Μπορεί ο πρωινός καφές να γίνει health boost;

Μα ναι, με έξι κολπάκια!

Η καλή μέρα… από το καλό πρωινό ξεκινάει! Και για πολλούς η πλούσια μυρωδιά και μόνο του καφέ είναι ικανή να ξυπνήσει τις αισθήσεις. Επιπλέον, εκτός του ότι είναι αναγνωρισμένα ένα τονωτικό για πολλούς ώστε να ξεκινήσουν τη μέρα τους, οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν και τα οφέλη που έχει ο καφές για την υγεία μας. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ο καφές μπορεί να γίνει τμήμα μίας ασπίδας προστασίας ενάντια σε ασθένειες όπως το Parkinson και το διαβήτη τύπου ΙΙ. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο μπορεί να ενισχυθεί αυτή η προστασία με έξι tricks…!

01 Πρώτα πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Αν κι ο καφές είναι διουρητικός, πολλοί από όσους ξεκινούν τη μέρα τους με καφέ διαπιστώνουν πως στη διάρκεια της μέρας ήπιαν ελάχιστο νερό. Και μπορεί το σώμα μας να προσαρμόζεται στα επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης προκειμένου να ελαττωθούν τα σημάδια αφυδάτωσης, τίποτα δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει το ταπεινό, αλλά θαυματουργό νεράκι του Θεού! Αν είμαστε από τους τύπους που ξεκινούν τη μέρα τους με καφέ, καλό είναι να πίνουμε ένα ποτήρι νερό προτού κατευθυνθούμε στην καφετιέρα. Στη συνέχεια φροντίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη μέρα μας έχοντας πιει τουλάχιστον δύο λίτρα νερό.

02Κόβουμε” τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Μπορεί να μην περιέχουν καθόλου θερμίδες και να νοστιμίζουν τον καφέ μας, αλλά στην πραγματικότητα σκευάσματα όπως η ζαχαρίνη εντείνουν την αίσθηση της λιγούρας. Γι΄ αυτό κι οι έρευνες τα έχουν συνδέσει με παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου ΙΙ. Είναι προτιμότερο να ελαττώσουμε τη χρήση παρόμοιων σκευασμάτων ή έστω να χρησιμοποιούμε κανονική ζάχαρη.

03 Μειώνουμε τη ζάχαρη στον καφέ στο ένα φακελάκι. Το ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι τα έξι κουταλάκια ζάχαρης για τις γυναίκες και τα εννέα για τους άντρες. Αν κι αφήνει ένα περιθώριο για προσθήκη ζάχαρης στον καφέ μας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε συσκευασμένα φακελάκια ή δοσομετρητή προκειμένου να ελέγχουμε αυτήν την πρόσληψη. Επίσης, για όσους χρησιμοποιούν ζαχαρούχο γάλα ή κρέμα για τον καφέ τους, η ζάχαρη θεωρείται ήδη περιττή.

04 Προτιμούμε το βιολογικό γάλα ή τα φυτικά προερχόμενα προϊόντα. Σε σύγκριση με το γάλα εμπορίου, τα γαλακτοκομικά που παρασκευάζονται σε βιολογικές φάρμες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιπαρά Ω3, τα οποία είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, τα οποία έχουν μικρότερη περιεκτικότητα θερμίδων και τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν ωφελούν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

05 Προσθέτουμε κανέλα ή άλλα παρόμοια μπαχαρικά. Μία καλή εναλλακτική για να γλυκάνουμε τον καφέ μας είναι μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το ginger. Επίσης, εκτός του ότι προσθέτουν γεύση κι άρωμα στον καφέ μας, μας εφοδιάζουν με επιπλέον αντιοξειδωτικά.

06 Παίρνουμε έναν υπνάκο του… καφέ! Αν κι ο καφές θεωρείται τονωτικός, χρειάζονται περίπου τριάντα λεπτά για να επιδράσει. Αυτό σημαίνει πως αν καταναλώσουμε τον καφέ μας αμέσως πριν από μία “σιέστα” διάρκεια είκοσι έως τριάντα λεπτών, θα ξυπνήσουμε με ακόμη περισσότερη ενέργεια. Βεβαίως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο το μεσημεράκι, καθώς ενδείκνυται να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ περίπου έξι ώρες πριν το βραδινό μας ύπνο.

Με αυτά τα εύκολα κόλπα νομίζω πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του αγαπημένου μας καφέ στο έπακρο – και βεβαίως να τον απολαύσουμε ακόμη περισσότερο!

You may also like