Κακοσμία στόματος και πώς να την αντιμετωπίσετε….

71a0a69d25f1529f2a011a7aaf52a4afΗ στοματική κακοσμία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται ετησίως για την αγορά προϊόντων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι γνωστό ότι η επικοινωνία αποτελεί μία από τις βασικότερες πτυχές της καθημερινής επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, γι’ αυτό και παίζει σπουδαίο, αν όχι, καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς.
Το άτομο που υποφέρει από στοματική κακοσμία συνήθως το αγνοεί ή πάντως δεν το αντιλαμβάνεται από μόνος του, διότι έχει εξοικειωθεί με το εν λόγω οσφρητικό ερέθισμα. Γενικότερα, όταν μία μυρωδιά επαναλαμβάνεται, ο εγκέφαλος τείνει να παραβλέπει την όποια ενόχληση πιθανόν να νιώθαμε. Συνήθως η κακοσμία γίνεται αντιληπτή από τον συνομιλητή μας και όχι από εμάς.
Η στοματική κακοσμία έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχολογία του ατόμου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανευρεθούν εγκαίρως τα αίτια που την προκαλούν. Το 30% των ανθρώπων που πάσχει από κακοσμία στόματος δηλώνει πως διστάζει ακόμη και να μιλήσει σε άλλα άτομα λόγω του προβλήματος που έχει, ενώ σχεδόν όλοι κάνουν λόγο για μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση στη σκέψη ότι η κακοσμία του στόματός τους μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις κοινωνικές ή ακόμη και τις οικογενειακές τους σχέσεις.

Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος;
Το στόμα μας αποτελεί το “σημείο συνάντησης” του αναπνευστικού με το γαστρεντερικό μας σύστημα. Την ίδια στιγμή, έρχεται σε επαφή τόσο με εσωτερικές διεργασίες του οργανισμού μας όσο και με εξωτερικούς παράγοντες (τροφή, μικρόβια). Έτσι, η απόρροια αυτής της αλληλεπίδρασης αποτυπώνεται στο στόμα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοσμίας οφείλονται σε μικρόβια και βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο στόμα μας λόγω ελλιπούς στοματικής υγιεινής. Οδοντικές παθήσεις όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα και η δημιουργία πλάκας επιβαρύνουν τη φυσιολογική ανάπτυξη μικροοργανισμών μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα ακόμη και η συχνή αιμορραγία που ακολουθεί πολλές από αυτές τις παθήσεις να αποτελεί παράγοντα κακοσμίας.

Η κατακράτηση των τροφών και η αραιή απομάκρυνσή τους από τα δόντια επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη βακτηρίων μη φιλικών για το στόμα που εκδηλώνεται με κακοσμία. Η ύπαρξη τραυμάτων στο στόμα αποτελεί επίσης μία εστία ανάπτυξης μικροβίων που εκδηλώνεται με κακοσμία του στόματος.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό περιστατικών κακοσμίας υφίσταται λόγω υποκείμενης νόσου στο στομάχι ή στον οισοφάγο. Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, βρογχίτιδα ή ηπατικές νόσους μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στοματικής κακοσμίας.
Άλλος ένα πολύ σημαντικός παράγοντας πρόκλησης τέτοιων προβλημάτων είναι φυσικά και το είδος της τροφής που καταναλώνουμε. Το σκόρδο, το ωμό κρεμμύδι, το κουνουπίδι, το αλκοόλ, τα αλλαντικά και τα μπαχάρια επιβαρύνουν τη μυρωδιά της αναπνοής μας και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

bad breathΠώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία
Η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της. Δηλαδή, αρχικώς αν το πρόβλημα επιμένει και δεν προέρχεται από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού, συνιστάται η επίσκεψη σε οδοντίατρο ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποκείμενης περιοδοντολογικής νόσου. Αν αποκλειστούν τα στοματικά αίτια, προτείνεται η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο ή πνευμονολόγο ή παθολόγο, ώστε να εξακριβωθεί από πού ακριβώς προέρχεται.
Αυτό που γενικότερα συνιστάται για την αντιμετώπιση αλλά κυρίως την πρόληψη της στοματικής κακοσμίας είναι η σχολαστική και καθημερινή τήρηση της στοματικής υγιεινής, το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός της γλώσσας.

Αν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα προτιμήστε αυτά που δεν περιέχουν οινόπνευμα.
Εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για την αφαίρεση της πλάκας και τον προληπτικό έλεγχο. Αν καπνίζετε, καλό θα ήταν να το διακόψετε ή τουλάχιστον να το ελαττώσετε, διότι αυτό από μόνο του προκαλεί στοματική κακοσμία.

Πηγή: Doctoranytime.gr/blog

You may also like