7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΧΩΡΙΣ… ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!

Ένα “stay well” manual για τις μέρες που έρχονται

               Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και σίγουρα όλοι μας κάνουμε τα σχέδιά μας για το πώς θα περάσουμε αυτές τις λαμπερές μέρες. Κάποιους θα τους υποδεχθούμε σπίτι μας ή κάποιοι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μας κάνουν να αισθανθούμε “σα στο σπίτι μας”. Ωστόσο, αυτές οι μέρες είναι κι οι πιο “ύπουλες”, καθώς ιοί και βακτήρια μπορούν να στήσουν καραούλι οπουδήποτε. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να περάσουμε αυτές τις γιορτινές στιγμές με τραγούδια χαράς κι όχι… παρατράγουδα για την υγεία μας;

Ακολουθούμε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών

               Οι συναντήσεις και τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν, εν αγνοία μας, να γίνουν πρόσφορο έδαφος για ιούς όπως εκείνος της γρίπης ή της COVID-19 (όχι, δε μας άφησε ακόμη) αλλά και διάφορα άλλα παθογόνα μπορούν να μας χαλάσουν τις γιορτές και τη διάθεση. Έτσι, φροντίζουμε να εμβολιαστούμε, πλένουμε καλά τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε μάσκα, αν πρόκειται να έρθουμε σε επαφή και με ευάλωτα άτομα.

               Θέτουμε (υγιή) όρια

               Αν περνάς τις επόμενες μέρες οργανώνοντας το οικογενειακό/φιλικό τραπέζι, μη διστάσεις να ζητήσεις από τους καλεσμένους σου να είναι βέβαιοι πως είναι υγιείς πριν έρθουν. Ακόμη κι αν κάποιος δεν προθυμοποιηθεί, λόγου χάρη, να κάνει ένα rapid test, μπορείς διακριτικά κι ευγενικά να επιμείνεις, αλλά μπορείς και να παρακαλέσεις να αναβάλλει την επίσκεψή του αν δε νιώθει καλά για οποιοδήποτε λόγο. Ας μην ξεχνάμε πως σε κάθε οικογένεια υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν ίσως να εμβολιαστούν ή να προστατευτούν, όπως ηλικιωμένοι, μωράκια και μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα, επομένως αυτά προστατεύονται μόνο από τις δικές μας προσπάθειες.

               Ρωτάμε για αλλεργίες

               Είναι άλλο πράγμα οι διατροφικές προτιμήσεις των καλεσμένων μας κι άλλο τυχόν αλλεργίες, καθώς αυτές μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Με τόσα γεύματα και συμπαρομαρτούντα που θα ετοιμάσουμε, είναι λογικό να υπάρχει πληθώρα υλικών. Πριν από όλα, λοιπόν, καλό είναι να ρωτήσουμε τους καλεσμένους μας αν έχουν ευαισθησία σε κάποια τροφή, όπως σόγια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς ή θαλασσινά κι οστρακοειδή. Έτσι, οι καλεσμένοι μας θα μπορούν να απολαύσουν άφοβα το γεύμα τους στο τραπέζι μας.

               Προετοιμάζουμε ξεχωριστά το κρέας από τα λαχανικά και τη γέμιση

               Ειδικά για την κοπή των κρεάτων και των λαχανικών, πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια κι επιφάνειες κοπής ώστε να αποφύγουμε διασπορά παθογόνων από τη μία τροφή στην άλλη. Αν δεν έχουμε τόσα μαχαίρι ή μόνο μία επιφάνεια κοπής , τα πλένουμε καλά μετά από, για παράδειγμα, τα κρέατα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις. Όσο για τη γέμιση, αν κι η παράδοση θέλει να τη μαγειρεύουμε μαζί με το πουλερικό, είναι καλύτερα να τη μαγειρεύουμε ξεχωριστά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μη μαγειρευτεί επαρκώς το κρέας και να περάσουν βακτήρια από τους χυμούς του κρέατος στη γέμιση.

               Δεν πλένουμε τα πουλερικά

               Το να πλένουμε το κοτόπουλο και συγγενή κρέατα είναι ένας μύθος που πρέπει να ξεχαστεί “όπως-και-δήποτε”. Μπορεί να πιστεύουμε πως έτσι γλιτώνουμε από ρίσκα, όπως η σαλμονέλα, αλλά τα υγρά του κρέατος, αν αυτό πλυθεί, μπορεί να περάσει στο νιπτήρα, στα μαχαίρια και την επιφάνεια κοπής, μεταφέροντας έτσι βακτήρια και παθογόνα.

               Αποφεύγουμε το τραπέζι – μπουφέ

               Είναι προτιμότερο ως οικοδεσπότες να σερβίρουμε ένα ένα τα πιάτα του κάθε καλεσμένου παρά να βάλουμε όλα τα φαγητά στη μέση και να πούμε “dig in”. Έτσι μειώνουμε τον αριθμό των ατόμων που “περνάνε” από κάθε πιατέλα κι άρα περιορίζουμε τον κίνδυνο τυχόν παθογόνα να κάνουν πάρτυ από τον έναν καλεσμένο στον άλλον. Αλλά αν τελικά οργανώσουμε το εορταστικό γεύμα σα μπουφέ, φροντίζουμε οι πιατέλες να είναι καλυμμένες και σε καμία περίπτωση το φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτεθειμένο για πάνω από δύο ώρες.

               Κρατάμε καθαρές τις επιφάνειες

                Πριν έρθουν οι καλεσμένοι μας αλλά κι αφότου φύγουν, μπορούμε να καθαρίσουμε τις επιφάνειες όπως στην τραπεζαρία, το μπάνιο αλλά και τα τραπεζάκια με νερό και σαπούνι ή ήπια καθαριστικά με φυσικά συστατικά. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια χρησιμοποιούνται στο τελικό καθάρισμα ώστε να μην διασκορπίσουμε παθογόνα. Επίσης, στο μπάνιο μπορούμε να έχουμε μερικές καθαρές μικρές πετσέτες ή χάρτινες πετσέτες (όπως στα καφέ και τα εστιατόρια) ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να σκουπίσουν τα χέρια τους μετά το πλύσιμο άφοβα, μην έχοντας την αγωνία πως θα πρέπει να σκουπίσουν τα χέρια τους σε μία πετσέτα που χρησιμοποιήθηκε κι από άλλα άτομα.

               Αν είστε εσείς ο καλεσμένος, σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά, είναι προτιμότερο να περάσετε τη μέρα στο σπίτι ώστε και να μπορέσετε να δώσετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο να ξεπεράσετε το πρόβλημα αλλά και για να αποφύγετε τυχόν μετάδοση του όποιου παθογόνου σε κάποιον πιο ευάλωτο. Και βεβαίως, μη διστάζετε, εφόσον κριθεί απαραίτητο να αναζητήσετε καλή βοήθεια. Στο κάτω κάτω, οι γιορτές έχουν αξία όταν είμαστε καλά και φροντίζουμε για τους αγαπημένους μας.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like