Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νικούν τον καρκίνο

Περισσότεροι προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και του προστάτη, λιγότεροι, όμως, χάνουν τη ζωή τους πριν την πάροδο πέντε χρόνων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας. Ο αριθμός των καρκινοπαθών που ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια, από την ημέρα της διάγνωσης, έχει αυξηθεί από 47% σε 66% από το 1982. Οι τύποι καρκίνου που φαίνεται να έχουν καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία, είναι του μαστού (89%), του προστάτη (92%) και του μελανώματος (91%), σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Λιγότερα άτομα, (66%), φαίνεται να έχουν επιζήσει πάνω από πέντε χρόνια, μεταξύ εκείνων που προσβλήθηκαν από καρκίνο των εντέρων, ο γενικός διευθυντής εντούτοις του Συμβουλίου Καρκίνου, καθηγητής Ίαν Όλιβερ, θα πει ότι προβλέπεται τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν μελλοντικά με έγκαιρη διάγνωση και εξέλιξη στον τομέα θεραπευτικής αγωγής.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα ποσοστά εκείνων που προσβάλλονται από καρκίνο των εντέρων έχουν αυξηθεί κατά 27% από το 1982, αυτό, εντούτοις, οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού. Το ενθαρρυντικό δε είναι, ότι αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που επιβιώνουν μετά την παρέλευση πέντε χρόνων από τη διάγνωση.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη διάθεσης υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης για την έρευνα του καρκίνου του πνεύμονα – ένας τομέας που υστερεί σ’ αυτό το σημείο και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα το ποσοστό εκείνων που επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση να είναι μόνο 14%.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, θα στρέψει την προσοχή στην επιτυχία που έχουν σημειώσει οι έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, γεγονός που οφείλεται στην εντυπωσιακή χρηματοδότηση προς την κατεύθυνση αυτή. «Είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να στραφεί εκεί που έχει σημειωθεί η μικρότερη εξέλιξη στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα αναφορικά με τον καρκίνο των πνευμόνων, όπου και η πρόληψη, όπως το κόψιμο του καπνίσματος, παίζει σοβαρό ρόλο», λέει.

Ένα άλλο σημείο που εντόπισε η εν λόγω έρευνα είναι ότι στο σύνολο των καρκινοπαθών, οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, καθώς επίσης και εκείνοι που ζουν στις πόλεις σε σύγκριση με εκείνους που μένουν στην ύπαιθρο ή είναι απομονωμένοι. Το τελευταίο αποδίδεται στο γεγονός ότι η διάγνωση γίνεται ίσως με κάποια καθυστέρηση και η θεραπεία, λόγω απόστασης, είναι προβληματική.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα στην Αυστραλία», τονίζει ο κ. Όλιβερ.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr

You may also like