“Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ” του D. H. Lawrence

Το έργο αυτό, που αποτελεί ύμνο της ελευθερίας του φυσικού και ψυχικού έρωτα, αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία της Κωνστάνς Τσάτερλυ, μιας όμορφης κι αισθησιακής γυναίκας με τίτλο ευγενείας, η οποία ασφυκτιώντας, βαθειά δυστυχισμένη μέσα στον ψυχρό γάμο της με τον λόρδο Κλίφφορντ Τσάτερλυ, έναν άντρα παράλυτο και ανίκανο μετά από τραυματισμό στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και απελπισμένη μπροστά στο ενδεχόμενο να στερηθεί την μητρότητα, θα βρει καταφύγιο στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Διχασμένη λοιπόν ανάμεσα στην αφοσίωση για τον σύζυγό της και τις ερωτικές επιθυμίες της, θα παραδοθεί στην δίνη μιας παθιασμένης σχέσης με τον γοητευτικό δασοφύλακα Όλιβερ Μέλορς, αναζητώντας την σωματική και ψυχική ικανοποίηση και αδιαφορώντας για το κοινωνικό σκάνδαλο που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει.

«Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ» αποτελεί το βιβλίο-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής όπου οι κοινωνικές δομές αναδιαρθρώνονταν και τα πουριτανικά ήθη υφίσταντο ισχυρό κλυδωνισμό. Με το μυθιστόρημα αυτό, η λέξη «αιδώς» πήρε άλλη σημασία –«πέθανε η ντροπή», όπως λέει ο συγγραφέας – και ο έρωτας απέκτησε άλλη μορφή κι έγινε ταυτόσημος με την ελευθερία και την ζωή.

Στην εποχή μας, το μυθιστόρημα αυτό είναι ομόφωνα πλέον αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του εικοστού αιώνα, που μάλιστα χάραξε την φυσιογνωμία του, όσον αφορά στην αντίληψη του έρωτα, της αιδούς και της προσωπικής ελευθερίας, που πηγάζει από την σεξουαλική απελευθέρωση και σαν έργο, αποτελεί έναν γοητευτικό ύμνο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την χαρά της ζωής. Η επίδραση του Λώρενς στα παγκόσμια γράμματα ήταν τεράστια. Δεν υπήρξε συγγραφέας της εποχής του που να έχει πλάσει σαν τους δικούς του, απαράμιλλης δύναμης, γυναικείους χαρακτήρες. Ο Αντονι Μπέρτζες προϋποθέτει τον Λώρενς – και ακόμη περισσότερο ο Τενεσί Γουίλιαμς. Ο συγγραφέας ήταν είδωλο της νεολαίας τη δεκαετία του 1960. Και αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σε μια σκηνή τουΞένοιαστου καβαλάρη ένας από τους ήρωες της ταινίας, ο Τζορτζ Χάνσον, που τον υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, πίνει στην υγεία του Λώρενς. Ο D. H. Lawrence ιδιοσυγκρασιακά βρίσκεται στους αντίποδες των συγγραφέων που παραθέσαμε. Γι αυτόν η σεξουαλική πλήρωση είναι μια ευτυχισμένη στιγμή του ανθρώπου, που πρέπει να την αποζητάει πάση θυσία, χωρίς να υποκύπτει όχι μόνο σε εσωτερικές αναστολές, αλλά και σε εξωτερικές κοινωνικές ανασχέσεις. Η μεγαλοαστή μοιχαλίδα του, η Λαίδη Τσάτερλυ, όχι μόνο δεν θα αυτοκτονήσει, αλλά θα φύγει με τον κηπουρό εγκαταλείποντας τον άντρα της. Η μυθοπλασία μάλιστα θα δικαιώσει παντοιοτρόπως τη φυγή της. Ο ανίκανος λόγω του τραυματισμού του στον πόλεμο άντρα της, ενώ αρχικά την προτρέπει να σχετισθεί με κάποιον άντρα, όταν αυτό θα συμβεί θα υπαναχωρήσει έντρομος. Ακόμη ο συγγραφέας τον παρουσιάζει αδικαιολόγητα σκληρό, διατάζοντας τον ξυλοδαρμό κάποιων άτυχων λαθροκυνηγών. Η συνηγορία της σεξουαλικότητας στον Lawrence δεν φαίνεται μόνο στο μακροεπίπεδο της μυθοπλασίας, αλλά και στο μικροεπίπεδο του κειμένου. Όμως ο Lawrence δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Το έργο του δεν είναι παρά μια πολεμική ενάντια στον κυρίαρχο πουριτανισμό της κάθε εποχής, τηρουμένων των αναλογιών.

Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Μεταφραστής: ΤΖΗΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω του online βιβλιοπωλείου www.books-in-greek.gr με ένα μόνο κλικ και σε πολύ καλή τιμή.

http://www.books-in-greek.gr/booksingreek/product.asp?pf_id=177182&pr_type=outer

You may also like