Τούρτα Μπισκότου, από τη Νιόβη Αναζίκου

ΥΛΙΚΑ:

*Για το παντεσπάνι:
6 αυγά μέγεθος Μ
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ. ζάχαρη
50γρ. κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα αλάτι
1 βανίλια

*Σιρόπι:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
2 φλούδες λεμονιού και λίγες σταγόνες από το χυμό του
2 κ.σ. λικέρ (ότι προτιμάτε)

*Γέμιση:
800 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. Ξύσμα Κουβερτούρας
1 πακέτο μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
1 μικρό βαζάκι πραλίνα ή κομπόστα βύσσινο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

*Παντεσπάνι:
Ανακατεύετε σ’ ένα μπολ κοσκινισμένα: το αλεύρι, το κακάο, αλάτι, μπέικιν, βανίλια. Σ’ άλλο μπόλ χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη. Μόλις αφρατεψει καλά και “ασπρίσει” το μείγμα, σταματήστε το μίξερ. Προσθέστε το δεύτερο μείγμα με το αλεύρι, κουταλιά­-κουταλιά, ανακατεύοντας παράλληλα με μία σπάτουλα ως να αναμιχθούν τα υλικά απαλά και να γίνουν ένα. Ρίχνετε το μείγμα σας σε βουτυρωμένο ταψί ή τσέρκι των 23 εκατοστών.
Ψήστε για 20-25 λεπτά  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Το βγάζετε μετά και αφού κρυώσει το κόβετε σε 3 πάτους. Μπορεί να γίνει εύκολα με τη βοήθεια μίας πετονιάς που με προσοχή θα το περνάτε από την μία άκρη ως την άλλη τραβώντας τη δεξιά, αριστερά. Διαφορετικά με ένα μεγάλο μυτερό μαχαίρι από το κέντρο και κόψτε το κυκλικά σαν τη φορά του ρολογιού. Στο πάνω μέρος αν έχει κάνει μια κρούστα από το ψήσιμο το αφαιρέστε το ίσα να βγει το σκληρό μέρος του.

Τουρτα+Μπ..*Σιρόπι:
Βάλτε όλα τα υλικά και βράστε τα για 8 λεπτά, στο τέλος ρίξτε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Αφού κρυώσει προσθέστε το αλκοόλ.(προαιρετικά)

*Γέμιση:
Χτυπήστε περίπου για 5-7 λεπτά την κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι καλά παγωμένη προηγουμένως) με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει πολύ σφιχτή σαντιγί. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν θα σηκώσετε με μία κουτάλα λίγη σαντιγί, θα το γυρίσετε ανάποδα και θα στέκεται. Όταν γίνει, αφαιρέστε περίπου 250γρ. σαντιγί και κρατήστε την σε ένα μπολ, θα την βάλετε στο στόλισμα.

Έχετε σπάσει προηγουμένως σε κομματάκια τα μπισκότα σας και ανακατέψτε τα με την υπόλοιπη σαντιγί.

*Στήσιμο τούρτας: Βάζετε σε τσέρκι στησίματος, το πρώτο παντεσπάνι το “βρέχεται” με λίγες κουταλιές κρύο σιρόπι, να πάει σε όλη την επιφάνεια. Απλώστε μία στρώση πραλίνα ή  κομματάκια βύσσινου και απο πάνω μία παχιά στρώση απο την γέμιση περίπου στα 200γρ. Μετά βάζετε απο πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ακολουθείστε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι, τη πραλίνα και την γέμιση. Τοποθετήστε το τελευταίο δίσκο απο το παντεσπάνι και απλώστε γύρω­ γύρω την σαντιγί που έχετε κρατήσει για το στόλισμα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια το ξύσμα κουβερτούρας. Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ώστε να δέσει και μετά σερβίρετε!

Για πιο ελαφριά εκδοχή μπορείτε να νοτίσετε το παντεσπάνι σας, αντικαθιστώντας το σιρόπι με χυμό πορτοκαλιού. Την σκληρή επιφάνεια από το παντεσπάνι που θα αφαιρέσετε, δεν την πετάτε, κάντε την τρίμμα στο multi  και μπορείτε να διακοσμήσετε με αυτό ή τα πλαϊνά της τούρτας ή να βάλετε λίγο τρίμμα ως ντεκόρ στο πιάτο που θα σερβίρεται. Η τούρτα βγάζει 6 μεγάλα κομμάτια ή 8 μεσαία.

You may also like