“Από την αρχή”

Σοφία Τσιώρη και Ιωάννα Κορδαλή

Σοφία Τσιώρη και Ιωάννα Κορδαλή

από τη Σοφία Τσιώρη-Ψυχολόγο*

«Ξάπλωσα και τον περίμενα. Κοιτούσα το ρολόι κι έβαζα στο μυαλό μου στοιχήματα σε πόσα λεπτά θα έρθει να κοιμηθεί δίπλα μου. Τα λεπτά περνούσαν και πλέον έκλειναν τα μάτια μου. Κοιμήθηκα με την ελπίδα να δω το πρόσωπό του δίπλα μου το πρωί. Όμως δεν ήρθε, προτίμησε τον καναπέ μας…»

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο μιας ασθενούς μου. Ο λόγος που είναι ο πρόλογος αυτού του άρθρου είναι γιατί θέλω να επισημάνω την σημασία μικρών απλών πραγμάτων που ζητάμε καθημερινά από τον άνθρωπό μας. Σε μία κοινωνία που όλα και όλοι τρέχουν γύρω μας και ο χρόνος πλέον μας υπενθυμίζει μόνο πόσες ανειλημμένες υποχρεώσεις έχουμε, μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του συντρόφου μας. Κάποια στιγμή όμως το «σε ξέχασα» γίνεται «σε έχασα» μέσα στην τυποποιημένη καθημερινότητα που έχει δημιουργήσει το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Δεν σταματάει όμως εκεί..Οι σχέσεις με την σειρά τους δείχνουν να χάνουν το χρώμα τους, την έντασή τους, την ομορφιά τους. Παραιτούμαστε πολύ εύκολα ο ένας από τον άλλον μόλις εμφανιστούν οι πρώτοι κακοί οιωνοί στο προσκήνιο. Δεν μένουμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, κυριαρχεί το «εγώ» αντί να δώσουμε μία ευκαιρία στο «εμείς». Φεύγουμε από το συντροφικό κρεβάτι επειδή τσακωθήκαμε και τα εγωιστικά συναισθήματα δίνουν στην σχέση έναν χαρακτήρα πεδίου μάχης.

Τι συμβαίνει? Αγαπάμε επιφανειακά? Τα συναισθήματα είναι μέτρια? Πού είναι όλα τα όμορφα λόγια που λέγαμε στους νεανικούς μας έρωτες? Γιατί δεν λέμε «σ’αγαπάω» την ώρα που ο σύντροφός μας το έχει ανάγκη και προτιμάμε να φερθούμε αλαζονικά? Γιατί δεν πιστεύουμε στο «εμείς»?

a1dbd28870812c89a3dc8ac5d70f0767Νομίζω ότι σε όλους μας είναι αντιληπτό ότι τα διαζύγια έχουν αυξηθεί ποσοστιαία τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο βιαστικές επιλογές? Είμαστε επιπόλαιοι? Ίσως απλά ξεχάσαμε να μιλάμε ο ένας με τον άλλον. Σ’αυτό εδώ ακριβώς το σημείο θα ήθελα να σας δώσω κάποιες συμβουλές για την καλύτερη επικοινωνία σας με τον σύντροφό σας:

* Μιλήστε μεταξύ σας! Παροτρύνετε ο ένας τον άλλον να μιλάτε για τα απλά καθημερινά πράγματα που σας απασχολούν μέχρι και για τους έντονους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας. Είναι πολύ σημαντικό σε μία σχέση να υπάρχει εύφορο έδαφος αμοιβαίας υποστήριξης και κατανόησης.

* Μοιραστείτε στιγμές! Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τον καθημερινό σας χρόνο συντροφικά. Για παράδειγμα, περιμένετε τον άνθρωπό σας να δειπνήσετε μαζί. Πράγματα που μπορεί να είναι «κοινά» μην τα κάνετε «μοναχικά».

* Δώστε χώρο στο διαφορετικό. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, κουβαλούν τις νοοτροπίες των οικογενειών τους και είναι λογικό να μην συμφωνούν σε όλα. Μην αντιδράτε υπερβολικά, με τσακωμούς που πολλές φορές μένουν ανεξίτηλοι στο μυαλό μας. Aν διαφωνείτε σε κάτι εκφράστε το συναίσθημα που σας προκαλεί αντί να προβείτε σε επικριτικούς χαρακτηρισμούς. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε αντίπαλοι, είστε σύντροφοι και η συμμαχία δύο διαφορετικών ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

* Ερωτευθείτε από την αρχή! Διεκδικήστε ξανά ο ένας τον άλλον με απλές καθημερινές πράξεις. Φλερτάρετε ξανά και χαρίστε σ’εσάς μία δραπέτευση, ίσως μία εκδρομή ή μία νυχτερινή έξοδο που μπορούν να τονώσουν την ερωτική πλευρά της σχέσης σας.

de1758a9a9cf46f49ae85cebeb5af96d* Κάντε έρωτα! Χαϊδέψτε τον σύντροφό σας, αγκαλιάστε τον και δείξτε του πώς να σας ικανοποιήσει. Πολλά ζευγάρια απομακρύνονται σεξουαλικά επειδή δεν γνωρίζουν ο ένας τα «κουμπιά» του άλλου. Μην ντρέπεστε να τον κατευθύνετε, ίσως και ο ίδιος να το αναζητά. Επίσης, παρουσιάζονται καθημερινά σεξουαλικά προβλήματα όπως στυτικές δυσλειτουργίες, πρόωρη εκσπερμάτιση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Μιλήστε ο ένας με τον άλλον, δείξτε κατανόηση κι εφόσον έχετε την θέληση μπορείτε να τα λύσετε με την βοήθεια ειδικών σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Το σεξ εξάλλου είναι κάτι που αφορά και τους δυο σας.

* Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Το υγιές «μαζί» μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν τα «εγώ» και το «εσύ» κρατούν την υγιή ανεξαρτησία τους και δεν παρουσιάζουν εξαρτητικές συμπεριφορές μεταξύ τους. Μην εγκαταλείπετε πράγματα που σας γεμίζουν ατομικά, είτε είναι η δουλειά σας είτε ένα χόμπι. Για να είστε καλά με τον σύντροφό σας πρέπει να είστε εσείς «ΟΚ» με τον εαυτό σας.

old coupleΚλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια μίας 92χρονης γυναίκας που είχε στην ζωή της έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο. «Δεν θυμάμαι ούτε ένα βράδυ που να μην ξάπλωσα δίπλα του. Μπορεί να ήμασταν τσακωμένοι αλλά ήξερα ότι όταν θα ξαπλώσουμε όλα τα προβλήματα θα σβηστούν μέσα στην αγκαλιά του». Αγαπήστε αληθινά, αγκαλιάστε σφιχτά, κάντε έρωτα, μην φοβάστε να πείτε «σε αγαπάω» και η ζωή θα σας χαρίσει πραγματικούς συνταξιδιώτες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το “Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής”  που διατηρούν  οι:

*Ιωάννα Κορδαλή, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, 210 6126439 ή 6933349021, [email protected]

*Σοφία Τσιώρη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, [email protected]

You may also like