Τα Λάθη που κάνουμε στη Διακόσμηση

Αν εξαιρέσουμε τους διακοσμητές ή τους αρχιτέκτονες που έχουν σπουδάσει  το αντικείμενο και ξέρουν πώς να τα χειριστούν, είναι αναμενόμενο ότι οι υπόλοιποι θα κάνουμε λάθη στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Αλλά νομίζω ότι το θέμα δεν είναι να τα έχουμε όλα στην εντέλεια, κανείς δεν θα μας δώσει “βραβείο γούστου”. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το πιο σημαντικό είναι να φτιάξουμε το σπίτι μας με τέτοιο τρόπο ώστε να θέλουμε να μένουμε μέσα σε αυτό, και να μας ευχαριστεί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια κλασσικά λάθη που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε.


Λάθος # 1:
Φέρνουμε τους εξωτικούς μας προορισμούς στο σπίτι
Μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι επιστρέφοντας από το ταξίδι στις Μαλβίδες ή το Μπαλί ή κάποιον άλλο εξωτικό παράδεισο, προσπαθούν να αναπαραστήσουν στο σπίτι τους ,   το μέρος που τους ενθουσίασε. Μέγα λάθος , το μέρος που πήγαμε δεν χρειάζεται να το “μεταφέρουμε”στο σπίτι μας. Φανταστείτε για παράδειγμα έναν ξένο τουρίστα που έρχεται στα ελληνικά νησιά, και έπειτα αυτό το σκηνικό να το μεταφέρει στο σπίτι του στην Αγγλία….προσωπικά το βρίσκω τραγικό. Να σας θυμίζω επίσης ότι πάντα έχει σημασία που βρίσκεται το κάθε σπίτι και το γεγονός ότι πρέπει να διατηρούμε μία αίσθηση του τόπου, που διαμένουμε και να τον σεβόμαστε πραγματικά. Το φως και το τοπίο είναι διαφορετικό, και έτσι ένα τροπικό “βλέμμα” δεν θα μεταφραστεί πότε σωστά  σε ένα διαδορετική ατμόσφαιρα. Αντ ‘αυτού, πάρτε ό, τι σας αρέσει για ενθύμιο και ενσωματώστε το ως αναμνηστικό στο σπίτι σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμάστε το μέρος που επισκεφθήκατε χωρίς να χαλάτε την αισθητική του χώρου σας.


Λάθος # 2: Κρεμαστά Τέχνης πολύ ψηλά κρεμασμένα
Θα το έχετε σίγουρα παρατηρήσει πολύ συχνά σε τα σπίτια όπου οι πίνακες είναι κρεμασμένοι πολύ ψηλά και οι άνθρωποι που θέλουν να τους δουν, αδυνατούν γιατί δεν είναι στο ύψος των ματιών τους. Οι άλλοι, αλλά ούτε και εσείς δεν θέλετε γερανό στο λαιμό σας για να το θαυμάσετε. Για αυτό μην ξεχνάτε πότε ότι τα κρεμάμε στο ύψος των ματιών ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Λάθος # 3: Διακόσμηση για τη ζωή που θα θέλατε να έχετε
Κατά το σχεδιασμό ενός δωματίου, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για τον τρόπο ζωής μας. Μήπως η οικογένειά σας τρώει μπροστά συχνά στη τηλεόραση; Ε τότε καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι ο καναπέ σας έχει πλενόμενο κάλυμμα και μαξιλάρια. Έχετε μικρά παιδιά ; Καλό θα ήταν να αντισταθείτε στην ολόλευκη διακόσμηση και στα πολλά γυάλινα ή κρυστάλλινα αντικείμενα γιατί θα “κλαίτε” καθημερινά. Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας και όχι τον ονειρικό, τον πραγματικό και ρεαλιστικά…

Λάθος # 4: Με την πλάτη στον τοίχο
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να μεγιστοποιήσουν το χώρο στο δωμάτιό τους, θα πρέπει να ωθήσουν όλα τα έπιπλα στους τοίχους. Μην το κάνετε, όταν τα έπιπλα και ειδικά ο καναπές, είναι κατά μήκος των άκρων ενός δωματίου, με ένα μικρό χαλί βρίσκεται στη μέση, κάνουν στη πραγματικότητα το χώρο να φαίνεται μικρότερο. Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οπτικό τέχνασμα: Εάν είναι κρυμμένες οι άκρες του χαλιού, το δωμάτιο το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα και το χάλι πρέπει να είναι κάτω από τα περισσότερα έπιπλα.

Λάθος # 5: Μην κολλάτε με ένα θέμα
Όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια τάση να μένουν πιστοί σε μία θεματική ενότητα. Το κακό είναι ότι η υπερβολική δόση  πνίγει το σκηνικό αυτό μετά από μερικά λεπτά. Είτε πρόκειται για αγγλική ή γαλλική εξοχή ή για υπερσύγχρονο στυλ ή μίνιμαλ ότι και αν επιλέξετε, μην το αφήσετε μόνο του. Ένα μόνο ύφος σε μεγάλες δόσεις είναι πάρα πολύ και μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε χαθεί μέσα σε μία έκθεση με τα συγκεκριμένα προϊόντα ή ακόμα χειρότερα. Μη φοβηθείτε να αναμείξετε μεταξύ τους διάφορα στυλ. Επίσης γι αυτό υπάρχουν χιλιάδες site για να σας βοηθήσουν.


Το σπίτι μας “είμαστε εμείς” και κανένας άλλος δεν μπορεί να το διαμορφώσει καλύτερα από εμάς. Σημασία έχει να του δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται και την προσοχή που απαιτείται για να του δώσουμε τον χαρακτήρα που χρειάζεται…. Η βοήθεια των ειδικών είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι το παν, όποτε οπλιστείτε με γνώση και όρεξη και κάντε το δικό σας παράδεισο να ξεχωρίσει.

You may also like