Τα 7 θαύματα αρχιτεκτονικής… των ζώων

01

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Έχουμε την αίσθηση ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο: η ευφυΐα. Σωστά, βλέπετε… εμείς χτίσαμε τις Πυραμίδες, τον Παρθενώνα, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και την Όπερα του Σίδνεϋ.

Ας ξεχάσουμε για λίγο τα 7 θαύματα του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου. Εδώ και αιώνες, τότε που ακόμα η ανθρωπότητα αγωνιούσε για να επιβιώσει φτιάχνοντας πρωτόγονες καλύβες, ο κόσμος των ζώων δημιουργούσε τα δικά του 7 θαύματα…

Θαύμα 1ο: Το Σινικό Τείχος του… Κάστορα

02

Σε αντίθεση με το Σινικό Τείχος της Κίνας, το μεγαλύτερο φράγμα καστόρων του κόσμου στη Βόρεια Αλβέρτα του Καναδά, είναι ορατό από το διάστημα! Για την κατασκευή του εργάστηκαν ολόκληρες γενιές ακούραστων τρωκτικών. Το φράγμα έχει μήκος 850 μέτρα και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Αρχικά κατασκευάστηκε για να κρατήσει μακριά τους εχθρούς, ακριβώς όπως και το Σινικό Τείχος (στην προκειμένη περίπτωση ως εχθροί νοούνται οι αλεπούδες και οι αρκούδες!). Σύμφωνα με τον ερευνητή που το ανακάλυψε, οι κάστορες αυτή την περίοδο χτίζουν δύο νέα φράγματα στις άκρες του παλιού. Σε περίπου μια δεκαετία, οι τρεις επιμέρους κατασκευές θα έχουν ενωθεί σε ένα ενιαίο φράγμα μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.

Θαύμα 2ο: Η Μητρόπολη του… Τερμίτη

03

Στην καρδιά της αφρικανικής σαβάνας υπάρχει μια πόλη με ανάλαφρες αψίδες και καμπυλωτά τείχη, που αποτελεί πρότυπο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Οι πύργοι της είναι φτιαγμένοι με φυσικά, βιοδιασπώμενα υλικά. Οι κάτοικοί της, οι τερμίτες, ζουν και εργάζονται σε κλιματιζόμενους χώρους με ελεγχόμενη υγρασία, χωρίς να καταναλώνουν ούτε ένα βατ ηλεκτρικής ενέργειας. Το νερό έρχεται από πηγάδια που είναι σκαμμένα βαθιά στη γη, ενώ τα τρόφιμα καλλιεργούνται σε κήπους μέσα στα τείχη της.

Θαύμα 3ο: Το πουλάκι…Υφαντής και το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου

04

Το πουλάκι Υφαντής, ένας από τους σημαντικότερες αρχιτέκτονες του κόσμου, κατασκευάζει ξενοδοχεία-φωλιές, που μπορούν να στεγάσουν πάνω από 100 ζευγάρια πτηνών. Σχεδιασμένες με τα πλέον ανθεκτικά υλικά, όπως κλαδιά, άγρια χόρτα και άλλα φυσικά υλικά, διακρίνονται για την ιδανική θερμοκρασία που υπάρχει στο εσωτερικό τους σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Θαύμα 4ο: Η διάνοιξη της μεγάλης σήραγγας από… σκιουράκια

05

Υπόγειες πόλεις με σήραγγες εκπληκτικά οργανωμένες, δημιουργούν οι σκίουροι που ζουν μέσα στο έδαφος. Διαμορφώνουν προστατευμένους χώρους για ύπνο, ενώ η θερμοκρασία διατηρείται ζεστή το χειμώνα και ανανεώνεται με θαλάμους αέρα από την επιφάνεια του εδάφους. Όσο για τους εχθρούς; Τα σκιουράκια φτιάχνουν μικρά παρατηρητήρια, σκάβοντας το χώμα και φτιάχνοντας τούνελ. Όποιο σκιουράκι έχει βάρδια, φυλάει τσίλιες στην κορυφή του αναχώματος, περιμένοντας σιωπηλά τον υποθετικό εχθρό.

Θαύμα 5ο: Οι φυλακές της …σφήκας

06

Δεδομένου ότι οι σφήκες τρέφονται με αράχνες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κατασκευές από λάσπη, μέσα στις οποίες θα μπορούν να τις φυλακίσουν. Κάθε φυλακή περιέχει δεκάδες κελιά, σε καθένα από τα οποία φιλοξενούνται έως 3 αράχνες. Οι σφήκες φαίνεται πως προέβλεψαν τα πάντα, ακρωτηριάζοντας τις αράχνες πριν τη φυλάκισή τους, ώστε να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια απόδρασης.

Θαύμα 6ο: Πόρτες με μεντεσέδες δια χειρός… αράχνης

07

Σε αντίθεση λοιπόν με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού αραχνών, που στόχο ζωής του έχει να “τρομοκρατεί” τον άνθρωπο, υπάρχει ένα είδος αράχνης που συναντάται στην Αυστραλία και κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Πρόκειται για το είδος Trapdoor, το οποίο περνά όλη του τη ζωή, δηλαδή 20 χρόνια, κάτω από το έδαφος! Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Οι αράχνες δημιουργούν μια καταπακτή, δηλαδή μία είσοδο στο έδαφος που ανοίγει όπως οι κανονικές πόρτες, και οδηγεί στη φωλιά τους, κατασκευασμένη από χώμα, φύλλα και δικό τους ιστό. Η καταπακτή είναι τόσο άρτια κατασκευασμένη, ώστε να σφραγίζει πλήρως και να μην γίνεται αντιληπτή από κανέναν. Καθισμένες πίσω από τις κλειστές τους πόρτες, περιμένουν το επόμενο ανυποψίαστο θύμα, σχεδιάζοντας την ξαφνική επίθεσή τους.

Θαύμα 7ο: Το μεγαλύτερο δίκτυο… αραχνών

08

Οι αράχνες είναι όντα ανταγωνιστικά. Επιλέγουν τη μοναχική ζωή, παρά τη συλλογική ζωή σε μια κοινωνία όπου η μία αράχνη θα εξολοθρεύει την άλλη ακατάπαυστα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί μία διαφορετική κοινωνία αραχνών στον Καναδά. Η αύξηση της υγρασίας συνετέλεσε σε άφθονη τροφή, κι έτσι προκλήθηκε η έκρηξη του πληθυσμού τους σε έναν περιορισμένο χώρο. Αφού δεν ήταν δυνατή η διασπορά τους, οι αράχνες αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συζήσουν. Συνολικά ο ιστός τους καλύπτει 24 εκτάρια αγροτικής γης και αποτελείται από δεκάδες εκατομμύρια αράχνες.

 

 

*Περισσότερες πληροφορίες για τους pro.plus.ma arkitektones μπορείτε να διαβάσετε και  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like