Πώς η yoga διασφαλίζει υγεία και μακροζωία

Μετρώντας “γενέθλια” πολλών… καλοκαιριών, η yoga είναι πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές προπόνησης που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Κι αυτό επειδή είναι κατάλληλη για τον καθένα, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος ή εμπειρία στην σωματική άσκηση. Πώς ακριβώς όμως επιδρά η yogaστο σώμα και το μυαλό μας και πώς όλα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία ακόμη κι όταν ο χρόνος μας κοιτάει πονηρά;

01 Ευλυγισία.

Η yoga έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μας δείξει τα όρια του σώματός μας αλλά και να τα διευρύνει. Πολλές από τις στάσεις της yoga οδηγούν σε αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας μας καθώς πρέπει να τις κρατάμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό κι έπειτα από μερικά sessions διαπιστώνουμε πως μπορούμε να εκτελέσουμε τις ασκήσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Καθώς λοιπόν αυξάνεται η ευλυγισία μας και το εύρος των κινήσεών μας, όσο μεγαλώνουμε θα είναι λιγότεροι οι πόνοι σε μύες κι αρθρώσεις.

 02 Μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση.

Όσο αυξάνεται η ευλυγισία μας, ανάλογα αυξάνεται και η μυϊκή αντοχή. Κι αυτό οφείλεται (εκτός στις ίδιες τις στάσεις) στη διάρκεια της κάθε στάσης και στη μετάβαση από τη μία άσκηση στην άλλη. Επιπλέον, χάρη στη yogaενεργοποιούνται μύες που ίσως δε χρησιμοποιούμε καθημερινά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μυϊκή δύναμη αλλά και να υπάρχει μία ουσιαστική συμβολή στην πυκνότητα των οστών.

 03 Ισορροπία.

Με γνώμονα το γεγονός πως σε μεγαλύτερες ηλικίες μία πτώση μπορεί να συνοδευτεί από κάταγμα ή άλλα προβλήματα υγείας… Είναι σχεδόν βέβαιο πως η yogaπροσφέρει ουσιαστικά στην ισορροπία του σώματος. Καθώς πολλές ασκήσεις βασίζονται στην ισορροπία μας, είναι λογικό αυτή να καλλιεργείται με κάθε session, μια που δημιουργείται και μία καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

04 Μείωση βάρους.

Σαφώς και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το ποιος σωματότυπος είναι ιδανικός για τη yoga. Και πάλι, όμως, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του βάρους μας καθώς μας βοηθά να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι σε ό,τι αφορά τη θωράκισή μας… Τόσο σε σωματικό (καλύτερες επιλογές διατροφής και άσκησης) όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο (διαχείριση κι αντιμετώπιση του άγχους ). Ακόμη, μέσω της yoga δραστηριοποιούνται όργανα κι αδένες όπως ο θυρεοειδής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολικός μας ρυθμός.

05 Πέψη.

Η yoga βασίζεται ιδιαίτερα στις τεχνικές αναπνοών, καθώς έτσι αυξάνεται η οξυγόνωση του σώματος. Επιπλέον, κάποιες ασκήσεις ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας τη διαδικασία της πέψης. Αυτή είναι που παίζει σημαντικό ρόλο ενάντια στη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα που σχετίζονται (μεταξύ άλλων) και με τη γήρανση.

06 Μείωση του άγχους.

Είναι κοινό μυστικό πια πως η yoga είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος ενάντια στο stress καθώς έτσι διδασκόμαστε να βρισκόμαστε “παρόντες στη στιγμή” … Αλλά και να μην αφήνουμε καταστάσεις που δε μπορούμε να ελέγξουμε να κυριαρχούν επάνω μας. Παράλληλα, η τακτική εξάσκησή της μειώνει την αρτηριακή πίεση… Και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, που συχνά σχετίζονται και με το άγχος.

               Η yoga μπορεί να επιφέρει μία ισορροπία σε σώμα, πνεύμα και συναισθήματα. Καθώς όλα αυτά είναι αλληλένδετα, όσο εξασκούμε τη yoga, τόσο πιο δραστήριοι, χαρούμενοι αλλά και νεότεροι θα αισθανόμαστε!

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@dylandgillis

You may also like