Πρόταση για DVD: Anna Karenina

Anna_Karenina_posterΗ Άννα Καρένινα είναι σύζυγος του κόμη Αλεξέι Καρένιν κι έχουν ένα γιο, το Σεριόζα. Ο γάμος τους, όμως, μοιάζει να έχει παγώσει και να έχει γίνει απλά μία ρουτίνα. Όταν η Άννα ταξιδεύει στη Μόσχα για να βοηθήσει να μη διαλυθεί ο γάμος του αδερφού της, θα γνωρίσει τον γοητευτικό αξιωματικού του Ιππικού, Αλεξέι Βρόνσκι. Μία ματιά μεταξύ τους είναι αρκετή για να ανάψει η σπίθα κι η Άννα κι ο Βρόνσκι θα ξεκινήσουν μία ερωτική σχέση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για όλους.

Ο Joe Wright αναλαμβάνει σκηνοθετικά το αριστούργημα του Λέον Τολστόι και μας αποδεικνύει πως το δυνατό του σημείο είναι οι ταινίες εποχής, καθώς ο Wright έχει ήδη στο ενεργητικό του το «Περηφάνια και προκατάληψη» (2005) και την «Εξιλέωση» (2007). Αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή ταινία, με μαγευτική φωτογραφία. Αυτό που επίσης είναι πρωτόγνωρο είναι πως σε πολλές σκηνές εσωτερικών – και όχι μόνο – χώρων, σκηνικό γίνεται η αίθουσα ενός θεάτρου. Η σκηνή, η πλατεία, τα θεωρεία, γίνονται βάση του πλατό και σου δίνεται η εντύπωση πως βλέπεις θεατρική παράσταση. Ακόμη η εκπληκτική μουσική του Mario Darianelli, ο οποίος επίσης έχει αναλάβει τη μουσική σύνθεση των προαναφερθεισών ταινιών του Wright, καθώς και το soundtrack του «V for Vendetta».

Anna_Karenina_1Ο Joe Wright, όμως, φαίνεται πως έχει και μία ιδιαίτερη συμπάθεια για την Keira Knightley, την οποία επιλέγει για τρίτη φορά για να αναλάβει το ρόλο της πρωταγωνίστριας. Προφανώς γιατί στις προηγούμενες συνεργασίες τους η Knightley τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Anna Karenina, καθώς η ηθοποιός έχει μία μοναδική ικανότητα να φέρει στην επιφάνεια το πάθος της ηρωίδας του Τολστόι με μεγάλη ευκολία. Πολύ καλός επίσης ο Jude Law στο ρόλο του Καρένιν, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει την αγάπη για τη γυναίκα του και την εικόνα του προς την αριστοκρατική κοινωνία της Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Αυτός που με προβλημάτισε κάπως ήταν ο Aaron Taylor – Johnson στο ρόλο του Βρόνσκι. Ήταν φορές που μου φαινόταν υπερβολικά ψυχρός κατά την ερμηνεία του κι άλλες που με συγκινούσε. Κι αυτή η «εναλλαγή» μπορώ να πω πως με ξένισε. Σίγουρα η χαρακτήρας του Βρόνσκι είναι ο γόης κι ο γαμπρός – λαχείο για τις κοπέλες της κοινωνίας εκείνης της εποχής, αλλά νομίζω πως ήταν φορές που το παράκανε και μ’ έβαλε σε σκέψεις του ποιος θα μπορούσε εναλλακτικά να ερμηνεύσει το ρόλο.

Όπως και να έχει, η «Άννα Καρένινα» είναι μία ταινία η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία «must watch» για τους φίλους των ταινιών εποχής.

Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor – Johnson, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Olivia Williams, Emily Watson κ.α.

You may also like