Τι στερούμαστε όταν δεν τρώμε πρωινό;

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge μας εξηγεί τις επιπτώσεις.

               Αντιλαμβάνομαι πως μπορεί και να επαναλαμβάνομαι, όμως η θέση μου δεν αλλάζει. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι εκείνο που μας δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και την ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κάθε ημέρας. Μία πρόσφατη έρευνα έρχεται για να “ταρακουνήσει” λίγο ακόμη όσους δε συνηθίζουν να γευματίζουν το πρωί… Καθώς διαπιστώνεται πως η επιρροή αυτής της συνήθειας έχει ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις.

               Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ohio, όσοι παραλείπουν  το πρωινό γεύμα σημειώνουν μία έλλειψη σε ασβέστιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κι άλλα στοιχεία που προσλαμβάνουμε από τροφές όπως τα φρούτα, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς οι ερευνητές διαπιστώνουν πως αυτές οι τροφές τείνουν να μην περιλαμβάνονται και στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής αυτών των ατόμων.

Το “διατροφικό κενό” του πρωινού

               Πιο συγκεκριμένα, ο Dr. Christopher Taylor, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας αναφέρει: “Αυτό που παρατηρούμε είναι όταν κάποιος δεν καταναλώνει τις τροφές που συνήθως περιλαμβάνονται στο πρωινό γεύμα, υπάρχει μία τάση αυτές να μην καταναλώνονται ούτε κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι δημιουργείται ένα διατροφικό κενό”.

               Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το ασβέστιο, το κάλιο, η βιταμίνη D και οι φυτικές ίνες έχουν χαρακτηριστεί ως “διατροφικά στοιχεία ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία”. Η ανεπαρκής πρόσληψή τους από τον αμερικανικό πληθυσμό έχει συνδεθεί με σωρεία προβλημάτων υγείας.

               Τα δεδομένα που οδήγησαν στα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται από την παρακολούθηση άνω των 30000 συμμετεχόντων. Οι ηλικίες ήταν από 19 ετών κι άνω βάσει αιματολογικών εξετάσεων, συνεντεύξεων και σωματικών ασκήσεων. Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό του 15,2% των συμμετεχόντων (περίπου 5000) παρέλειπαν εντελώς το πρωινό γεύμα.

               Τα ανωτέρω ευρήματα καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό το “δόγμα” της σημασίας του πρωινού γεύματος. Χάρη σε αυτό, όχι μόνο είναι υψηλότερη η πρόσληψη των απαραίτητων αυτών θρεπτικών συστατικών για βελτιωμένες σωματικές και πνευματικές επιδόσεις στη διάρκεια της μέρας… Αλλά ως επί το πλείστο αποφεύγεται και η κατανάλωση περιττών στοιχείων όπως επεξεργασμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

               Είναι κατανοητό πως κάποιες φορές απλά δεν προλαβαίνουμε να φάμε πρωινό πριν φύγουμε από το σπίτι – πιστέψτε με, το καταλαβαίνω. Ωστόσο, μπορούμε πάντα να ετοιμάσουμε μαζί μας ένα ταπεράκι με ένα miniγεύμα και ένα δεκατιανό. Στο κάτω κάτω, το καύσιμο του σώματος είναι το φαγητό.

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@brookelark

You may also like