«Ξένος»: Ο Αλέξανδρος Τσούτης μας παρουσιάζει τις φωτογραφίες του

Ξένος! Λευκός. Gringo, mzungu, faranji, vaza’a, dim dim ή όποιο από τα προσωνυμία χαρακτηρίζουν τον ξένο επισκέπτη ανά τον κόσμο. Σε χώρες μακρινές, πρωτόγνωρες, σε άλλες Ηπείρους. Συναντώντας ανθρώπους διαφορετικούς, περίεργους για σένα όπως κι εσύ με αυτούς. Με αλλιώτικες, ακόμα και αλλόκοτες συνήθειες, κουλτούρες και θρησκείες. Ανθρώπους που δεν τους έχει διαβρώσει o “δυτικός πολιτισμός” και η παγκοσμιοποίηση. Που διατηρούν τις παραδόσεις τους μα πάνω απ’ όλα την ανθρωπιά τους. Κάποιοι ίσως αποδειχτούν εχθρικοί, αφιλόξενοι προς εσένα, τον ξένο. Άλλοι όμως, θα σου δείξουν διάπλατα το χαμόγελό τους, θα σε φιλέψουν από το λιγοστό φαγητό τους, θα σε καλέσουν στο φτωχικό σπίτι τους και θα σε βοηθήσουν με καλοσύνη υπερνικώντας τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Κι όταν επιστρέψεις πίσω στην απρόσωπη κοινωνία των μοντέρνων πόλεων, ίσως θα αναρωτιέσαι. Τελικά, μήπως αισθάνεσαι ξένος στη γειτονιά σου και φίλος στις εσχατιές του κόσμου;

Ο Αλέξανδρος Τσούτης είναι παθιασμένος ταξιδευτής και λάτρης της φωτογραφίας. Το να εξερευνά τον κόσμο και να ανακαλύπτει τόπους μακρινούς του δίνει έμπνευση για να συνθέτει εικόνες γεμάτες ζωή. Εργάζεται ως creative director σε μεγάλη διαφημιστική εταιρία αλλά η φωτογραφία αποτελεί ένα ανεξάρτητο μέσο έκφρασης της δημιουργικότητάς του. Τα τοπία, οι άνθρωποι, οι πολιτισμοί αποτυπώνονται με ευαισθησία σε εικόνες που έχουν να διηγηθούν ιστορίες, με συνταξιδιώτη… τη φαντασία του θεατή.

Η φωτογραφία του με τίτλο “Burmese day” διακρίθηκε και δημοσιεύτηκε στο National Geographic ως φωτογραφία της ημέρας στις 24/2/2015. Στο προσωπικό του Blog www.tripinpictures.com μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις πιο περίεργες χώρες του κόσμου μέσα από τις φωτογραφίες και τις περιγραφές του.

Η έκθεση ΞΕΝΟΣ είναι η δεύτερη ατομική του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης , που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, θα γίνουν «το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18.00, στο Επίπεδο 2 στο Εμπορικό Κέντρο Athens Heart, Πειραιώς 180 στον Ταύρο.

Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 21:00

You may also like