Ποιές είναι οι Εναλλακτικές Χρήσεις του Botox; από τον Χρήστο Κ. Μεγαπάνο

Όπως μας γράφει ο πλαστικός χειρούργος, Χρήστος Κ. Μεγαπάνος, πέρα από τον εξαιρετικά δημοφιλή του ρόλο ως μέσο εξάλειψης των ρυτίδων, το Botox έχει και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να μη γνωρίζει το Botoxως μία από τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες αντιγήρανσης και άμεσης αντιμετώπισης τόσο των δυναμικών όσο και των στατικών ρυτίδων, με εκατομμύρια εφαρμογές να πραγματοποιούνται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως το Botox, πέρα από τις παραπάνω, έχει και άλλες χρήσεις και εφαρμογές, αρκετές από τις οποίες είναι καθαρά ιατρικές, όπως αυτές που θα δούμε παρακάτω.

Botox και Υπεριδρωσία

Όταν το ζητούμενο είναι η θεραπεία της υπεριδρωσίας, η λειτουργία του Botox ακυρώνει ή εξασθενεί την «εντολή» του εγκεφάλου προς τους ιδρωτοποιούς αδένες και έτσι αυτοί δεν παράγουν ιδρώτα. Αυτή η εφαρμογή του Botoxέχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στην περιοχή της μασχάλης, που είναι πολύ βασική, αλλά και στις παλάμες και στα πέλματα, καθώς φυσικά και στο μέτωπο, όπου συγχρόνως εξαφανίζει και τις ρυτίδες, οπότε έχεις δύο αποτελέσματα με μία θεραπεία. Επίσης είναι πολύ σημαντικό, ιδίως για τους άνδρες που έχουν αυτό το πρόβλημα, πως μαζί με τον περιορισμό του ιδρώτα, περιορίζεται και η τυχόν δυσοσμία που συχνά τον συνοδεύει.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως η έγχυση του botox δεν θα εμποδίσει τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τον οργανισμό μας, αλλά απλώς θα περιορίσει την υπερβολική του έκκριση, που είναι ουσιαστικά και το πρόβλημα. 

Τα αποτελέσματα, που ξεκινούν να φαίνονται από τις πρώτες μέρες και ολοκληρώνονται μετά από 2 εβδομάδες περίπου, έχουν διάρκεια ανάλογη με του Botox για αισθητικούς λόγους, δηλαδή 6 μήνες ή και λίγο περισσότερο.

Botox και Χρόνια Ημικρανία

Μία ακόμη εφαρμογή του Botox είναι αυτή που σχετίζεται με τη χορήγησή του για την προληπτική θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας, για την οποία μάλιστα έχει λάβει έγκριση από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).Κατόπιν εκτεταμένων κλινικών μελετών με τη χρήση σκευάσματος Botox και placebo σε μεγάλο αριθμό ασθενών, οι ειδικοί κατέληξαν πως η εφαρμογή Botoxως μέσο πρόληψης της χρόνιας ημικρανίας γίνεται είτε υποδερμικά, είτε εντός των μυών, στο μέτωπο, τους κροτάφους, το πίσω μέρος του κεφαλιού, τον αυχένα και τη ράχη. Τα σημεία εφαρμογής για την πρόληψη των κρίσεων της χρόνιας ημικρανίας είναι πολύ  περισσότερα από τα σημεία εφαρμογής για αισθητικούς λόγους, παρόλα αυτά θα υπάρξει και βελτίωση των ρυτίδων στην περιοχή εφαρμογής. 

Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, ενώ απαιτείται επανάληψη κάθε 3-4 μήνες.

Υποψήφιος είναι κάθε ασθενής που υποφέρει από Χρόνια Ημικρανία και οι κρίσεις φτάνουν να ξεπερνούν τις 15 ημέρες το μήνα σε κρίση, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του και την απόδοσή του στην επαγγελματική του ζωή.

Photo credits : @yes-I-do.gr

Χρήστος Κ. Μεγαπάνος MD, Πλαστικός Χειρουργός (www.regen.gr, www.drmegapanos.gr) Βασιλίσσης Σοφίας 77, Κολωνάκι, Αθήνα /Τηλέφωνο: 2167007070: Regen.yourself / Twitter: @regenaesthetics / email: [email protected]

Photo credits: @lgnwvr (unsplash)

You may also like