Γάμος σε νησί!!!!!

από τη Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Νομίζω πως όλοι -λίγο πολύ- έχουμε ονειρευτεί να δίνουμε όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης σ ένα εκκλησάκι δίπλα στην θάλασσα…
Το πόσοι βέβαια από εμάς έχουμε καταφέρει να το υλοποιήσουμε …. είναι μια άλλη ιστορία!!!

Για όλες εκείνες όμως που ακόμη δεν έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους ή που έχουν μόλις μπει αυτό τον καιρό στην διαδικασία της οργάνωσής του, θα πρότεινα να επιλέξουν με κλειστά τα μάτια να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους σ’ ένα από τα αμέτρητα νησιά του τόπου μας! Οι λόγοι; Πολλοί!
Πρώτον γιατί το καλοκαίρι –όπως έχουμε ξαναπεί- είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου για ξέφρενα γλέντια. Δεύτερον γιατί η θάλασσα αποπνέει μια μαγική αύρα που πάντα μας γεμίζει ενέργεια, θετική ενέργεια! Τρίτον γιατί το καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να ταιριάζει τόσο πολύ με την διάθεσή μας είναι το λευκό των σπιτιών και της αλμύρας. Τέταρτον γιατί όπως και να το κάνουμε στα νησιά μπορείς πολύ εύκολα να ακολουθήσεις κατά γράμμα τα αμέτρητα γαμήλια έθιμα που έχουν οι ντόπιοι , και -πιστέψτε με -δίνουν άλλη νότα στον γάμο! Θα μπορούσα να βρω χίλιους λόγους για να οργανώσετε τον γάμο σας σ΄ ένα νησί….. Το καλύτερο –και το πιο χρήσιμο όμως νομίζω- είναι να σας δώσω λεπτομέρειες και tips για το τι θα συναντήσετε ή τι πρέπει να κάνετε για να περάσετε SUPER χωρίς πολύ τρέξιμο, άγχος και παρεξηγήσεις με τους καλεσμένους σας!!!! Γιατί όπως και να το κάνουμε…. για όλα τα πράγματα χρειάζεται το κατάλληλο manual!!!!!

 

Διακόσμηση
Και μόνο το λευκό και το μπλε που κυριαρχεί στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας φτάνει για να δώσει απίθανες ιδέες για τον στολισμό του γάμου σας! Πέρα από τα καραβόπανα και τις λευκές γάζες που μπορούν να διακοσμήσουν τόσο την εκκλησία όσο και την δεξίωσή σας, αστερίες και λευκές κροκάλες μπορούν να γεμίσουν μοναδικά το λευκό τοπίο της εκκλησίας. Εξάλλου σε αυτούς τους γάμους η διακόσμηση δεν έχει σκοπό να κάνεις την διαφορά αλλά την συνέχεια! Επίσης πολύ εντυπωσιακό και συνάμα αρμονικό είναι το παιχνίδισμα των ντόπιων λουλουδιών και φυτών με ότι αποπνέει αλμύρα: σχοινιά, πανιά, ξύλα φθαρμένα ή ξεβαμμένα από την θάλασσα (αυτό το περίεργο γκρι χρώμα που παίρνουν με ξετρελαίνει!) ,κλαδιά, μπουκάλια, τσίγκινα τενεκεδάκια ακόμη και ντόπια προϊόντα!!!! Αποφύγετε χάρτινά αντικείμενα και βαριά υφάσματα που δεν ταιριάζουν ούτε με την εποχή ούτε με το concept των νησιών. Όσο για το dress code; Και το νυφικό σας θα πρέπει να είναι πιο λιτό και αέρινο. Ούτε κατά διάνοια μην σκεφτείτε να παντρευτείτε με ταφτάδες, μουσελίνες και Swarovski γιατί πέρα από το ότι θα σκάσετε από την ζέστη, θα γελάει και ο κόσμος μαζί σας! Η απλότητα σε αυτούς τους γάμους είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις…. Εξάλλου την παράσταση κλέβει η αύρα της θάλασσας! Ας μην γελιόμαστε.

 


Reservation
Αναρωτιέστε : «Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψω για να φιλοξενήσω και να σιτίσω τόσα άτομα εάν κάνω τον γάμο μου σε νησί;!!» Και η απάντηση είναι «Τόσα όσα και αν επιλέγατε να κάνετε τον γάμο σας σ’ ένα οποιοδήποτε άλλο μέρος!» Το ότι παντρεύεστε κάπου μακριά από την Αθήνα δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώσετε έναν σκασμό λεφτά …για τιμωρία!!! Ποιος είπε ότι πρέπει εσείς να πληρώσετε όλα τα έξοδα των καλεσμένων σας; Οι κανόνες είναι οι εξής: Θα πρέπει να επισκεφτείτε το νησί αρκετούς μήνες πριν και να κάνετε συμφωνία –πρώτα απ’ όλα- με κάποια καταλύματα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε στους καλεσμένους σας μια οικονομική διαμονή, προσυμφωνώντας με το ξενοδοχείο μια καλή έκπτωση ανάλογα με την ημερομηνία του γάμου σας και τον αριθμό των κρατήσεων. Έχετε υπόψη σας ότι όσο πιο πολλές κρατήσεις κάνετε, τόσο καλύτερη έκπτωση θα πετύχετε!
Την ίδια συμφωνία μπορείτε να κάνετε και με κάποιο/α εστιατόριο/α! Κάποιες φορές το ζευγάρι μπορεί να κάνει από την αρχή ένα πλάνο για τους καλεσμένους του και να το ανακοινώσει σε αυτούς μέσα από το προσκλητήριο. Εάν από την άλλη κατάγεστε από το συγκεκριμένο νησί όλο και κάποιος συγγενής ή φίλος σας θα μπορούσε να ανοίξει την αυλή ή το μαγαζί του για ένα τρικούβερτο γλέντι μια μέρα πριν το γάμο….! Για το καλό βρε παιδί μου!!!! Οι μόνοι καλεσμένοι που θα πρέπει να πληρώσετε εξ ολοκλήρου εσείς (δηλ. μεταφορικά, διαμονή, φαγητό κλπ) είναι ο φωτογράφος , ο cameraman , ο οργανωτής, ο groomer και όλοι όσοι θα εργαστούν για τον γάμο χωρίς να είναι ντόπιοι! Οσο για την φωτογράφιση του γάμου σας; Τα τοπία θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Και εσεις θα έχετε την διάθεση για ρομαντικές φωτογραφίες με θέα το λευκό και το γαλάζιο και ο φωτογράφος θα βρεί τις ιδανικές συνθήκες για να αποτυπώσει!

Δεξίωση
Μετά την τελετή σίγουρα θα έχετε κανονίσει κάπου να πάτε για γλέντι, φαγητό και χορό μέχρι το ξημέρωμα!!!! Η καλύτερη λύση είναι ένα εστιατόριο δίπλα στο κύμα. Οι κυριλέ δεξιώσεις σε κτήματα δεν ταιριάζουν σε αυτού του είδους τους γάμους….. Ψάρι, κρασί, ντόπια φαγητά θα πρέπει ν’ αποτελούν το κυρίαρχο γαστρονομικό στοιχείο στο τραπέζι σας. Προτιμήστε να σερβίρετε σε ξεχωριστές πιατέλες τα τοπικά εδέσματα δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους σας να κάνουν την δική τους γευστική δοκιμή. Τα περισσότερα δε νησιά παράγουν γλυκά που δεν κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο οπότε να μια πολύ καλή ιδέα για γλυκό γάμου αντί τούρτας . Για μπομπονιέρα μην παραλείψετε να συνδυάσετε το δικό σας πάντα γούστο με την αισθητική του νησιού. Δίχτυα αντί για οργάτζες και τούλια, σπάγκοι αντί για κορδέλες, ξύλο αντί για μέταλλο και γήινα και θαλασσινά χρώματα αντί έντονα και παιχνιδιάρικα θα «ντύσουν» το τοπίο και θα στολίσουν εντυπωσιακά τον γάμο σας χωρίς ίχνος υπερβολής! Το προσκλητήριο αφήστε το διακριτικό…. Και μόνο η ιδέα του προορισμού , θα κάνει τους καλεσμένους σας να τον φυλάξουν επάνω τους σαν ταξιδιωτικό χάρτη….. Να μια ιδεα!!!!
Όσο για το γλέντι; Οι νησιώτες ξέρουν πολύ καλά τι θα πει να τραγουδάς αλλά πιο πολύ ξέρουν …να το χορεύουν!!!

 

Εθιμοτυπικά

Ένας λόγος που λατρεύω να οργανώνω ή να παραβρίσκομαι σε νησιώτικους γάμους είναι η παρακολούθηση των γαμήλιων εθίμων. Δεν υπάρχει πιο συγκινητικό και πιο γραφικό (οι φωτογραφίες το απαθανατίζουν με κάθε λεπτομέρεια) από την ετοιμασία της νύφης στο σπίτι, τα γλέντια μέρες πριν, η «περιφορά» της νύφης μέσα στα σοκάκια του νησιού λίγο πριν συναντήσει τον γαμπρό, τα λουκούλλεια γεύματα με τα απίστευτα τοπικά εδέσματα (τα γλυκά τους δεν παίζονται παρεμπιπτόντως !!!!) και τα τραγούδια που δεν λείπουν ούτε στιγμή από την χαρά της νύφης και του γαμπρού…. Η κάθε περιοχή έχει και τα δικά της ήθη… Σπασίματα αντικειμένων για το καλό, ασημώματα, φαγητά και προικιά για την νύφη, αναπαραστάσεις παλιών γάμων του νησιού που έχουν μείνει αναλύοτα (για το καλό πάντα) στο χρόνο και πόσα ακόμα…. Ακόμη κι αν δεν είστε από το νησί προτιμήστε να ζήσετε ένα από αυτά τα έθιμα … για το καλό!!!!

 


Τελετή

Όλα γίνονται γι’ αυτή την τελετή. Ο Θεός δίνει τις ευλογίες του δίπλα στη θάλασσα και το τοπίο εναρμονίζεται με την γαλήνη και την δύναμη που αποπνέει ο Κύριος! Προτιμήστε να τελέσετε το μυστήριο σε κάποιο ξωκλήσι με θέα την θάλασσα, επάνω σε απόκρημνους βράχους, σε εκκλησάκια μικρά επάνω σε βραχονησίδες (στην Ύδρα το είχα ζήσει και ήταν μαγευτικό) όπου να χωράνε λίγοι και καλοί (οι υπόλοιποι ας παρακολουθήσουν την τελετή με καΐκια επί θαλάσσης), σε εκκλησάκια στην μέση μιας ξερής γης αλλά πάντα με θέα το γαλάζιο (πόσα Κυκλαδίτικα νησιά δεν έχουν τέτοιες μικρές πανέμορφες εκκλησίες), σε ναούς μοναστηριών με καλόγριες και μοναχούς να ψέλνουν μέσα σε ένα κατανυκτικό πνεύμα… γιατί όχι; Επάνω στο κύμα στήνοντας μόνοι σας πασσάλους και αυτοσχέδιες κατασκευές στην αμμουδιά και αφήνοντας υφάσματα να ανεμίζουν με την θαλασσινή αύρα.
Σε τέτοια παρθένα μέρη οι αιώνιοι όρκοι αγάπης και αφοσίωσης λες και ακούγονται πιο δυνατά στα αυτιά του Θεού!!!!

Σας φιλώ
Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου/ “Eventful Ideas” (http://www.facebook.com/pages/EVENTFUL/60250516534)

ΥΓ : τελικά τ’ αποφάσισα….. αντρούλη μου σε ξαναπαντρεύομαι!!!

You may also like