Γιατί μας αρέσουν ο καφές κι η μπύρα;

Ο καφές και η μπύρα είναι δύο ροφήματα που ανήκουν χωρίς καμία αμφιβολία στη λίστα με τα πιο αγαπημένα στις προτιμήσεις του κόσμου. Ειδικά όσον αφορά στον καφέ, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να πιουν και δυο και τρεις μέσα στη μέρα τους και, αν τον αποχωριστούν, νιώθουν πραγματικά ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ για ποιον λόγο ροφήματα, όπως αυτά, έχουν μία προδιάθεση να γίνονται πιο εθιστικά; Γιατί η γεύση δεν αποτελεί τη βασική αιτία.

Η επιστήμονας Marilyn Cornelis του Northwester Medicine διεξήγαγε μία έρευνα στα γονίδια της γεύσης για να βρει τον λόγο, για τον οποίο συμβαίνει το παραπάνω, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προτίμηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο ρόφημα δεν εξαρτάται από τα εν λόγω γονίδια, αλλά από αυτά που σχετίζονται με τους ψυχοδραστικούς παράγοντες του εκάστοτε ροφήματος.

“Τα γονίδια που βρίσκονται κάτω από τις προτιμήσεις μας σχετίζονται με τους ψυχοδραστικούς παράγοντες αυτών των ροφημάτων. Στους ανθρώπους αρέσει ο τρόπος που τους κάνουν να νιώθουν ο καφές και το αλκοόλ. Γι’ αυτό τα πίνουν. Δεν είναι η γεύση.”


Marilyn Cornelis

Αυτό που ουσιαστικά βρήκε η έρευνα είναι ότι μέσα σε αυτά τα ροφήματα υπάρχουν επιβραβευτικοί παράγοντες, ενώ προσπάθησε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των γονιδίων και της κατανάλωσης ροφημάτων. Μία τέτοια παραλλαγή βρήκε μέσα στο FTO, ένα γονίδιο που συνδέεται με την παχυσαρκία.

“Δεν έχει λογική. Το FTO πάντα ήταν ένα μυστηριώδες γονίδιο και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς συνδέεται με την παχυσαρκία. Πιθανώς να παίζει κάποιον ρόλο στη συμπεριφορά, κάτι το οποίο να συνδέεται με τη διαχείρηση του βάρους”

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Human Molecular Genetics στις 2 Μαΐου.

You may also like