ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ; ΓΙΑ ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΙ ΤΡΩΣ (part 1)

Ο “ένοχος” μπορεί να κρύβεται στο πιάτο ή το ποτήρι σου!

               Στην Ελλάδα ένα σάντουιτς σουβλάκι είναι ίσως η “εθνική διατροφική αμαρτία” μας! Πόσο μάλλον αν κάποιοι το απολαμβάνουν και με λίγο τζατζίκι, παρά την καζούρα που μπορεί να ακολουθήσει! Ωστόσο, όταν όντως το τζατζίκι μας φέρνει σε μπελάδες όταν ετοιμαζόμαστε να μιλήσουμε, τα πράγματα αλλάζουν.

               Η κακοσμία του στόματος (ή χαλίτωση, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα και μπορεί να συμβεί στον καθένα ανά πάσα στιγμή εξαιτίας των διατροφικών μας συνηθειών, αν δεν υποβόσκει κάποιο πρόβλημα όπως περιοδοντίτιδα ή κακή στοματική υγιεινή.

Οι τροφές που σαμποτάρουν την αναπνοή μας

Εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, η αιτία μπορεί να αποδίδεται στο “δείξε μου τι τρως”. Ας δούμε πώς αυτό συμβαίνει.

Σκόρδο

               Σίγουρα σκεφτήκατε “αυτονόητο”! Αν και το σκόρδο κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία μας, είναι ιδιαίτερα διαβόητο για τις μετέπειτα επιδράσεις του. Αυτόν οφείλεται στις θειώδεις ενώσεις που το σκόρδο περιέχει κι οποίες ευθύνονται ως επί το πλείστον για την κακοσμία του στόματος. Κατά την κατανάλωση σκόρδου, αυτές οι ενώσεις περνούν στο αίμα, φθάνουν στους πνεύμονες κι από εκεί απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής.

    Κρεμμύδι

               Όπως το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι περιέχει θειώδη τα οποία περνούν στην ανάσα. Όμως, με το κρεμμύδι οι οσμές μπορούν να απελευθερωθούν ακόμη και μέσω του δέρματος.

    Σταυρανθή λαχανικά

               Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν κι αυτά θειώδεις ενώσεις που, μάλιστα, δίνουν στα περισσότερα από αυτά κι ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Επόμενο είναι, λοιπόν, αυτές οι οσμές να περνούν και στον οργανισμό και να εκλύονται από την αναπνοή.

Αλκοόλ

               Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξείδωση του αλκοόλ στο στόμα και το συκώτι προκαλώντας χαλίτωση. Αυτή οφείλεται επίσης και στο γεγονός πως το αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία η οποία επίσης δημιουργεί ένα “φιλικό” περιβάλλον σε βακτήρια συσχετισμένα με αυτήν.

Μπαχαρικά

               Ακούγεται κάπως παράταιρο, να δίνουν γεύση τα μπαχαρικά και ταυτόχρονα να μας κάνουν να… μετράμε τις λέξεις μας; Περισσότερο υπεύθυνα είναι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στα πικάντικα γεύματα. Συνήθως προκαλούν καούρα που με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση  -κι άρα κακοσμία.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά

               Για την ακρίβεια, τα απομεινάρια από γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι υπεύθυνα για το πρόβλημα. Κρέας θαλασσινά, αλλά και τα γαλακτοκομικά αφήνουν στο στόμα υπολείμματα πρωτεϊνών που θρέφουν τα βακτήρια του στόματος. Με σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών αλλά και χρήση οδοντικού νήματος, το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί σημαντικά. Εντούτοις, αξίζει να σημειώσουμε πως άτομα που ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, εκ των πραγμάτων καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά… Mε αποτέλεσμα να “καίνε” λίπος για ενέργεια. Αυτή η διεργασία στο σώμα, όμως, μπορεί να δώσει στην αναπνοή μία οσμή που είτε μοιάζει γλυκιά και φρουτώδη είτε μία οσμή που θυμίζει χαλασμένα μήλα.

Τροφές με σάκχαρα

               Τα γλυκά αλλά και τα αναψυκτικά μπορούν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Όταν τα βακτήρια του στόματος διασπούν τη ζάχαρη και το άμυλο, παράγονται οξέα που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και κατ’ επέκταση χαλίτωση.

Καφές

               Μπορεί ο καφές να είναι το πρωινό μας boost… Ωστόσο κι αυτός προκαλεί ξηροστομία που, με τη σειρά της, φέρνει κακοσμία στο στόμα, ενώ επίσης έχει συνδεθεί σε μελέτες και με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

            Πηγή: Health

Featured image: unsplash.com/@weiding22

You may also like