Κι όμως… κάνουμε λάθη στην κουζίνα! (Pt. II)

Πριν λίγες μέρες μάθαμε μερικά από τα λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας ενώ ετοιμάζουμε συνταγές που ήδη γνωρίζουμε ή κατά τον πειραματισμό μας με νέες γεύσεις. Και τα μάθαμε από τους επαγγελματίες. Τώρα σας έχω έξι ακόμη ειδικούς της γαστρονομίας που μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις τους και μας εκπαιδεύουν!

01 Βάζουμε τα μαχαίρια στο πλυντήριο. Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται στα πλυντήρια πιάτων στομώνει τις λεπίδες των μαχαιριών, γι’ αυτό κι ο chef  του Crossroads στο los Angeles, Scott Jones, το απαγορεύει… δια ροπάλου!

02 Δεν έχουμε σωστά οργανωμένη κουζίνα. Για τον Jose Guerrero, chef του ViewHouse Eatery, Bar and Rooftop στο Denver, είναι βασικό να κρατάμε τακτική την κουζίνα μας. Για αρχή οπτικοποιούμε τι έχουμε να κάνουμε, οπότε πρέπει να έχουμε έτοιμα όλα τα απαραίτητα σκεύη κι εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε, να έχουμε ήδη μετρήσει τα υλικά της συνταγής και να κρατάμε καθαρή την επιφάνεια στην οποία θα κάνουμε την προετοιμασία. Αντίθετα, με την ακαταστασία να κυριαρχεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε χάος, λάθη και εξαντλητικό καθάρισμα – για να μην αναφέρουμε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος!

03 Χρησιμοποιούμε αλάτι με φειδώ. Το μεγαλύτερο λάθος είναι η ανεπαρκής χρήση του αλατιού σε όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Charles Toshio Namba, chef κι ιδιοκτήτη του Tsubaki στο Los Angeles. Το αλάτι είναι που θα βγάλει όλες τις γεύσεις του φαγητού, καθώς η χρησιμότητά του δε σταματάει στο πόσο αλμυρή θέλουμε να είναι η συνταγή μας.

04 Δε μαρινάρουμε αρκετά τα γλυκά ψυγείου και κατάψυξης. Όταν η Adrienne Borlongan, chef κι ιδιοκτήτρια του Wanderlust Creamery στο Los Angeles, φτιάχνει παγωτά ή άλλα γλυκά ψυγείου και κατάψυξης, πάντα προσπαθεί να αναβαθμίσει τη γεύση του επιδορπίου με τη χρήση καρυκευμάτων ή συνδυασμών υλικών, επειδή γνωρίζει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την αίσθηση της γεύσης.

05 Κόβουμε το κρέας χωρίς πρώτα να το έχουμε “ξεκουράσει”. Ο chef κι ιδιοκτήτης του tar & Roses στη Santa Monica, Andrew Kirschner, παρατηρεί πως βιαζόμαστε να κόψουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή πριν το σερβίρουμε. Είναι σημαντικό να αφήνουμε το κρέας να “ξεκουραστεί” για πέντε, έως και τριάντα λεπτά, αναλόγως πάντα με το μέγεθος του κρέατος. Έτσι το αφήνουμε να διατηρήσει τους “χυμούς” του αντί να ξεφύγουν στην επιφάνεια κοπής ή στο πιάτο κι άρα έχει πιο “ζουμερή” αίσθηση.

06 Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία. Για να γίνει το κοτόπουλου νόστιμο και ζουμερό, ο chef του Officine Brera στο Los Angeles, Angelo Auriana, προτιμά να το μαγειρεύει αργά στο γκριλ. Αν κι ο ίδιος κατά βάση χρησιμοποιεί ιατλικές μεθόδους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προετοιμαστεί το κοτόπουλο ώστε να διατηρήσει τη γεύση του και την υγρασία του, καθώς λόγω του φόβου της σαλμονέλας, αυτά χάνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο ώστε να το μαγειρεύουμε στη συνιστώμενη από τους φορείς υγείας θερμοκρασία που είναι περίπου στο 73 βαθμούς Κελσίου.

Όση εμπειρία κι αν έχουμε με τη μαγειρική, πάντα υπάρχουν εκείνα τα μικρά λάθη που κάνουμε ασυναίσθητα. Αυτό, όμως, σημαίνει πως πάντα υπάρχει το περιθώριο βελτίωσης και η δυνατότητα να μάθουμε κάτι καινούριο!

You may also like