Συμβουλες σε γονείς με ζωηρά παιδιά!

Ο ρόλος των γονιών
Όπως αναφέρουν ερευνητές και ειδικοί, ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή ενός ζωηρού παιδιού είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και έχουν μικρά περιθώρια για λάθη στην ανατροφή του. Οι προκλήσεις για τους γονείς είναι μεγάλες και επιβάλλεται να είναι απόλυτα συνεπείς στις αρχές και στο πρόγραμμά του.

Μικρές συμβουλές
Οργανώστε το πρόγραμμά σας στο σπίτι, καθορίζοντας συγκεκριμένες ώρες για φαγητό, παιχνίδι, εργασίες για το σχολείο.
Φροντίστε να έχει το παιδί συγκεκριμένο χώρο όπου θα διαβάζει. Ο χώρος αυτός δεν πρέπει να έχει πολλά ερεθίσματα που να του αποσπούν την προσοχή (π.χ. τηλεόραση, παιχνίδια κτλ.). Ενθαρρύνετε το παιδί να τοποθετεί τα αντικείμενα, που χρησιμοποιεί συχνά, στον ίδιο πάντα τόπο.

Αν το παιδί έχει πολλές εργασίες για το σχολείο, βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του με τρόπο ώστε να κάνει αρκετά ολιγόλεπτα διαλείμματα ενδιάμεσα, για να ξεκουράζεται.
Ο τρόπος μελέτης θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στους ρυθμούς του παιδιού, δίνοντάς του πάντα πολλή ενθάρρυνση.
Όταν δίνετε οδηγίες στο παιδί, βεβαιωθείτε πως έχετε την προσοχή του και πως σας κοιτάζει. Οι οδηγίες πρέπει να είναι απλές, σύντομες και κατανοητές.

Πάντα να λέτε στο παιδί αυτό που θέλετε να κάνει και όχι αυτό που δεν θέλετε.

Επαινείτε κάθε θετική προσπάθεια ή καλή συμπεριφορά συχνά, κάνοντας το παιδί να αισθανθεί ότι το εμπιστεύεστε, ώστε να εμπιστευθεί και το ίδιο τον εαυτό του.

Να είστε σταθεροί σε αυτά που υπόσχεστε και σ’ αυτά που λέτε στο παιδί. Χρειάζεται να βάζετε όριο και κανόνες, ώστε να είναι ξεκάθαρο στο παιδί ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.

Βοηθήστε το παιδί να βρει τα ρούχα του και να ετοιμάσει την τσάντα του από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το πρωί να έχει αρκετό χρόνο να ντυθεί και να φάει ένα καλό πρόγευμα.

You may also like