Πώς το πρωινό γεύμα διακινδυνεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Όταν γνωρίζουμε πως η μέρα μπροστά μας έχει προκλήσεις, είναι βασικό να προετοιμαζόμαστε ανάλογα και μέσω της διατροφής. Κι όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, το πρωινό μας γεύμα είναι εκείνο που μας προσφέρει ενέργεια… Αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων που θα προσλάβουμε μέσα στη μέρα. Εκτός αυτού, όμως, το πρωινό γεύμα είναι και η βάση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο που, εκτός από τον κορωνοϊό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις εποχικές λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει πως κάποιες διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να μας σαμποτάρουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

               Προκειμένου το ανοσοποιητικό να λειτουργεί κατά πώς πρέπει, είναι βασικό να το πρωινό μας γεύμα να αποτελείται από έναν συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και “καλών” λιπαρών με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό σημαίνει πως γεύματα όπως κρουασάν, μπισκότα και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα σακχάρων πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται επεξεργασμένα κρέατα με κορεσμένα λιπαρά, όπως τα αλλαντικά.

Ο λόγος είναι πως αυτές οι τροφές προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να νιώθουμε ένα άμεσο boost ενέργειας χάρη σε αυτά, ωστόσο αυτό εξαφανίζεται εξίσου απότομα. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα ενέργειάς μας, είναι πιο εύκολη η απόσπαση της προσοχής και της αυτοσυγκέντρωσής μας και βεβαίως αισθανόμαστε συνεχώς πως πεινάμε, οπότε και καταλήγουμε να τρώμε ό,τι πέσει στα χέρια μας, αν μιλήσουμε ειλικρινά. Εκ των πραγμάτων, το σώμα τείνει να είναι πιο ευάλωτο σε φλεγμονές και σαφώς και λοιμώξεις.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό μας;

               Αντίθετα, αν φροντίζουμε ώστε το πρωινό μας γεύμα να αποτελείται από πρωτεΐνες όπως αυγά, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, αλλά και φυτικές ίνες που προσλαμβάνουμε από σιτηρά όπως η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά, εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Φυσικά όσα αναφέρουμε ενδεικτικά περιλαμβάνουν και τα απαραίτητα καλά λιπαρά που θα “κλειδώσουν” αυτήν την καλή λειτουργία.

               Δε λέμε πως δε μπορούμε πού και πού να απολαμβάνουμε κι ένα “αμαρτωλό” muffinή λίγο μπέικον μαζί με τα αυγά μας, αλλά δεν είναι και σώφρων να γίνουν και συνήθεια. Κι επειδή οδεύουμε και σε εορταστική περίοδο όπου οι παρασπονδίες θα αυξηθούν κάπως, προσέχουμε από τώρα, δε συμφωνείτε κι εσείς;

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@thoughtcatalog

You may also like