Μια περίεργη σχέση: Ντομάτα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Είναι κάποιες έννοιες που μας φαίνεται αδιανόητο να είναι σχετικές μεταξύ τους, κι όμως διαβάζοντας το άρθρο του Παθολόγου, Νίκου Μαραβέγια, θα διαπιστώσετε τη μυστική σχέση της ντομάτας με το εγκεφαλικό…

Σε παλαιότερη έκδοση του Neurology δημοσιεύτηκε μία φινλανδική μελέτη όπου παρακολουθήθηκαν 1031 άνδρες, μεταξύ 45-65 ετών, για 10 χρόνια και εξετάσθηκε η σχέση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) και επιπέδων λυκοπένιου, α/β καροτένης,βιταμίνης Ε και ρετινόλης.

Διαπιστώθηκε ότι άτομα με υψηλά επίπεδα λυκοπένιου στο αίμα είχαν σημαντικά ολιγότερες πιθανότητες (55%) να εμφανίσουν οιοδήποτε τύπο ΑΕΕ σε σχέση με άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου (0,220 vs 0,030μmol/L)‘ τα επίπεδα των λοιπών ουσιών δεν είχαν καμμία συσχέτιση με κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ.

Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή και ανευρίσκεται κυρίως στη ντομάτα (και σε μεγαλύτερη ποσότητα στον χυμό της) και σε μικρότερη ποσότητα στη φράουλα,καρπούζι και γκρέιπ-φρούιτ΄είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας.

Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) και επιπλέον μειώνει την σύνθεση της LDLch καθώς και την οξείδωσή της,ελαττώνει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την σύνθεση παραγόντων φλεγμονής και βελτιώνει την ανοσιακή λειτουργία. Από προηγούμενες μελέτες θεωρείται ότι προσδίδει προστασία από διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως προστάτη και πνεύμονα και ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακή προστασία. Σημειώνεται ότι όταν ήρθε η ντομάτα στην Ελλάδα (το 1818 μαζί με την πατάτα) εθεωρείτο βλαβερή γιά την υγεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενίσχυση της διατροφής με μήλα,δαμάσκηνα , καφέ και ντομάτα (κατά προτίμηση σε χυμό), προσδίδει σημαντική προστασία από εμφάνιση ΑΕΕ.

Είναι βέβαιο ότι η ανεύρεση ειδικού εμβολιασμού έναντι της γλουτενης θα αποτελέσει επαναστατική μέθοδο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Σχετικά άρθρα:

Εις Γευσείαν: η Ντομάτα Νο 2‏

Ενα ακόμα μυστικό για υγιεινή διατροφή

Μία ντομάτα την ημέρα…

You may also like