Γιατί έβαλα το γιαούρτι στην καθημερινότητά μου…

Όλα τα χρόνια που πήγαινα σχολείο, δεν ήταν μόνο το πρωινό ξύπνημα που με ενοχλούσε αφόρητα κάθε πρωί, αλλά το γεγονός ότι ήμουν υποχρεωμένη να πίνω μία κούπα γάλα. Ζεστή τον χειμώνα, κρύα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ήταν ο εφιάλτης μου!

Και τότε, ειδικά τα χρόνια του δημοτικού, δεν υπήρχε η μεγάλη ποικιλία στα γάλατα. Όσοι πηγαίνατε σχολείο στη δεκαετία του 80, προφανώς θυμάστε τα παστεριωμένα γάλατα σε κονσέρβα (ονόματα δεν λέμε!)… αργότερα -ευτυχώς- μπήκε στη ζωή μας το φρέσκο γάλα και κάπως βελτιώθηκαν τα πράγματα. Για να μην πολυλογώ στα 17 μου ανακάλυψα ότι έχω δυσανεξία στο γάλα… όχι στη λακτόζη. Μόνο στο γάλα, οπότε -όπως καταλαβαίνετε- μόνο η ιδέα του να πιω γάλα, με αρρωσταίνει με ποικίλους τρόπους!

Για να μην χάσω όμως τις βιταμίνες το αντικατέστησα με ό,τι υπήρχε … ευτυχώς στην Ευρώπη έχουμε πολλά είδη τυριών και στο πρωινό μου έβαλα τα γιαούρτια: στραγγιστό, με φρούτα, με δημητριακά, με μέλι, με μαρμελάδα! Το λατρεύω…

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι «ζωντανά» στο γιαούρτι μέχρι την κατανάλωσή του, καθώς στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γιαούρτι είναι μια υγιεινή, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

-Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο.
-100 γρ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι (0%) παρέχουν 52 θερμίδες.
-100 γρ. πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχουν 130 θερμίδες.

Τα οφέλη του είναι πολλαπλά...
-Aποτελεί την καλύτερη εναλλακτική πηγή ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα.
-Τα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.
-Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
-Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου.
-Bοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
-Έχει αποδειχθεί ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση του βάρους.

Πλέον, όμως, βρήκα έναν ακόμα λόγο για να το βάλω στη διατροφή μου κι όχι μόνο στο πρωινό ή ως επιδόρπιο. Η ΔΕΛΤΑ μας φέρνει τα Mini Meals μία σειρά από 4 γιαούρτια  που συνδυάζει πλούσιο στραγγιστό γιαούρτι 2% με λαχανικά και κρητικά κριτσινάκια σε ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα σε τέσσερις μοναδικές γεύσεις:

  • Δροσερή σαλάτα με ντομάτα, αγγουράκι, ελιές
  • Αγγούρι με μυρωδικά
  • Πράσινες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
  • Πράσινες ελιές και μυρωδικά

 

Τα μοναδικά ΔΕΛΤΑ Mini Meals συνδυάζουν τη θρεπτική αξία του στραγγιστού γιαουρτιού και των λαχανικών, σε αγαπημένες γεύσεις του τόπου μας. Παράγονται μόνο με φυσικά συστατικά και χωρίς συντηρητικά, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Μάλιστα,  έλαβαν την πρώτη διάκριση σε δύο κατηγορίες: ως το «Καλύτερο Γιαούρτι» και ως το «Καλύτερο Γαλακτοκομικό Σνακ», στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας Γαλακτοκομικών Προϊόντων, World Dairy Innovation Awards 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο.

You may also like