«ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ…”

Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα… Υπάρχουν ευτυχώς πολλές ποικιλίες! Εμείς θα εστιάσουμε στα πράσινα. Ναι, τα λίγο πιο ξινά. Ένα από τα σημαντικά οφέλη των πράσινων μήλων είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι αναπόσπαστα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών. Η ενσωμάτωση των πράσινων μήλων στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του σώματός σας, μειώνοντας τον κίνδυνο να πέσετε θύματα κοινών κρυολογημάτων και άλλων παθήσεων. Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη..

Granny Smith

Τα πράσινα μήλα, γνωστά και ως μήλα Granny Smith, είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Ένα πράσινο μήλο μεσαίου μεγέθους (περίπου 182 γραμμάρια) περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA)

Κάλιο: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 5% της RDA

Πεπτική Υγεία

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πράσινα μήλα συμβάλλουν στη βέλτιστη πεπτική υγεία. Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προαγωγή της υγείας του εντέρου. Επιπλέον, η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα δρα ως προβιοτικά, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα – υποστηρίζοντας τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Διαχείριση βάρους

Για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ή να επιτύχουν ένα υγιές βάρος, τα πράσινα μήλα μπορούν να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Παρά τη γλυκιά τους γεύση, τα πράσινα μήλα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με πολλά άλλα φρούτα, που σημαίνει ότι προκαλούν πιο αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και της λαχτάρας, διευκολύνοντας τη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων και την πρόληψη της υπερφαγίας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, ενώ η περιεκτικότητα σε κάλιο στα πράσινα μήλα υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας περαιτέρω την υγεία της καρδιάς.

Πέρα από τα οφέλη τους για την υγεία, τα πράσινα μήλα είναι απίστευτα ευέλικτα στην κουζίνα. Μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά ως βολικό σνακ ή κομμένα σε φέτες και να τα προσθέσετε σε σαλάτες. Είτε τα ενσωματώνονται σε σάλτσες, τσάτνεϊ, επιδόρπια ή ακόμα και αλμυρά πιάτα όπως χοιρινές μπριζόλες ή σαλάτες, τα πράσινα μήλα αναδεικνύουν το γευστικό προφίλ αμέτρητων συνταγών.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@koobee615

You may also like