Όταν το sex είναι καλό… κάνει και καλό! (Pt. II)

Πριν λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στα οφέλη του sex σωματικά και, κατ’ επέκταση, πνευματικά και ψυχολογικά. Μαντέψτε, όμως… Η επαφή έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, πράγμα που σημαίνει πως… ήρθε η ώρα να τα μάθουμε!

01 Μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας. Είναι πολλές οι έρευνες όπου έχει επισημανθεί ο πιθανός συσχετισμός μίας ενεργής σεξουαλικής ζωής με μία μακρόχρονη ζωή. Αν κι οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη βασιμότητα αυτής της σχέσης, δεν αρνούνται πως τα οφέλη που το sex προσφέρει στην υγεία είναι μακροπρόθεσμα. Βέβαια, με τα στοιχεία που είχαμε αναφέρει στο πρώτο μέρος, δεν είναι παράλογη η σύνδεση!

02 Ενδυναμώνει τις σχέσεις. Η “ορμόνη της αγάπης”, aka οξυτοκίνη, απελευθερώνεται στο σώμα κατά την επαφή. Αν, λοιπό, τα επίπεδα της οξυτοκίνης αυξάνονται όταν αγκαλιάζουμε ή φιλάμε τον/τη σύντροφό μας, βάλτε με το μυαλό σας το peak στο οποίο αυτά φτάνουν στη διάρκεια του sex! Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως ο χρόνος που περνά αγκαλιασμένο το ζευγάρι μετά το σεξ, εγγυάται μεγαλύτερη ικανοποίηση όχι μόνο από τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά και από το σύνολο της σχέσης του.

03 Είναι “κλειδί” για την ευτυχία. Η σωματική οικειότητα διατηρείται πιο δύσκολα όσο περνά ο χρόνος και τα χρόνια νοσήματα που αυτός φέρνει δε διευκολύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Μία έρευνα που διεξήγαγε το 2014 το Πανεπιστήμιο John Hopkins με συμμετέχοντες ηλικίας 58 έως 85 ετών κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: τα ζευγάρια που είχαν διατηρήσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα (έστω και για μία φορά το μήνα) ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο τους κι ένιωθαν περισσότερη ευτυχία σε σύγκριση μ’ εκείνα που απείχαν από το σεξ για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Οι επιστήμονες μάλιστα τόνισαν πως δεν ήταν απαραίτητα η πράξη του σεξ ή κι οργασμός, αλλά αρκούσε ο,τιδήποτε ενεργοποιούσε σεξουαλική διέγερση, όπως ένα χάδι ή ένα φιλί.

04 Μας κάνει εξυπνότερους και… νεότερους! Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins, ποντίκια που ήταν δραστήρια σεξουαλικά εμφάνισαν μεγαλύτερη ανάπτυξη των νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο. Ο ιππόκαμπος είναι εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τις ικανότητες μάθησης και μνήμης. Στην ουσία ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που βασίζεται στην ηλεκτρική λειτουργία που δημιουργούν

Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 και που τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στην Βρετανική Εταιρεία Ψυχολογίας οδηγήθηκε στη διαπίστωση πως όσοι είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή (περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες να ανήκουν σε ένα ηλικιακό φάσμα μεταξύ 40 και 50 ετών) φαίνονταν από τέσσερα έως κι επτά χρόνια νεότεροι. Αυτό οφείλεται τόσο στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την επαφή αλλά και στο ρόλο που παίζει το sex στην ποιότητα του ύπνου και το stress. Το sex επίσης αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα εξισορροπώντας έτσι τις ορμόνες του, με αυτές τις διεργασίες να είναι άκρως ωφέλιμες για το δέρμα.

05 Μας κάνει… να θέλουμε κι άλλο! Κι όμως, όσο περισσότερο sex κάνουμε, τόσο αυξάνεται κι η libido. Ακόμη κι αν η διάθεση για σεξ δεν είναι στα ύψη, η αρχή και μόνο (με τα προκαταρκτικά, λόγου χάρη) μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση και, μακροπρόθεσμα να αυξήσει την επιθυμία. Κι εδώ που τα λέμε… αυξάνοντας την επιθυμία για sex, οδηγούμαστε αυτόματα στα μακροχρόνια οφέλη του!

Το τελευταίο point, μας δίνει και το συνολικό συμπέρασμα, καθώς δίνει νόημα στη ρήση “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”. Οπότε μήπως, αντί να το αποφεύγουμε επικαλούμενοι κούραση, έλλειψη διάθεσης ή κάποιον πόνο, να προτιμούσαμε το sex σαν… φάρμακο αλλά και μακροπρόθεσμη προστασία;

You may also like