Εις Γευσείαν: Το κρυφό σχολειό του σπιτιού μας‏

koyzinaΗ κουζίνα του σπιτιού είναι εστία μόρφωσης. Το τραπέζι της είναι το πιο ζεστό σημείο του νοικοκυριού. Το σημείο συνάντησης για οικογενειακές συναντήσεις, για ανάγνωση κυριακάτικης εφημερίδας, ακρόαση μουσικής από το ραδιοφωνάκι, τσιπουροκατάνυξη, κυριακάτικο πρωινό και γρήγορο γεύμα.

Στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουμε περιέλθει, πολλοί γονείς θεωρούν ότι οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι μια πολυτέλεια, ένα επιπλέον έξοδο. Ωστόσο ο χώρος της κουζίνας προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία να δεθούμε με τα παιδιά μας, να αυξήσουμε τις πιθανότητες να δοκιμάσουν υγιεινά φαγητά και να φέρουμε στην επιφάνεια πολλές ικανότητές τους. Πολλά απ αυτά που μαθαίνει ένα παιδί στο σχολείο μπορούν να βρουν πρακτική εφαρμογή στη μαγειρική όπως για παράδειγμα από τα μαθηματικά και τις ποσότητες των συνταγών και τις λεκτικές δεξιότητες με την ανάγνωση μιας συνταγής. Παράλληλα προωθείται η φαντασία, η συνεργασία και η υπευθυνότητα και τελικά ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία του κάθε παιδιού.

κουζίναΟ ιερός χώρος της εστίας δίνει το έναυσμα να μαγειρέψουμε παρέα με τα παιδιά μας και αυτό δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας ευχάριστης και δημιουργικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα και η αφορμή για την ενίσχυση της ψυχικής τους ενδυνάμωσης.

Στα παιδιά η κουζίνα προσφέρει τη μύηση στη μαγειρική και στη γευσιγνωσία, στην τέχνη να στρώνεις το τραπέζι και να σερβίρεις, στην καθαριότητα και στην οργάνωση του χώρου. «Μπαίνουν» δηλαδή στο νόημα πώς να ζουν νοικοκυρεμένα και με καθαριότητα, αυτόνομα και καλαίσθητα. Και το κυριότερο να δημιουργούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν.

You may also like