Εκφυλίζεται το ανδρικό σπέρμα

Η περιεκτικότητα του σπέρματος των Γάλλων σε σπερματοζωάρια μειώθηκε κατά 30% την περίοδο 1989 έως 2005, αναφέρει γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 26.600 άνδρες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, ειδικότερα αναφέρει ότι τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 32,2%, ενώ ανάλογη είναι και η μείωση των φυσιολογικά σχηματισμένων σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, η περιεκτικότητα παραμένει στα όρια του φυσιολογικού και οι άνδρες εξακολουθούν να μπορούν να τεκνοποιήσουν. Ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο κρίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το συμπέρασμα και ζητούν να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρεθούν τα αίτια της μείωσης.

Οι ερευνητές, πάντως, παραδέχονται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς η επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος. Η τελευταία μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία στις προηγούμενες, που υποδεικνύουν ότι ο ένας στους πέντε άνδρες έχει πρόβλημα να αποκτήσει παιδί εξαιτίας ακριβώς της μικρής περιεκτικότητας του σπέρματος σε υγιή σπερματοζωάρια.

Ο τρόπος ζωής
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επισήμανε ότι προφανώς είναι κάτι στον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη διατροφή ή γενικότερα το περιβάλλον, όπως λόγου χάριν η έκθεσή μας σε κάποια χημικά, που προκαλεί τη μείωση των σπερματοζωαρίων. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, αλλά μάλλον είναι κάποιος συνδυασμός που ευθύνεται γι’ αυτό που βλέπουμε σήμερα, όπως, παραδείγματος χάριν, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή σε συνδυασμό με την έκθεση στους περιβαλλοντικούς χημικούς ρύπους.[quote_right]Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα σπέρματος ανδρών ηλικίας από 18 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί με τις συντρόφους τους τα κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση.[/quote_right]

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από τη γαλλική τράπεζα δεδομένων Fivnat, η οποία διαθέτει πληροφορίες από 126 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η ολοκλήρωση της μελέτης χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι μέθοδοι να παραμείνουν οι ίδιες όσον αφορά τη μέτρηση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Συγκεκριμένοι παράγοντες συνυπολογίζονται που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, π.χ. η ηλικία του άνδρα, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως το βάρος, κάπνισμα κ.ο.κ.

Εκτός, όμως, από τη μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καρκίνων των όρχεων (τα ποσοστά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια), ενώ παρουσιάζεται γενικότερη αύξηση των προβλημάτων του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και ιδιαίτερα των όρχεων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

You may also like