ΠΕΡΙΟΔΟΣ & ΥΠΝΟΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ

Και πώς μπορούμε να πούμε όντως “όνειρα γλυκά”!

               Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ένα βασικό θεμέλιο του ευ ζην μας, καθώς παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων (όπως διαβήτη) σε βάθος χρόνου, ενώ ακόμη μας βοηθά στη συγκέντρωσή μας, τη διάθεσή μας αλλά και στη διαχείριση του βάρους μας. Η μέση διάρκεια ύπνου είναι οι 7,5 ώρες, κι αν αυτός είναι και ποιοτικός, το επόμενο πρωί μπορούμε να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και πιο παραγωγικοί για τη μέρα μας, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να τον αναστατώσουν. Στις γυναίκες προστίθεται ένας ακόμη που μας ταλαιπωρεί μία φορά το μήνα!

               Οι ορμονικές αλλαγές της περιόδου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο μας. Χαρακτηριστικό είναι πως πολλές γυναίκες κοιμούνται καλύτερα τις μέρες γύρω από την ωορρηξία, οπότε και τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα. Εντούτοις, τα πράγματα αλλάζουν όταν αυξάνεται η προγεστερόνη, το οποίο συμβαίνει κατά το τέλος του έμμηνου κύκλου. Αν προστεθούν και οι κράμπες της περιόδου και (σε κάποιες περιπτώσεις) η μεγάλη ροή του αίματος κατά την περίοδο, ο ύπνος μπορεί να μοιάσει με άθλο ενίοτε.

               Αντίστοιχα, όμως, μπορεί κι ο ύπνος να επηρεάσει την περίοδό μας. Ο ανεπαρκής ή/και κακός ύπνος αλλά και οι αλλαγές στη ζώνη ώρας λόγω κάποιου ταξιδιού μπορούν να προκαλέσουν μικρότερους κύκλους από ό,τι είμαστε συνηθισμένες, καθώς κι αυξημένη ροή αίματος.

               Και πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε τον ύπνο και την περίοδό μας;

               Στην ουσία, ό,τι ενέργεια θα κάναμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας αν αυτός έχει επηρεαστεί, για παράδειγμα, λόγω στρες, ισχύει και ενόσω εμείς οι γυναίκες διανύουμε τον κύκλο μας. Επομένως:

               01 Αποκτούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κι αφύπνισης. Αν ξυπνάμε και κοιμόμαστε κάθε μέρα τις ίδιες ώρες (ναι, ακόμη και τα σαββατοκύριακα που συνήθως το χουζούρι είναι βασιλιάς!) επιτρέπουμε στο σώμα να προσαρμόσει το βιολογικό μας ρολόι που κατ’ επέκταση επηρεάζει τόσο τον ύπνο μας, όσο και τα επίπεδα ενέργειάς μας, τη διάθεσή μας, αλλά και την παραγωγή ορμονών.

               02 Δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα μας χαλαρώσει για να κοιμηθούμε, όπως μία black out κουρτίνα για συσκότιση κι είτε μία playlist με χαλαρωτική μουσική ή μία συσκευή λευκού ήχου.

               03 Αποφεύγουμε το βαρύ φαγητό πριν τον ύπνο.  Ένα γεύμα ή σνακς με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες έχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και λιπαρών, κάτι που μπορεί να μας κρατήσει ξάγρυπνες. Ειδικά αν τα έχουμε καταναλώσει σε λιγότερο από μία ώρα πριν κοιμηθούμε. Όσο κι αν η περίοδος μας ωθεί σε μία “αμαρτία”, είναι προτιμότερο να φάμε λίγο γιαούρτι ή μία μπανάνα με λίγο βούτυρο αμυγδάλου.

               04 Δεν κάνουμε “κοπάνα” από τη γυμναστική. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποκοιμηθεί, καθώς επίσης και να ισορροπήσει την επίδραση των ορμονών. Ωστόσο, αποφεύγουμε τη γυμναστική λίγο πριν κοιμηθούμε, καθώς θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γυμναστική μας στον κύκλο μας!

               05 Προσπαθούμε να μειώσουμε το άγχος. Μπορεί να ακούγεται κι αυτό σαν κατόρθωμα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το άγχος μπορεί να απορρυθμίσει τον ύπνο μας σημαντικά. Οι προαναφερθείσες συνήθειες, συν μία δραστηριότητα που μας δίνει “ανάσα ανακούφισης” μπορούν να δημιουργήσουν μία ισχυρή άμυνα ενάντια στο stress κι έτσι να βελτιωθεί ο ύπνος μας αλλά και να περιοριστούν τυχόν άβολες επιδράσεις των ορμονών μας.

               Επιγραμματικά, ακόμη και τις δύσκολες μέρες, ο καλός ύπνος δεν είναι απαραίτητα “μύθος”!

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like