H Σοφία Πιτσικάλη μας συστήνει την “Sofia Sofeto”

H Χριστίνα Θεοχάρη συνάντησε την Σοφία Πιτσικάλη (aka Sofia Sofeto), γνωστή food blogger για τις συνταγές υγιεινής και απολαυστικής διατροφής που βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή , αλλά και για τις συνταγές της για διαβητικούς. Φέτος είναι για ακόμα μία φορά υποψήφια στο διαγωνισμό ΒΗΜΑgourmet, από τον οποίο είχε βραβευτεί το 2015 στην κατηγορία  best special diet.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με την υγιεινή Μεσογειακή διατροφή και το blog Sofeto;

Η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Από μικρό παιδί θυμάμαι να ανακατεύω τις κουτάλες τις μητέρας μου και να προσπαθώ να φτιάξω τις δικές μου παιδικές συνταγές. Μεγαλώνοντας αποφάσισα πως η Μεσογειακή διατροφή ήταν αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα.
Στα 35 μου χρόνια διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 (αυτοάνοσο νόσημα, όχι κληρονομικό), τότε ξεκίνησα να δημιουργώ συνταγές δίχως ζάχαρη , επεξεργασμένους υδατάνθρακες και άλλα ανθυγιεινά υλικά. Μελετώντας έρευνες και συζητώντας με επιστήμονες της διατροφής , ξεκίνησα να ακολουθώ αυτό το μοντέλο διατροφής.
Το Sofeto προέκυψε πολύ αυθόρμητα, είναι το καθημερινό ημερολόγιο διατροφής μου .Είναι οι πληροφορίες που πιστεύω πως έχουν αξία μόνο όταν τις μοιράζεσαι.

Πόσο εύκολο είναι να μαγειρεύεις υγιεινά για σένα και τα παιδιά σου, με όλους τους πειρασμούς που υπάρχουν γύρω μας;

Προσωπικά δεν νιώθω καμιά δυσκολία γιατί έχω βρει τους τρόπους να μπορώ να μαγειρεύω και να απολαμβάνω ότι θέλω ,
πάντα φυσικά στα πρότυπα της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στην οικογένεια μου δεν λείπει τίποτα. Η κόρη μου τρώει ότι κάθε παιδί της ηλικίας της αλλά φτιαγμένο από εμένα με προσεγμένα υλικά .
Το ίδιο κάνω και με τον μικρό μου , στην ηλικία των 8 μηνών, τρώει πλέον στερεά τροφή , αυτό που του μαγειρεύω εγώ , όχι βαζάκια, όχι έτοιμες κρέμες του εμπορίου.

Υπάρχει η δυνατότητα να μαγειρεύει κανείς εύκολα, υγιεινά και θρεπτικά, με ξεχωριστά υλικά, χωρίς να ξεφεύγει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Η υγιεινή διατροφή για μένα δεν είναι μόδα… Δεν μπορείς να ταΐζεις την οικογένεια σου μόνο με κινόα ή φαγόπυρο και goji berries. Η υγιεινή διατροφή είναι ουσιαστικά 3-4 πράγματα. Επιλογή καλής πρώτης ύλης, όχι ζάχαρη, όχι μαργαρίνη, όχι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Σωστός συνδυασμός τροφίμων και υλικών. Μέθοδοι μαγειρέματος που δεν καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για όλα αυτά, χρειάζεται γνώση και θέληση.

Ξέρω ότι παρακολουθείς τις εξελίξεις που έχουν σχέση με το διαβήτη. Μίλησέ μας λίγο για τον παιδικό διαβήτη που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Δυστυχώς , όπως πολλά αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι κι ο διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) βρίσκεται σε έξαρση.
Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα από γονείς παιδιών που μόλις διαγνώστηκαν τα παιδιά τους και ζητούν την βοήθεια μου όσον αφορά σε συνταγές
που θα τους βοηθήσουν να εντάξουν ομαλά τα παιδιά αυτά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οι επιστήμονες της υγείας δεν είναι ακόμα σε θέση να μας διευκρινήσουν με βεβαιότητα τις αιτίες της αύξησης αυτής .
Ίσως να ευθύνονται πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα, όπως είναι η κακή διατροφή, η γονιδιακή μετάλλαξη, περιβαλλοντικοί παράγοντες ή κάποιοι ιοί, ίσως και η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών. Η ουσία είναι πως μιλάμε για μια αύξηση που αγγίζει το 30% πλέον και μιλάμε πια για πανδημία.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σου για το Sofeto;

Το Sofeto.gr είναι για μένα το τρίτο μου παιδί ! Το διατηρώ εδώ και 5 χρόνια, το αγαπώ και θέλω να το φροντίζω , να το βλέπω να μεγαλώνει, να ωριμάζει και να εξελίσσεται.Μέσα από τις συνταγές μου προσπαθώ να δίνω λύσεις εκεί που φαίνεται πως δεν υπάρχουν.
Λαμβάνω τεράστια αγάπη από ένα κοινό που συνεχώς μεγαλώνει και νιώθω τεράστια ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί ξέρω πως συνειδητά με ακολουθούν και μαγειρεύουν τις συνταγές μου.Θέλω λοιπόν να είμαι σωστή και ειλικρινής απέναντι σε αυτό τον κόσμο .
Θέλω να παίρνω χαρά από την χαρά τους, αυτός είναι ουσιαστικά ο στόχος μου.

Συνέντευξη στην Χριστίνα Θεοχάρη

You may also like