Κάστανα: Ο σύμμαχος μας για καλή υγεία , από τη Χριστίνα Κωστάρα

993e51be88c44c7e62a8b564509ccc2eΗ φύση κάτι ξέρει που το προφυλάσσει με πολλά αγκάθια. Είναι ένας από τους πολύτιμους θησαυρούς των βουνών. Ο λόγος για το κάστανο που ειδικά ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα το κάνει ασυναγώνιστο!

Πού τα βρίσκουμε;
Κύριες περιοχές που ευδοκιμούν τα κάστανα στην Ελλάδα είναι κυρίως στη Μακεδονία, στα ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας, σε ορισμένα χωριά του Πηλίου, στην ορεινή Αρκαδία καθώς και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Σε πολλές μάλιστα από αυτές τις περιοχές διοργανώνονται κάθε χρόνο φεστιβάλ κάστανου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι εκείνο στην Αρκαδία, στην περιοχή της Καστανίτσας – εξού και το όνομα της.

Ποιά είναι η  Θρεπτική τους αξία;
 Περιέχουν υδατάνθρακες (53γρ./ 100γρ.) χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν μικρές αυξήσεις των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα μετά την κατανάλωση τους με αποτέλεσμα να δίνουν σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν:

  • εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη η οποία συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.,
  • εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, βιταμίνη η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά την εγκυμοσύνη, στη φυσιολογική αιμοποίηση, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.,
  • πηγή εδώδιμων (διαιτητικών) ινών (5 γρ/ 100 γρ.), θειαμίνης και λοιπών βιταμινών, ανόργανων αλάτων και ωφέλιμων συστατικών για την υγεία.

Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι χαμηλή (2.2γρ./ 100 γρ.) με τα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα να υπερτερούν έναντι των κορεσμένων λιπαρών: 30 γρ. κάστανα περιέχουν περίπου 70 kcal, 15γρ. υδατάνθρακες, 0.9γρ. πρωτεΐνες, 1.4γρ. εδώδιμες (διαιτητικές) ίνες

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε;
Προσέχετε για μικρές τρύπες, στίγματα ή χτυπήματα. Επίσης, μην προτιμάτε όσα είναι ζαρωμένα.

82c4b6b623039972f5d0352c1ea8c22bΠοιος είναι ο ιδανικός τρόπος συντήρησης και διατήρησης;
Επειδή περιέχουν αρκετό νερό, αν καθυστερήσετε να τα καταναλώσετε φυλάξτε τα σε μια πλαστή σακούλα για να κρατήσουν την υγρασία τους. Μην τα βάζετε στο ψυγείο, διατηρούνται καλύτερα εκτός, για δύο με τρεις περίπου εβδομάδες από την ημέρα αγοράς τους.

Πώς σας προτείνουμε να τα απολαύσετε:
Mousse από κάστανο, κέικ με κάστανο αμύγδαλα και σοκολάτα ή γλυκό του κουταλιού με παγωτό βανίλια. Ταιριάζει υπέροχα με πάπια και χοιρινό μαζί με δαμάσκηνα.

 

Περισσότερα για την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Χριστίνα Κωστάρα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

CHRISTINA KOSTARA LOGO

You may also like