Η Τετραλογία της Stephenie Meyer που μας έκανε να αγαπήσουμε τους Βρυκόλακες

Με αφορμή την προβολή της τελευταίας ταινίας της σειράς του Twilight Saga ευκαιρία να θυμηθούμε όσα γεγονότα προηγήθηκαν μέχρι η Bella κι ο Edward να διεκδικήσουν το δικό τους happy ending. Τι λέτε; Ξεκινάμε;

Ξεκινώντας με το «Λυκόφως», η Bella Swan μετακομίζει στη μικρή πόλη του Forks για να μείνει με τον πατέρα της. Η προσαρμογή της στο νέο σχολείο μοιάζει να κυλάει ομαλά, μέχρι την ώρα που θα γνωρίσει τον Edward Cullen, έναν νεαρό που την «τρώει» από την πρώτη στιγμή με το γεμάτο μυστήριο βλέμμα του και μία γοητεία που κατά έναν περίεργο τρόπο την τραβάει κοντά του σα μαγνήτης. Προσπαθεί να τον γνωρίσει, με αποτέλεσμα να μάθει περισσότερα απ’ όσα ίσως φανταζόταν, καθώς ο Edward είναι μέλος μία οικογένειας βρικολάκων, οι οποίοι έχουν απαρνηθεί το ανθρώπινο αίμα για να ζήσουν, και τρέφονται αποκλειστικά με ζώα του δάσους. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ξεκινάνε οι περιπέτειές τους, καθώς η Bella πρέπει να διαφυλάξει το μυστικό της οικογένειας Cullen κι εκείνοι πρέπει να την προστατεύσουν από τον επερχόμενο κίνδυνο.

Στη «Νέα Σελήνη», μετά από ένα επεισοδιακό πάρτι γενεθλίων για τη Bella, ο Edward αποφασίζει να ακολουθήσει την οικογένειά του μακριά από το Forks, καθώς πιστεύει πως όσο μένει κοντά στην αγαπημένη του, αυτή θα παραμένει σε κίνδυνο. Η Bella νιώθει καταρρακωμένη, ενώ ο φίλος της Jacob προσπαθεί να σταθεί στο πλάι της για να την παρηγορήσει. Στην πορεία ανακαλύπτει πως ο Jacob όχι μόνο είναι ερωτευμένος μαζί της, αλλά ανήκει σε μία αρχαία φυλή λυκανθρώπων. Κι ενώ η Bella νιώθει πως η πληγή της άρχισε να κλείνει, μία αναπάντεχη επίσκεψη κι η ειδοποίηση πως ο Edward κινδυνεύει την αναστατώνει και κινεί γη κι ουρανό για να τον σώσει.

Φτάνουμε στο τρίτο βιβλίο, την «Έκλειψη», όπου τη Bella διεκδικούν και ο Edward αλλά και ο Jacob. Η Bella βρίσκεται πιο μπερδεμένη από ποτέ, μιας και της είναι δύσκολο να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και στο φίλο που της στάθηκε όταν τον χρειάστηκε περισσότερο. Την ίδια στιγμή, ένας εχθρός από τα παλιά που επιθυμεί να εκδικηθεί τους Cullen και κυρίως τη Bella δημιουργεί μία στρατιά αιμοδιψών βρικολάκων. Διακυβεύονται πλέον πολλά. Η μόνη λύση; Βρικόλακες και λυκάνθρωποι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τη νέα απειλή.

Η σειρά τελειώνει με τη «Χαραυγή» κι ο Edward κι η Bella πάνε τη σχέση τους ένα βήμα παραπάνω. Ένα απρόσμενο γεγονός, όμως, βάζει τη ζωή της Bella σε κίνδυνο κι ο Edward πρέπει να πάρει μία δύσκολη απόφαση για να βοηθήσει την αγαπημένη του. Για το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, δε θα σας πω παραπάνω, γιατί δε θέλω να μου βγει η φήμη της μαρτυριάρας, σε περίπτωση που δεν είδατε τις ταινίες ή δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία.

Διαβάζοντας τα βιβλία προτού δω τις αντίστοιχες ταινίες, κατάλαβα πως κατά βάσει αυτά απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες… Δε μπορώ όμως να παραβλέψω το γεγονός πως διαβάζονται ευχάριστα, καθώς η Stephenie Meyer δίνει μεν μία υπερφυσική ατμόσφαιρα, χωρίς όμως τα κλισέ που περιμένουμε διαβάζοντας για βρικόλακες και λυκανθρώπους.

Αντίθετα, μας παρουσιάζει πως πλάσματα που σε ταινίες όπως τον «Δράκουλα» του Bram Stoker ή το «Underwold» γεννούν το φόβο, μπορούν να έχουν ανθρώπινη πλευρά. Συναισθήματα, φόβους, αγωνίες. Επίσης προσωπικά μου άρεσε πως οι σελίδες δεν είναι γεμάτες από «λουτρό αίματος», κάτι ίσως αναμενόμενο όταν έχεις τέτοιους χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές. Κλείνοντας και το τελευταίο βιβλίο, δε σας κρύβω πως μου άρεσε που έμαθα μία – ας μου επιτραπεί – εξωπραγματική εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ακόμη κι όταν αυτός ο Ρωμαίος μπορεί να κοιτάζει με λαιμαργία το λαιμό της Ιουλιέτας του, για τους δικούς του λόγους, φυσικά…

You may also like