Πάλι άδειο το πορτοφόλι μου;, από τη Μαρία Παπουτσάκη

Το πήρατε απόφαση ότι πρέπει να αποφύγετε τις συναισθηματικές αγορές και να βάλετε φρένο στα περιττά έξοδα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθείτε κάποιες μικρές πολυτέλειες. Είστε όμως σίγουρες  ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε οικονομία; Μήπως πέφτετε συνεχώς σε παγίδες ψευτο-οικονομίας, που τελικά αδειάζουν το πορτοφόλι σας πιο γρήγορα;

1η παγίδα: Εκπτώσεις

Το αγαπημένο σας μαγαζί έχει σε έκπτωση ένα φόρεμα που δεν σας τρελαίνει κιόλας, όμως, στοιχίζει 80% λιγότερο απ’ ότι ένα μήνα πριν. Το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας δίνει τρεις σοκολάτες στην τιμή της μίας –φυσικά και καταρριέστε την ώρα και την στιγμή που τις πήρατε, διότι ακολούθησαν και μερικά κιλά. Όπου και αν την συναντήσετε μία προσφορά μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη καταστροφή για την τσέπη σας. Την ώρα που δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας για τα χρήματα που γλιτώσατε, ξεχνάτε ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα σκεφτόσασταν καν να τα πάρετε… Είπε κανείς κάτι για τις διαφημίσεις;

Η λύση:

Πριν βγείτε στα μαγαζιά για ψώνια, φτιάξτε μια λίστα με αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Μην κάνετε κλικ σε άχρηστα πράγματα στο internet –κοινώς μην χαζεύετε στα sites. Επίσης, πριν απλώσετε το χέρι για να βάλετε στο καρότσι σας την «οικονομική» συσκευασία, σκεφθείτε αν τα έχετε ανάγκη (τρεις σοκολάτες είναι πολλές κυρία μου!). Θα μείνετε έκπληκτη από το πόσες φορές θα πάρετε πίσω την αρχική σας παρόρμηση να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία. Συνεπώς, περισσότερα ψιλά στο πορτοφόλι σας.

2η παγίδα: Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Είστε έτοιμη να αγοράσετε ή να νοικιάσετε δικό σας σπίτι και έχετε γράψει έναν τόμο με τα πράγματα που θα χρειαστείτε. Φυσικά προσπαθείτε να βρείτε την οικονομικότερη επιλογή. Τελικά διαλέγετε το κουκλίστικο διαμέρισμα στην αντίθετη άκρη της πόλης από εκεί που βρίσκεται η δουλειά και οι φίλοι σας ή εκείνο που εξυπηρετείται από λεωφορεία. Επιπλέον, το καινούριο σας σπίτι είναι μακριά από τα πάντα, συνεπώς όλα σας τα χρήματα πηγαίνουν στην αναθεματισμένη βενζίνη.

Η λύση:

Όταν επιλέγετε που θα μείνετε, λάβετε υπόψη σου ότι οι μετακινήσεις στοιχίζουν. Προτιμήστε να κάνετε οικονομία στο μέγεθος του σπιτιού, στον όροφο και σε επισκευές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή με την παρέα σας, παρά στο πως θα συνδυάσετε τη νέα σας βάση με την υπόλοιπη ζωή σας.

3η παγίδα: Θυσίες

Σκέφτεστε ότι η περίοδος δεν σηκώνει πολυέξοδα κουρέματα και αναγκάζεστε να πηγαίνετε στην κομμώτρια της γειτονιάς. Δεν σας κόβει και πολύ καλά τα μαλλιά, αλλά χρεώνει μόνο 20 ευρώ. Αμελείτε τον οδοντίατρο για τον ετήσιο καθαρισμό, διότι λυπάστε τα λεφτά –άσε που μπορεί να σου βρει κανένα καινούριο σφράγισμα. Αποφασίζετε  να αναλάβετε  μόνη σας το σέρβις του αυτοκινήτου παρόλο που ακούτε  μπαμ μπουμ από κάπου.

Η λύση:

Πριν αποφασίσετε να κόψετε κάποιο έξοδο που φαντάζει περιττό ή να επιλέξετε μία πιο φθηνή λύση, σκεφθείτε  πόσα χρήματα θα σκορπίσετε αν χρειαστεί να διορθώσετε μια μεγαλύτερη ζημιά που προέκυψε εξαιτίας ελλιπούς φροντίδας. Ένα κακό κούρεμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προϊόντα, επαγγελματική φροντίδα και συχνό κούρεμα για να έρθει στα ίσια του. Μία καθυστερημένη επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να σας στοιχίσει ένα σφράγισμα αντί για καθαρισμό ή μια εξαγωγή αντί για σφράγισμα. Ξεκινήσατε να πηγαίνετε είπατε; Το ίδιο και με το αμάξι. Αν δεν θέλετε να σας αφήσει σε καμία ερημιά, «ακούστε» τα προβλήματα του. Στο κάτω-κάτω αν θέλετε να κάνετε οικονομία, κάντε την στο μανικιούρ που μπορείτε να το κάνετε και μόνη σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like