Σα σήμερα… γεννήθηκε η Erin Brockovich

Erin Brockovich 2Ξέρω, το τελευταίο διάστημα η στήλη δεν ήταν συνεπής στο ραντεβού της μαζί σας. Πιστέψτε με, όμως, φίλοι μου, προσπαθώ φιλότιμα για να σας κάνω συντροφιά γνωρίζοντας ξεχωριστούς ανθρώπους. Ελπίζω πως θα γίνει δεκτή η προσπάθειά μου να επανορθώσω με την ιστορία μίας γυναίκας που η κινηματογραφική της μεταφορά χάρισε στη Julia Roberts το πρώτο της Oscar.
Η Erin Pattee γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1960 στο Lawrence του Kansas κι είναι κόρη της δημοσιογράφου Betty Jo και του μηχανολόγου μηχανικού και ποδοσφαιριστή Frank Pattee.

Ολοκληρώνοντας τις λυκειακές σπουδές της, η Erin Brockovich αφότου πέρασε από διάφορα κολλέγια ψάχνοντας την «κλίση» της, τελικά πήρε ένα πτυχίο Εφαρμοσμένων Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Kansas. Στη συνέχεια, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα εργαζόμενη στα K-Mart, έφτασε να κερδίζει τον τίτλο στα καλλιστεία Miss Pacific Coast το 1981. Την ίδια χρονιά γνωρίζει και τον πρώτο της σύζυγο, το Shawn Brown, ένα χρόνο μετά παντρεύονται και μέχρι το 1987 είχαν ήδη αποκτήσει δύο παιδιά. Στο ενδιάμεσο, όμως, ο γάμος τους είχε αρχίζει να ξεθωριάζει, οπότε και χώρισαν εκείνη τη χρονιά. Δύο χρόνια μετά παντρεύεται το Steve Brockovich, τον οποίο έχει γνωρίσει στη χρηματιστηριακή εταιρεία όπου εργάζεται ως γραμματέας.
Κι αυτός ο γάμος, όμως, δεν έμελλε να στεριώσει, με αποτέλεσμα η Erin Brockovich να είναι το 1990 μία μητέρα μόνη στην Καλιφόρνια που προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην γι’ αυτήν και τα δυο παιδιά της, ούσα έγκυος στο τρίτο της παιδί από τον Brockovich.
Erin Brockovich 1Το καλοκαίρι του 1992 και μην έχοντας πού αλλού να στραφεί για βοήθεια, η Erin καταλήγει να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο των Masry & Vititoe, με το γραφείο προηγουμένως να έχει αναλάβει την Erin στην υπόθεση ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε η Erin ενόσω ήταν έγκυος στη μικρή της κόρη. Αν κι η συμπεριφορά και το προκλητικό ντύσιμο της Erin προβλημάτιζε τους συνεργάτες της, ο Edward Masry επιλέγει να μη δώσει περαιτέρω βαρύτητα. Κι είναι τότε που η Erin θα «πέσει» πάνω στην πολύκροτη υπόθεση της Pacific Gas and Electric.

Κατά την αρχειοθέτηση μίας υπόθεση κτηματολογικού περιεχομένου όπου η εταιρεία ενδιαφερόταν για την αγορά της έκτασης που ανήκε σε μία οικογένεια στο Hinkley, η Erin Brockovich ανακάλυψε αιματολογικές εξετάσεις μαζί με τα άλλα έγγραφα. Παρά το γεγονός πως δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις νομικής, η Erin αποφάσισε να ψάξει περαιτέρω την υπόθεση για να ανακαλύψει στην πορεία πως το νερό του Hinkley είχε μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο, το οποίο προερχόταν από τα βιομηχανικά απόβλητα του εργοστασίου της Pacific στην περιοχή, με αποτέλεσμα ήδη κάποιοι κάτοικοι να . Στην πορεία ανακαλύπτει πως η εταιρεία γνώριζε για το πού πήγαιναν τα απόβλητα και πώς επικίνδυνες ήταν οι επιπτώσεις, αλλά σιωπούσε, καθώς επίσης πως η κατάσταση αυτή κρατούσε τριάντα χρόνια. Η υπόθεση τελικά έφτασε στα δικαστήρια, με την Pacific να αναγκάζεται να καταβάλλει το 1996 στους κατοίκους του Hinkley 333 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Erin Brockovich 4Η έκβαση της υπόθεσης της Pacific ήταν η αφορμή ώστε η νομική φίρμα του Masry να αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την Erin Brockovich φυσικά, μία σειρά αντίστοιχων καταγγελιών για μόλυνση με αποτέλεσμα μέχρι το 2003 η Erin να έχει αναπτύξει την ακτιβιστική της δράση, αλλά και να καλείται ως ειδήμων σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Δύο χρόνια πριν είχε ήδη εκδώσει το βιβλίο της με τίτλο «Take it From Me: Life’s A Struggle But You Can Win», το οποίο έγινε και bestseller των New York Times. Και φυσικά το 2000 η ιστορία της γίνεται το κεντρικό θέμα της ταινίας «Erin Brockovich», η οποία χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της Julia Roberts, χαρίζοντάς της και το θείο Oscar.

Μέχρι και σήμερα η Erin Brockovich, χάρη σε αυτό το δυναμικό χαρακτήρα που είχε από πολύ νεαρή ηλικία, δέχεται γράμματα από ανθρώπους που ζητούν τη βοήθεια και τις συμβουλές της, κάνοντάς τη μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Όσο για μένα; Απλά μου αποδείχθηκε πως για να κάνεις μεγάλα πράγματα θέλει πυγμή και κότσια – για να μην πω κάτι πιο «λαϊκό»!

You may also like