Πρόταση για κινηματογράφο: “The Monuments Men”

The-Monuments-Men-UK-Quad-PosterΌτι αγαπούμε τον κινηματογράφο είναι δεδομένο… και όταν έχω την τύχη να παρακολουθήσω κάποια τόσο αξιόλογη ταινία, όπως η συγκεκριμένη, με πολλή προσοχή και κριτική σκέψη, θεωρώ σωστό να σας την παρουσιάσω και να την προτείνω. Γιατί πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών και την ενδιαφέρουσα υπόθεση, έχουμε και τη συμμετοχή δύο Ελλήνων!!!

Λίγα λόγια για την ταινία:

Βασισμένο στο βιβλίο “The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History” του Robert M. Edse, το “Μνημείων Άνδρες” περιγράφει το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας. Παρακολουθεί την προσπάθεια μιας επίλεκτης “διμοιρίας” συντηρητών έργων τέχνης και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους!
monuments2
Ταξιδεύουν σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία τις τελευταίες μέρες του Πολέμου ψάχνοντας για τα εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί από σπίτια, μουσεία, εκκλησίες… με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς δεν πρόκειται για εκπαιδευμένους στρατιώτες, απλά για ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη ως διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.
The-Monuments-Men-1

Την εκπληκτική αυτή ταινία έχει σκηνοθετήσει ο George Clooney, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο, ενώ ήταν συμπαραγωγός με τον Grant Heslov.Μάλιστα αναφέρουν ότι, παρόλο που η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, οι ίδιοι αποφάσισαν να προσεγγίσουν κάπως πιο ελεύθερα τον τρόπο αποτύπωσης των χαρακτήρων, χάριν δημιουργικής δραματοποίησης. Αν και οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από τους αληθινούς «Άνδρες Μνημείων», οι δυο σεναριογράφοι έχουν δημιουργήσει τους χαρακτήρες, σχεδόν από το μηδέν, για τις ανάγκες της ταινίας.

Θα ήθελα να τονίσω πως ο νεαρός που υποδύεται το νεαρό  Sam Epstein, που τους βοηθά στις μεταφράσεις με τους Γερμανούς είναι ο 26χρονος ηθοποιός Dimitri Leonidas, Κυπριακής καταγωγής, αλλά και ότι διευθυντής φωτογραφίας είναι ο βραβευμένος με όσκαρ Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Όσο για τον κύριο που υποδύεται τον Κλούνεϋ σε μεγαλύτερη ηλικία…ναι, είναι ο πατέρας του!

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville και η Cate Blanchett.

You may also like