“ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ” ΤΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ,ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ

Πόσες γραμμές έχουμε αφιερώσει να αναφερόμαστε σε αυτήν τη “μαγική” ορμόνη που όταν ξεχειλίζει στον οργανισμό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι, ήρεμοι και βεβαίως χαρούμενοι… Η σεροτονίνη είναι η λεγόμενη “happy hormone” και έχει συνδεθεί άρρηκτα και με την αντιμετώπιση του stress και της κατάθλιψης. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να καταλάβουμε γιατί… την αγαπάμε τόσο!

               Τι κάνει ακριβώς η σεροτονίνη;

               Πρόκειται για ένα νευροδιαβιβαστή που παράγεται από την τρυπτοφάνη που περιέχουν τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, τα αυγά, η βρώμη κι η σοκολάτα.

Το 95% της σεροτονίνης παράγεται στο στομάχι ενώ μόλις το 5% παράγεται στους ιστούς του εγκεφάλου. Αρχικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σεροτονίνη να παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας σημαντικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και διαχειρίζεται την όρεξη και την πέψη. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ο ρόλος της σεροτονίνης, καθώς είναι ο σύνδεσμος της “επικοινωνίας” ανάμεσα στον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα. Άλλωστε, πολλές φορές έχουμε αναφέρει πως μία ισορροπημένη πεπτική λειτουργία όχι μόνο εγγυάται ένα ισχυρό ανοσοποιητικό αλλά παράλληλα μπορεί να γίνει και παράγοντας που θα επηρεάσει και την ψυχολογία μας – πολλές φορές πεπτικές διαταραχές συσχετίζονται με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η σεροτονίνη κι η μελατονίνη (akaη ορμόνη του ύπνου) έχουν σχεδόν συγγενική σχέση καθώς η δεύτερη παράγεται από την πρώτη. Για την ακρίβεια, όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι υψηλά, τότε μετατρέπεται σε μελατονίνη κι άρα προετοιμαζόμαστε για το βραδινό μας ύπνο. Αυτό σημαίνει πως η μειωμένη σεροτονίνη στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της μελατονίνης κι άρα να διαταράξει τον ύπνο μας από την ώρα που θα ξαπλώσουμε μέχρι την αφύπνιση.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, είναι λογικό η σεροτονίνη να είναι η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε χαρά και ηρεμία, καθώς με τον ύπνο και την υγεία του πεπτικού “ρεγουλαρισμένα”, η καλή διάθεση είναι η προβλεπόμενη (θα έλεγε κανείς) συνέχεια)!

Ας μάθουμε τώρα και πώς να κάνουμε “κάβα” σε καθημερινή βάση!

Αναφέραμε πως η σεροτονίνη παράγεται ως επί το πλείστον στο στομάχι επομένως είναι βασικό να τρεφόμαστε σωστά περιλαμβάνοντας στη διατροφή μας προϊόντα όπως το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά, ή τις τροφές ολικής άλεσης, καθώς επίσης και μία σταθερή ρουτίνα ανάπαυσης. Εκτός αυτών, όμως, τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα κι από καθημερινές συνήθειες όπως:

  • Η τακτική σωματική άσκηση.

Ειδικά η αερόβια άσκηση όπως το jogging ή η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο – γι’ αυτό κι αισθανόμαστε τόσο καλά ακόμη κι όταν η γυμναστική μας κουράζει!

  • Η (προσεκτική) έκθεση στο φυσικό φως.

Τα επίπεδα της σεροτονίνης εξαρτώνται κι από τη βιταμίνη D που επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να προσλάβει. Αυτό σημαίνει πως, ειδικά τώρα που ο ήλιος μας χαιρετά σε καθημερινή βάση, “φωτοσυνθέτουμε” σε κάθε ευκαιρία – φυσικά παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ναι, ναι, δεν ξεχνάμε π-ο-τ-έ το αντηλιακό μας)!

  • Η διαχείριση του άγχους μας.

Καθώς δε μπορούμε να το αποφύγουμε, η επόμενη τακτική είναι να το περιορίζουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Συνήθειες που μας επιτρέπουν να βάζουμε φρένο στις σκέψεις που “τρέχουν”, όπως μία απασχόληση που μας ευχαριστεί ή ασκήσεις διαλογισμού μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην παραγωγή σεροτονίνης.

Στην ουσία η διαδικασία για να απολαύσουμε τα οφέλη της σεροτονίνης στο maximumείναι στο χέρι μας – let’s be happy, then!

Πηγή: Fit On

Featured image: pexels.com/@elly-fairytale

You may also like