Όσο λιγότερα, τόσο καλύτεροι (άνθρωποι)… Μήπως, τελικά, το χρήμα μας διαφθείρει;

woman with moneyΜπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα χρήματα; Μπορούμε και, ίσως, πρέπει, αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με χρήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανήθικη συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει η Kristin Smith-Crowe, καθηγήτρια και μία εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο CNBC « επικεντρωθήκαμε στο γιατί οι καλοί άνθρωποι εμφανίζουν άσχημες συμπεριφορές. Εκείνο που σίγουρα βρήκαμε είναι ότι η αγάπη για τα χρήματα διαφθείρει ενώ ακόμη και η ελάχιστη έκθεση σε αυτά οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν λάθος πράγματα».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 324 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Κάθε ομάδα συμμετείχε σε τέσσερα διαφορετικά παιχνίδια, τα οποία και έπαιξε με ή χωρίς χρήματα.

Τα παιχνίδια:
1ο: Στους φοιτητές παρουσιάστηκαν σενάρια όπου ανήθικες πράξεις λάμβαναν χώρα για τα χρήματα.
2ο: Κάθε ομάδα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα χρήματα προτιμώντας να πει ψέματα και όχι την αλήθεια.
3ο: Κάθε ομάδα μπορούσε να προσλάβει έναν πτυχιούχο ο οποίος τους υποσχόταν ότι θα μοιραστεί μαζί τους εσωτερική πληροφόρηση αν τα άτομα της ομάδας προσλαμβάνονταν σε μία δουλειά.
4ο: Κάθε ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα χρήματα αν εμφάνιζε ανειλικρίνεια κάθε φορά που εκτελούσε κάποια εργασία απόδοσης.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν εκτεθεί σε οικονομικό κέρδος ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν ανήθικες προθέσεις, αποφάσεις και συμπεριφορά.
«Η έρευνα δε ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιδοθεί σε τρομερές πράξεις. Επρόκειτο για πιο «βαρετές» πράξεις, όπως για παράδειγμα το να κλέψουν τις προμήθειες του γραφείου», διευκρινίζει η said Smith-Crowe. «Αυτό, ωστόσο, που φάνηκε είναι πόσο ύπουλοι μπορούμε να γίνουμε. Οι συμμετέχοντες ήταν κανονικοί άνθρωποι και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει όλους μας», κατέληξε.

Πηγή: http://health.discovery.com/

You may also like