Βατικανό: Ο Πάπας εξετάζει την επίσπευση της διαδοχής του

11141299Ο Πάπας Βενέδικτος εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τους κανονισμούς που αφορούν την εκλογή του διαδόχου του, εκδίδοντας ένα έδικτο με το οποίο θα επισπεύσει τη συνεδρίαση του κογκλάβιου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
«Ο Πάπας μελετά την έκδοση ενός motu proprio (σ.σ. κατά λέξη «με δική του πρωτοβουλία”) στις επόμενες ημέρες», είπε ο Λομπάρντι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο παπικό έδικτο με το οποίο θεσπίζονται οι εκκλησιαστικοί κανόνες.

Με την κίνηση αυτή ο πάπας επιδιώκει να «αποσαφηνίσει ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα» που αφορούν το κογκλάβιο των καρδινάλιων το οποίο θα επιλέξει τον νέο πάπα. «Δεν γνωρίζω αν θα θεωρήσει σκόπιμο ή απαραίτητο να εκδώσει μια διευκρίνιση για το θέμα του χρόνου έναρξης» της συνεδρίασης του κογκλάβιου, πρόσθεσε.

[quote_right]Στο κογκλάβιο μετέχουν 117 καρδινάλιοι οι οποίοι θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Βενέδικτο. Για την εκλογή του νέου πάπα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.[/quote_right]Ο Βενέδικτος, ο πρώτος πάπας που παραιτείται τα τελευταία 600 χρόνια, θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στις 28 Φεβρουαρίου. Με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες θα πρέπει να περάσουν 15-20 ημέρες πριν από τη σύγκληση του κογκλάβιου ώστε να μπορέσουν οι καρδινάλιοι απ’ όλο τον κόσμο να φτάσουν εγκαίρως στο Βατικανό. Επίσης, εφόσον υπό κανονικές συνθήκες η εκλογή νέου πάπα σήμαινε ότι ο προηγούμενος είχε αποβιώσει –κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση του Βενέδικτου– στο μεσοδιάστημα από το θάνατο μέχρι τη σύγκληση του κογκλάβιου οργανώνονταν η κηδεία και οι διάφορες τελετές στη μνήμη του τεθνεώτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λομπάρντι είχε παραδεχτεί ότι το κογκλάβιο μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου. Ο Αμπρότζιο Πιατσόνι, ένας ιστορικός του Βατικανού, είπε σήμερα ότι εφόσον οι καρδινάλιο φτάσουν στη Ρώμη νωρίτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγο για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Πιατσόνι, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο καρδινάλιων που απείχαν από την παπική εκλογή, παρά μόνο για λόγους υγείας ή επειδή αδυνατούσαν εκ των πραγμάτων να ταξιδέψουν στη Ρώμη, όπως συνέβαινε παλαιότερα με καρδινάλιους που ζούσαν σε χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για ένα ψήφισμα με το οποίο καλείται ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι να αποσυρθεί οικειοθελώς από το κογκλάβιο επειδή έχει εμπλακεί σε υποθέσεις συγκάλυψης περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

You may also like