Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ασφάλεια

f0bc9695075d858ed847528b57b1f919Μόνο μερικές εβδομάδες μας χωρίζουν πλέον από τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη στολίσει τα σπιτικά μας για να χαρούμε την εορταστική ατμόσφαιρα από νωρίς. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το καραβάκι για τους πιο παραδοσιακούς, εκείνο που δίνει την τελευταία «πινελιά» είναι πάντα τα λαμπιόνια που κάνουν τις βεράντες μας να φεγγοβολούν κάθε χειμωνιάτικο βράδυ. Ωστόσο, επειδή η λάμψη δεν είναι πάντα χρυσός, είναι σημαντικό να προσέξουμε και φέτος τι λαμπιόνια θα χρησιμοποιήσουμε για την ασφάλεια όλης της οικογένειας.

Προδιαγραφές ασφαλείας
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι γιρλάντες, τα φωτάκια και κάθε άλλο διακοσμητικό είδος που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να φέρουν, πάνω στο προϊόν:
1. τη σήμανση CE,
2. τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ),
3. τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Επιπλέον θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και να αναγράφουν τα στοιχεία της εταιρείας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής. Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5m ενώ το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

17b9f9548fce105100ed9529e83ddaf4Γενικές συμβουλές
Εκτός από τις προδιαγραφές των προϊόντων που θα επιλέξουμε για τη διακόσμηση του σπιτιού, εκείνο που είναι, ίσως, ακόμη πιο σημαντικό είναι να επιθεωρούμε οι ίδιοι τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας, για τυχόν διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και για να δούμε αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσης και να τις εφαρμόζουμε.
Δεν αφήνουμε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι. Επιπλέον, αντιστεκόμαστε στη χαμηλή τιμή των προϊόντων από πλανόδιους και δεν τα αγοράζουμε. Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς. Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια. Όταν χαλάσουν τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας δεν τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Τοποθετούμε τα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουμε και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν στο στόμα τους και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή ακόμη και τη ζωή τους. Προσοχή, επίσης, στα σπρέι διακόσμησης. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου
• Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο, με πετονιά.
• Το φυσικό δέντρο δεν πρέπει να είναι ξεραμένο και το διατηρούμε υγρό με συχνό πότισμα.
• Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.
• Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν, χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά.

6e4af6cf675fd0bc99941c0ad6eaaa4eΤι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κεριά:
• Πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση από τις κουρτίνες.
• Δεν τα αφήνουμε αναμμένα όταν φεύγουμε από το σπίτι.
• Δεν ανάβουμε κεριά σε χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.
• Δεν τα τοποθετούμε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.
• Δε χρησιμοποιούμε ποτέ αναμμένα κεριά για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
• Κάθε αναμμένο κερί πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ

You may also like