτεί η διαδικασία επούλωσης.

               Ωστόσο, αν κι ενδείκνυται για τους περισσότερους τύπους επιδερμίδας, δεν ισχύει το ίδιο για την ευαίσθητη, ειδικά αν κάποιος αντιμετωπίζει και συμπτώματα εκζέματος, καθώς το έλαιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, επομένως, είναι καλύτερο να έχει προηγηθεί σύσταση του δερματολόγου προτού αγοράσουμε ένα προϊόν με βάση το έλαιο τεϊόδεντρου. Ειδάλλως η πιο ιδανική αντιμετώπιση είναι με τη χρήση υπεροξείδιου του βενζολίου και σαλικυλικού οξέος που έχουν πιο ήπια δράση στην ευαίσθητη επιδερμίδα.

               Στην καθαρή του μορφή, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι τόσο ισχυρό, με αποτέλεσμα η χρήση του να πρέπει να γίνεται με φειδώ. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν πρέπει να εφαρμόζεται από μόνο του απευθείας στην επιδερμίδα. Οι δερματολόγοι (εφόσον συναινέσουν στη χρήση του) συνιστούν να προσθέτουμε λίγες σταγόνες σε μία ενυδατική που περιέχει υαλουρονικό οξύ και να απλώσουμε το μείγμα. Για τοπική χρήση, μπορούμε να βρέξουμε μία μπατονέτα με νερό, να προσθέσουμε μία σταγόνα ελαίου και να ταμπονάρουμε απαλά το σημείο. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει πριν την εφαρμογή να κάνουμε δοκιμή με μία μικρή ποσότητα στο χέρι μας ώστε να δούμε αν τυχόν προκύπτει κάποιος ερεθισμός.

               Φυσικά ο πιο εύκολος κι ασφαλής τρόπος είναι να προμηθευτούμε (επαναλαμβάνω, εφόσον έχει συμφωνήσει ο δερματολόγος μας) ένα προϊόν που ήδη περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει ένας δικός μας πειραματισμός, ενώ την ίδια στιγμή θα επωφεληθεί η επιδερμίδα μας. Η καλύτερη πρόταση των ειδικών είναι απολεπιστικά προϊόντα ώστε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας και τα οποία συχνά ευθύνονται για εξάρσεις της ακμής.

               Οπωσδήποτε η φύση μας προσφέρει λύσεις σε ό,τι αφορά στη διατήρηση της συνολικής καλής μας υγείας κι είναι καλό να στρεφόμαστε σε αυτές, πάντα όμως, με την καθοδήγηση ενός ειδικού που εμπιστευόμαστε.

               Πηγή: Women’s Health/ photo credits: @tinymountain (unsplash)

You may also like